luni, 9 noiembrie 2009

Marea deziluzie

Azi BBC World Service publică un sondaj despre felul în care lumea vede capitalismul, la două decenii de la prăbuşirea comunismului. Dezamăgire pe toată linia şi peste tot în lume. Doar în SUA 25% dintre respondenţi şi în Pakistan, 21% dintre respondenţi, cred că nu trebuie schimbat nimic! Dar ce drac de capitalism fac talibanii, fraţilor?
Atenţie, idioţi! Capitalismul nu se identifică, în niciun caz, cu democraţia! Sondajul este strict despre capitalism, adică despre un mecanism economic, nu despre unul politic! Dacă vreţi să vedeţi de ce oamenii "iubesc" capitalismul, citiţi asta! Şi asta!
Sigur, pentru mulţi este surprinzătoare şi percepţia unora despre destrămarea URSS!

9 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=PG-CFJ74X1o

aici ai totul explicat in stilul lui m. moore inclusiv chestia cu razboiul rece de care aveau nevoie altfel cum ar fi functionat porcaria tantalailor vestici numita capitalism? fara jaf si furt nu rezista nici 2 zile! instinctele lor barbare nu-i lasa sa treaca la ceva uman. trebuie sa-i intelegem c-au stat mai mult timp prin pesteri si paduri decit in case.

Karakas spunea...

Capitalismul este o schema piramidal la scara. E adevarat foarte complexa, sustinuta de cei din virful piramidei. Doar nu credeati ca nu se vor mai da bonusuri pe Wall Street, nu?

Problema e ca dogma capitalista defineste o relatie sociala nula. Fiecare este pentru el. Pe nimeni nu intereseaza de celalalt. Asa ca solidaritatea e un concept abstract in capitalism. Fiindca era nevoie, ideologii capitalisti au inventat comunitatile si relatiile inter-comunitare. Si asa au scapat de nevoia de a se ocupa de problemele sociale. Numai ca astea nu se auto-reglementeaza decit teoretic, pentru ca fie nu exista bani suficienti (un orasel nu are bani sa se ocupe de sanatatea rezidentilor prin sistemul medical), fie nu exista interes, de genul, si ce daca a ramas vecinul fara casa, atita timp cit eu sunt ok?.

Sistemul asta e primitiv, si reflecta cele mai tenebroase caracteristici umane. Tipul care a ucis de curind in SUA pentru ca "a fost lasat sa putrezeasca" de sistem, e un bun exemplu. Nu mai ai bani, poti fie sa iti pui latul la git, sau sa il pui la altii. Liber la arme.

O sa spuneti: sunt voluntari, exista biserici. Da, insa nu pot rezolva decit unele din efectele capitalismului, cauzele ramin nevindecate.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=N0cQAcXZldg&feature=related

cine nu intelege nici asta sa se dupa mai bine la plimbare. vesticii fara dusmani sint terminati!

Anonim spunea...

http://www.federalreserve.gov/BOARDDOCS/SPEECHES/2002/20021108/default.htm

Remarks by Governor Ben S. Bernanke
At the Conference to Honor Milton Friedman, University of Chicago, Chicago, Illinois
November 8, 2002

On Milton Friedman's Ninetieth Birthday


Let me end my talk by abusing slightly my status as an official representative of the Federal Reserve. I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You're right, we did it. We're very sorry. But thanks to you, we won't do it again.

Anonim spunea...

In articolul din ziarul “Die Presse” pe data de 20.05.2002 si al carui titlu era “Cehii se tem foarte tare de capitalism” se face cunoscut ca 76% din populatie doreste un control sever al economiei de catre stat, deci economia trebuie sa ramina sub controlul acestuia, cerindu-se totodata legi mai bune, respectiv o alternativa asemanatoare la planificarea socialista. Mai departe se afirma ca patru cincimi din populatie este de parere ca privatizarea a fost prea radicala. Ca piedici in calea intreprinzatorilor sint numite monopolurile, legile proaste, coruptia si impozitele ridicate. Deasemenea 57% s-au pronuntat pt rechizitionarea intreprinderilor privatizate fara succes, facindu-si in acelasi timp cunoscuta nemultumirea ca prin aceasta privatizare au disparut mari sume de bani.
De retinut ca in 2001 Cehia a inregistrat o crescere economica de 3,6% superioara celei anuntate de EU care s-a ridicat la un spor de numai 1,6%, iar pentru anul 2002 se prevede o dezvoltare a economiei intr-un ritm de 3% in timp ce in acelasi EU si SUA se asteapta doar o stagnare a economiei. Diferenta intre cehi si romani este ca acestia au putut intelege ca fara implicarea statului in toate problemele societatii acesta isi pierde astfel rolul sau mediator iar democratia se trasforma intr-o pseudo-democratie in care alegerile devin un circ inutil.


sper ca nu mai este nevoie sa spun ce gindesc cehii acum pt ca se poate deduce extrem de usor

Anonim spunea...

Despre fostul stat geman ar mai trebui spus ca in urma unui sondaj de opinie intreprins printre tinerii din estul Germaniei acestia au afirmat in proportie de 80% ca acest sistem este lipsit de inima. Deasemenea nu se scrie absolut nimic in presa romanesca nici despre situatia economica actuala din fostul DDR unde regiuni intinse sint afectate de somaj, devenit intre timp cronic, cu unele zone unde cota acestuia este de 60% si unde unele localitati sint efectiv depopulate ca urmare a situatiei economice precare fapt care a determinat parasirea acestora. Tot in Germania a crescut numarul celor inmormintati in cimitirele saracilor: in Hamburg fiecare al 4-lea iar in Erfurt fiecare al 2-lea. Numarul copiilor care traiesc in saracie totala a ajuns la 3 milioane iar tendina este de crescere rapida dupa cum se anunta in cadrul emisiunii “Polylux”.Deasemenea a crescut si numarul insolventilor privati astfel ca la fiecare 46 de secunde un executor bate la o usa pt executarea unei sentinte de confiscare a bunurilor diversilor cetateni ajunsi in imposibilitate sa-si mai plateasca datoriile.
In anul 2001 au fost confiscate cu 40% mai multe locuinte decit in anul record 2000. In fostul DDR cresterea este de 70%. Suma tuturor locuintelor scoase in acest mod la licitatie a ajuns la valoarea de 30,9 Miliarde DM.


acelasi tip de exemplu de pe vremea cind era "bine". ce este oare acum? cum crede romanul ca gindeste lumea pe alte meleaguri? cu siguranta nu in stilul masochist distructiv tipic romanesc!

astazi

http://www.mieterverein-muenchen.de/reportagen/Obdachlos.htm

din ce in ce mai multi se muta in orasul munchen pe strada si in containere.


http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,566668,00.html

din ce in ce mai multi parinti isi pierd copii in favoarea institutiilor statului pt ca din cauza saraciei nu-i mai pot hrani.




http://armut-deutschland.suite101.de/article.cfm/teufelskreis_hartz_iv


din ce in ce mai multi ajung sa traiasca din mizeria fara scapare care inseamna hartz 4.

http://www.bz-berlin.de/archiv/immer-mehr-berliner-koennen-ihre-wohnung-nicht-mehr-bezahlen-article50252.html

din ce in ce mai multi oameni nu-si mai pot plati locuintele in berlin


http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2009/01/deutschland-kann-sein-schulden-nicht.html

germania are probleme sa-si plateasca datoriile facute pt salvarea economiei private.

http://mieterforum-ruhr.de/de/themen/fondsvermieter/index.php/art_00001982

un forum al chiriasilor unde lumea cauta solutii sa scape de lacustele caselor asa cum numesc ei Private Equity Fonds.

sa ne aducem aminte:

sua da bancilor 700 miliarde apoi inca 500 si esalonat inca 300. europa deasemenea cheltuie cel putin 500 miliarde in acelasi scop.

adunati si impartiti la 6,7 miliarde adica numarul oamenilor pe planeta si vedeti ce obtineti ca sa realizati mai multe despre bunatatea si milostivenia vesticilor si a a sistemului lor desigur binefacator.

la un articol anterior un individ cauta sa ne lamureasca cit de mult a invatat el in scolile pe sistem capitalist din romania insa stiinta asta nu i-a ajuns sa vada ca posesorul acestui blog nu era autorul unor afirmatii aparute intr-un articol din le monde care apartineau unui sloven Slavoj Zizek un filozof cunoscut nu numai in tara lui de origine.

Anonim spunea...

despre distrugerea familiei, disparitia valorilor universal recunoscute ale societatii umane si dizolvarea acesteia in cadrul asa numitului sistem capitalist a scris si recunoscutul filozof Michel E. de Montaigne in cartea sa intitulata “Essays” scrisa intre anii 1580-1588.

deci acum 420 de ani erau unii mai destepti ca romanii in 2009!

Anonim spunea...

din cartile alea trece macar citeva ca sint bune si le gasesti prin toate bibliotecile vestului. nu vad un motiv sa le stergi.

Anonim spunea...

1. Japan von Ihnen, Macht und Reichtum eines neuen Wirtschaftsimperium- Peter Tasker
2. Schwarzbuch Kapitalismus- Robert Kurz
3. Schwarzbuch Privatisierung- Michael Reimon und Christian Felber
4. Nieten in Nadelstreifen- Günter Ogger
5. Die Herrschaft der Lüge- Jean Francois Ravel
6. Das Kartell der Kassierer- Günter Ogger
7. Die Grenzen der Krise- Alvin Toffler
8. Die Pleite- von Paul Martin- Walter Lüftl
9. When Corporations Rule the World- David C. Korten
10. Die Milliarden Pleite- von Rita Flubacher
11. Der Koloss im Norden- Geschichte der Lateinamerikapolitik der USA- Frank Niess
12. Weltwirtschaftskrieg – Export als Wafe-aus Partner werden Gegner- von Edward N. Luttwak-Rohwolt 1994 / Englisch Titel: The Endangered American Dream. How to Stop the United States from becoming a Third World Country and How to Win the Geo-Economic Struggle for Industrial Supremacy-Simon&Scuster/ Edward N. Lluttwak ist Direktor am Zentrum für Internationale und Strategische Studien in Washington
13. Corporate Irresponsibility- Lawrence E Mitchel
14. Fast Food Nation- Erik Schlosser
15. Profit over People- Noam Chomski
16. Une etrange Dictature-Viviane Forestier
17. The Case Against The Global Economy- Jery Mander/Edward Goldsmith
18. The Silent Takeover. Global Capitalism and the Death of Democracy- Moreena Herz
19. Ami Go Home- Plädoyer für den Abschied von einem Gewalttätigen Land- Rolf Winter
20. Schwarzbuch Banken- Christiane Oppermann
21. Globalisierung von unten. Der Kampf gegen die Herrschaft der Konzerne- Maria Mies
22. Gefahr für unseren Wohlstand. Wie Finanzkrisen die Weltwirtschaft bedrohen-Wolfgang File
23. Die Diktatur des Profits- Viviane Forestier
24. Access. Das Verschwinden des Eigentums. Warum wir weniger besitzen und mehr ausgeben werden- Jeremy Rifkin
25. Die gefährliche Kraft. Arbeitslosigkeit Inflation und Soziale Gerechtigkeit- Herbert E Martins
26. Die Krise des Globalen Kapitalismus. Gefahr für die offene Gesellschaft- George Soros
27. Strategie der Verdummung. Infantilisierung in der Fun-Gesellschaft- Jürgen Wertheimer/Peter V Zima
28. Stupid White Man. Eine Abrechnung mit dem Amerika unten GW Bush-Michael Moor
29. Deckname Artischocke. Die geheimen Menschenversuche der CIA- Egmont R Koch/Michael Wech
30. 55 Gründe mit dem USA nicht solidarisch zu sein – und schon gar nicht bedingungslos- Till Bastian


toate sint carti f bune!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...