vineri, 20 noiembrie 2009

Ceva despre nimic

Am o întrebare: dacă TVR transmite şuşaneaua "dezbaterii" între cei trei candidaţi, încalcă sau nu legea? Ei zic că da, de aceea nici nu organizează ea mizeria, ci IPP. Fiind o iniţiativă privată, se poate justifica invitarea a doar trei candidaţi, în loc să fie invitaţi toţi doisprezece. Principiul îl cunoaşteţi: "aşa vrea pula noastră!"
Sigur că este o mizerie, din punct de vedere democratic. Dar când mizeria asta este patronată de un ONG care ne fute la cap cu "promovarea democraţiei" şi care dă lecţii de morală, ţi se face greaţă de atâta ipocrizie. De asta "societatea civilă" este un zero barat în România: pentru că lumea a înţeles ce şi pentru cine joacă toţi cei care se dau balene în acvariu. Joacă politic, fără să-şi asume asta.
De asta e practic imposibil să mai strângi pe cineva la apelul "societăţii civile". Sigur, Mircea Badea şi încă vreo câţiva au strâns 5000 de oameni, să alerge într-un parc. Dar Mircea Badea nu a pretins niciodată că e altceva decât este. Nu s-a dat nici jurnalist, nici "societate civilă", nici filantrop, nimic. A fost sincer şi transparent în ceea ce face.
Adică aşa cum NU a fost IPP, care a avut legături cu pedelicii, de vreme ce musiu Cotoi, cel care a făcut lipeala, a lucrat, până în momentul alegerii ca deputat, pentru IPP. Şi Lăzăroiu a lucrat pentru IPP. Şi ei vor să fie crezuţi când clamează "neutralitatea"?
De fapt, nici nu contează. Dezbaterile astea nu au mare importanţă. Nu suntem în 1960, la confruntarea, prima în istoria televiziunii, între Nixon şi Kennedy. Arunci da, a fost un şoc contrastul dintre cei doi.
Noi suntem la 20 de ani de la Revoluţie, timp în care i-am învăţat pe de rost pe candidaţi, le ştim cel mai mic rid şi cea mai dizgraţioasă grimasă. Ştim ce le poate pielea. Au evoluat două decenii sub ochii noştri, presa şi televiziunile au făcut cu ei veritabile reality showuri. Nici să-l vedem pe vreunul dintre cei trei intrând gol pe scenă, cu pene în poponeţ, şi n-am tresări.
Sigur, poate ne vor prezenta diseară mărturii zguduitoare sau programe geniale de ieşire din criză. Deşi mă îndoiesc. Cu toate bunele lor intenţii, lucrurile vor degenera, pentru că fiecare va vrea să arate că el are coaie. Şi va fi care pe care, în vorbe. Ce să facem noi cu vorbele şi glumiţele lor cretine? La ce ne folosesc? Mergem mâine cu ele la piaţă, să cumpărăm cartofi? Evident, nu!
Şi atunci, cui foloseşte această confruntare? Păi, în afară de Turcescu şi de IPP, care îşi pot pune "realizarea" în CV, nimănui! Intenţiile de vot sunt formate. Nimeni nu va fi convins, în 90 de minute, că băsescu, Antonescu sau Geoană sunt alţii decât cei pe care îi ştim de două decenii. Iar dacă pe nehotărâţi nu i-ai convins până acum, nu-i convingi diseară.
În turul unu joacă partidele. Abia în turul doi astfel de dezbateri contează. Fiecare dintre cei doi va schimba mesajul şi oferta, pentru a atrage din electoratul celorlalţi candidaţi, care nu au intrat în turul doi. În turul doi pot să apară şi bileţele, şi dosărele. Cu ce impact, vom vedea...
PS: se fac puternice presiuni asupra echipei lui băsescu şi a IPP pentru acceptarea lui Kelemen Hunor la dezbatere. Dacă Hunor e acceptat, şi ar trebui să fie, atunci trebuie să vină şi restul până la 12. dacă Hunor nu e acceptat, băsescu s-a lins pe bot de voturile maghiarilor. Dilema măgarului, care trebuie să aleagă între două căpiţe de fân, şi nu ştie pe care s-o aleagă...

Un comentariu:

Béranger spunea...

Tovarăşi, parcă ni s-a spus că Loviluţia Română a început la Timişoara pentru că populaţiunea a fost oripilată de ce i s-a întâmplat bietului curvar reformat maghiar Laszlo Tokes. Acum, dacă nu-l primesc ăştia pe Kelemen Hunor la dezbatere, punem de-o nouă Loviluţie? Aşa, ca chestie.

Pula societate civilă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...