Mircea Mihăieş este un personaj care poate provoca voma oricărui om cu un minim bun simţ, care îi citeşte elucubraţiile. Nu am reuşit să înţeleg niciodată modul lui de gândire, dacă dincolo de afect mai există şi raţiune. Se pare că nu. Cu cât îmbătrâneşte, cu atât devine dintr-un soi de radical de dreapta un caz patologic, pur şi simplu.
Azi comite un soi de editorial în EvZ, dedicat universităţilor în faliment. Înainte de orice, se impune o precizare: Mircea Mihăieş era, până mai ieri, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai privatizării educaţiei. Acum, când universităţile de stat sunt copleşite de universităţile private, şi îşi pierd studenţii, se apucă să plângă pe umărul lor. Ceea ce spune multe despre caracterul lui de tot căcatul!
Toţi au vrut să transforme educaţia în marfă. Pentru a câştiga mai mult! Degeaba se oripilează acum unii sau alţii. Au ajuns la concluzia că e groasă? Poate! Nu se mai câştigă aşa de mult ca înainte? Sigur! Ce e de făcut când osul e mai mic şi nici carne nu mai e pe el? Micşorezi haita! Or, în haită e şi Mihăieş! Asta explică mânia sa proletară, care transpiră prin toţi porii editorialului!
Cum am spus deja, e de patologie ceea ce scrie Mihăieş azi. Citez, apoi comentez.
1. " Aşadar, putreziciunea a ajuns la creier. Adică acolo unde Ion Iliescu şi clica lui securistocomunistă planificase încă din 1990 să-i lovească pe români. Vă mai aduceţi aminte, sper, de atacurile concertate la adresa intelectualităţii, de apelurile la moderaţie şi răbdare în ce priveşte o salarizare decentă? Şi asta în timp ce banii şi compensaţiile curgeau râuri-râuri în direcţia oricui nu vorbea şi nu se comporta ca un intelectual."
Aşadar, Iliescu e'n toate, mai ceva ca Machiavelli! A planificat încă de acum douăzeci de ani "dezastrul" universităţilor de stat, pentru că n-a dat bani "intelectualilor". Deşi după Mihăieş, intelectuali sunt doar el şi gaşca lui! Inginerii, medicii, economiştii, şi mulţi alţii cu studii superioare nu sunt intelectuali, ci doar filosofii şi literaţii. Şi apoi, ce credea Mihăieş? Că capitalismul e ca comunismul? Asta e, cacofoniile apar la momentul oportun! Face bani ăl de vrea cu tot dinadinsul să-i facă!
2. "Chiar şi pe vremea continuatorului în spirit al lui Iliescu, Ciorbea, era suficient să fii miner, să provii dintr-o ramură „industrială”, să-ţi ai locul de muncă într- una din ruginăturile socialismului pentru a beneficia de tratamentul de lux cuvenit „clasei muncitoare”.
Mihăieş, eşti un bou! Ciorbea, un sindicalist, a fost groparul clasei muncitoare, în special al minerilor! El a condus cel mai violent şi mai radical program de dezindustrializare şi de distrugere a agriculturii de tip industrial. El a introdus plăţile compensatorii, care au sărăcit pe toată lumea.
Cretinul de Mihăieş e din Timişoara. Nu ştie ce s-a întâmplat la Comtim? N-a văzut la televizor porcii ăia care rodeau fier, lăsaţi fiind să moară de foame?
3. "Iliescu ştia la perfecţie ce are de făcut. El n-a intrat într-o bătălie directă cu adversarii ideologici, pentru că ştia că va pierde. În schimb, flancat de imensul aparat al dezinformării, a creat dubluri ale instituţiilor inamice. Aşa s-a ivit o stranie adunătură de intelectuali coordonaţi de Eugen Simion, cu scopul cât se poate de limpede al anihilării „Grupului pentru Dialog Social”. Şi tot aşa au apărut zeci şi zeci de noi universităţi. Nu în numele modernizării României, ci pentru a semăna violent confuzie."
Dobitocul ăsta a dat atâţia ani lecţii de democraţie? Gândind aşa? Adică monopolist, totalitar? Democraţie înseamnă diversitate. Posibilitatea exprimării alternativelor. În afară de GDS nu trebuia să existe nimic în România? Ce mare căcat a făcut GDS? Ce contribuţie a avut la schimbarea României, în afară de faptul că l-au dat pe Emil Constantinescu(un om onest, dar o catastrofă, ca politician) şi l-au pupat în cur pe Băsescu? E de harakiri bilanţul ăsta!
Mihăieş, dacă eşti de drepta, relax! Piaţa lucrează pentru tine! Cererea e în scădere, deci multe "universităţi", de stat sau particulare, vor da colţul, fără istericalele tale! Rămâne ce se cere, şi ce e ieftin. Pentru că unul dintre motivele succesului celor de la "Spiru Haret" este acela că au taxe pe jumătate ca la stat. Lăcomia unora ca Mihăieş, profesori la stat, i-a dus pe viitorii studenţi la privaţi.
Istericalele lui Mihăieş ascund teama că ceea ce predă el nu se mai cere pe piaţă. Şi că, în cea mai pură logică a profitului, care guvernează şi universităţile de stat, i se va da un şut în cur. Şi dacă i se va întâmpla acelaşi lucru şi la ICR, viitorul sună prost pentru acest guzgan portocaliu.
Un singur lucru nu poate rezolva piaţa: acela de a gândi în perspectivă. Piaţa va elimina specializările care nu se cer. Dar de care orice naţiune dezvoltată are nevoie. Aşa vom rămâne fără fizicieni şi chimişti, printre altele. Dar asta e o altă discuţie, pe care nu Mihăieş şi gaşca lui o vor face.
2 comentarii:
Am citit intreg articolul acestui Mihaies in care numele lui Iliescu e pomenit de vreo 20 de ori. N-am intalnit atata ura ce tasneste prin toti porii, inca de la articolul de acum cativa ani al aceluias individ in care isi descarca furia pe toti batranii acestei tari, acuzati ca ar vota cu Iliescu. Pentru acel articol marsav a fost chiar putin sanctionat, dar – de ar fi avut oarecare pudoare – ar fi trebuit de indata sa inceteze a mai scrie. Acum se erijeaza in mare avocat al Universitatii, institutie intrata in criza financiara ca orice banca, ca orice firma privata. Deci - victima a economiei de piata deslantuite. Cine sunt oare de vina? E clar : neo-comunistii, bolsevicii, iliescienii ! Ceeace ilustreaza principiul ca daca nu-ti este clar cine si unde este dusmanul, trebuie sa-ti fauresti unul. Dar de vreo 5 ani la carma statului este Basescu, numele caruia nu e amintit insa niciodata in articolul ce clocoteste de otrava. De ce nu scrie dl. Mihaies un articolas in care sa propuna rentabilizarea Universitatii prin introducerea, ca materie principala si obligatorie, a cursurilor de tinichigerie auto?
Mihăieş este un pervers. Cu ani în urmă (vreo 10-12) îi citeam rubrica din România Literară, dar mai târziu mi s-a făcut greaţă.
Trimiteți un comentariu