joi, 30 iulie 2009

Doi papagali, o vai de mama ei de economie!

Când ai doi analfabeţi în materie de economie în fruntea ţării, de mirare este nu că economia o ia la vale mai mult decât în cele mai negre previziuni, ci că nu dă colţul definitiv! Cu toate cocoşismele lor, şi cu tot talentul lor de a recita cu intonaţie(Boc) sau de a dramatiza(Traian Băsescu) textele scrise de consilieri, unii cam urechişti de felul lor în materie, cei doi au dat, în ultimele două zile, întrega măsură a ignoranţei lor în materie de economie.
Să începem cu Băsescu. O ţine ca gaia maţu' cu reducerea cu 20% a personalului bugetar. Măsură care ar rezolva problemele economiei. După mintea ipochimenului, totul este o problemă de voinţă: "Fratilor, luaţi numarul de angajaţi de acum şi reduceti-l cu 20%". Chiar aşa? Adică 20% mai puţini poliţişti, dintr-un foc? 20% mai puţini medici, profesori şi educatori, personal mediu sanitar? Mai puţini pompieri şi salvatori la ISU?
Să ne înţelegem bine: structura de personal a diverselor instituţii ale statului este extrem de eterogenă. Sunt instituţii care funcţionează cu personal sub normă, sunt instituţii obeze. În locul unei analize instituţionale, avem o decizie de tipul !Aşa vrea Vodă!" Şi ce obţinem? Acelaşi căcat, cu 20% mai mic!
Să zicem că Guvernul este atât de tâmpit şi face peste noapte ce zice Băselu. Care sunt efectele alea "minunate" asupra Bugetului, respectiv asupra creşterii economice? Păi, Bugetul Asigurărilor Sociale va avea o gaură frumuşică: ajutoare de şomaj mai multe, contribuţii la sistemele de pensii şi se asigurări de sănătate mai mici. Deci transferuri mai mari de la Bugetul de Stat către cel al Asigurărilor, deci deficit bugetar mai mare.
Flăcăii ăştia ajunşi şomeri peste noapte, şi e vorba de circa 300.000 de bugetari, vor reduce drastic consumul. Deci mai puţini bani la Buget din TVA , dar nu numai. Nu se mai consumă, multe firme din comerţ vor da faliment sau vor intra pe pierderi. Deci iar bani mai puţin la Buget din impozitul pe profit. Băncile vor avea pierderi mari din neplata ratelor la creditele de consum, şi nu e departe ziua în care vor veni cu jalba în băţ la Guvern să fie salvate.
Toate astea vor însemna o şi mai mare contracţie economică, deci o creştere a nevoii de bani pentru acoperirea deficitului bugetar. A simulat cineva efectele în lanţ ale trecerii bruşte în şomaj a 20% din personalul bugetar? Există o singură ţară, acum, în plină criză, care a făcut o astfel de reducere dramatică? Răspunsul este sigur nu. Pentru că nimeni nu-şi bate capul cu astfel de lucruri minore!
De fapt, problema este alta: cum să mărim veniturile bugetare, prin stimularea creşterii economice. TOATE măsurile anticriză, "mulate" pe obsesiile FMI, au produs un singur efect: accentuarea contracţiei economiei. Băsescu n-a dat o singură soluţie în acest sens. Aşa că, hai pa!
Despre Boc, ce să mai spun? Chestia aia că românu' n-o să plătească o centimă din cele 13 miliarde de euro luaţi de la FMI este un monument de tâmpenie! Banca Naţională este a Românie! Banii ăia sunt împrumutaţi în numele României! O să plătim împrumutul ăsta de-o să ne usture şi-n gaura curului!
Aşa e când se ocupă de economie doi papagali!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...