Un curios şi de tot râsul avertisment dat de FMI "pieţelor", pentru a nu anticipa de o manieră excesivă reluarea creşterii economice. De acord, niciodată nu eşti prea prudent când este vorba de situaţii volatile, de echilibre instabile, când supraestimarea unor indicatori economici poate genera instabilitate suplimentară.
Dar cui se adresează avertismentul? Cine e entitatea denumită generic "pieţele", căreia i se adresează avertismentul? Pieţele nu au urechi, nici ochi, şi nici creier. Pieţele sunt, de fapt, oameni, cu interese specifice, cu viziuni diverse despre starea economiei, despre cauzele şi consecinţele crizei economice. Ele nu sunt un mediu continuu şi omogen, "funcţionează" după reguli diferite, de cele mai multe ori antagonic şi conflictual.
Şi atunci, despre ce vorbim? Despre sexul îngerilor, ca să zic aşa. Fiecare dintre cei care întruchipează "pieţele" va acţiona cum îl taie capul, cu un singur gând în minte: maximizarea profitului. Cea mai bună dovadă: volatilitatea extremă din ultima vreme a preţului petrolului, deşi contracţia economiei globale a dus la scăderea cererii. Băieţii au pus mâna pe banii proştilor şi fac ce ştiu mai bine: speculează pe piaţa materiilor prime, deocamdată, aşa, de încălzire. Aceeaşi evoluţie o cunoaşte şi preţul alimentelor, tot pe fond speculativ, evident.
Statele, mari, mici, mijlocii, hiperputeri sau simpli milogi, nu mai controlează nimic în economia globală. Ele nu au decât un singur rol: să strângă rahatul lăsat în urmă de capitalismul victorios! Şi să plătească nota de plată socială. Cea mai bună dovadă e ameţeala numită G 8, care e de fapt G14, când nu e G 20! Şi ăştia vor să dea lumii un nou sistem de gestionare a mondializării! Băi, ne lăsaţi?
6 comentarii:
Cel mai mult in articolul lui Arnaud Leparmentier mi-a placut sfarsitul : "Intalnirea la nivel inalt dureaza 3 zile, adica o eternitate". Adica prea mult timp pentru niste oameni ocupati cu problemele de acasa, dar care trebuie sa plateasca tribut si diplomatiei. Toate cele ce se discuta sunt lucruri deja stiute, decizii nu se iau, dar nimeni nu se eschiveaza, daca nu ai vreo rascoala printr-o provincie. In orice caz alegerea orasului Acvila in Abruzzi pentru G-8 e simbolica: pe jumatate daramat anul trecut de cutremur, el semnifica intr-un fel economia mondiala zgaltaita de criza mondiala.
ATTAC, mişcarea Antimondializare...
O altă lume este posibilă...
Să vedem...
Eu, cel puţin, mai sper...
Bannerul acela se poate citi si astfel: SOCIALISM ISN'T WORKING şi rândul cel lung de oameni să stea la "Bread & Eggs" nu la unemployment office.
Şomajul e un fenomen normal. Dar asta depinde de procent. Anormal este ca toţi să aibă loc de muncă, chiar dacă serviciile unora nu sunt necesare sau benefice.
Scuze, tot comentariul meu a pornit de la poză...
Bun, socialismul cu cozi la ouă şi ocuparea deplină a forţei de muncă e istorie. A rămas capitalismul, cu cozi la oficiul forţelor de muncă şi ouă din belşug. O fi mai bine, n-o fi mai bine? Dracu' ştie! Dar faptul că nu există o alternativă la capitalism nu e de bine, e de rău. Nişte oameni cred că pot construi o alternativă. Măcar putem asculta ce au de zis...
Doua filmulete interesante despre criza financiara :
http://www.youtube.com/watch?v=Q0zEXdDO5JU
http://www.youtube.com/watch?v=iYhDkZjKBEw
Dogma liberala a cistigurilor nelimitate este una din problemele fundamentale. Argumentul neoliberalilor este ca bogatia acumulata de capitalisti nu este o problema pentru ca de ea beneficiaza indirect si celelalte clase. Se pare ca teoria asta e incorecta. De fapt, acumularile masive de capital in miinile citorva este in detrimentul celorlalte clase pentru ca, in timp de criza - provocata tot de capitalisti - capitalistii nu sunt atit de afectati ca cei din clasa mijlocie. Exemplele din SUA sunt elocvente.
Un nou sistem trebuie sa rezolve prblema rolulului statului in redistributie. Poate ca sistemul de impozitare nu este suficient, poate ca e nevoie de o regindire a dogmei libertatii pietelor, in sensul de a defini niste limite rationale pentru ce inseamna sa ai ce iti trebuie. Este o chestiune ce tine de utilitarism si prgamatism in final.
Criminalitatea financiara este un alt element de discutie. Statul trebuie sa isi recreeze institutii watchdog, care sa monitorizeze a tranzactiilor financiare, in asa fel incit un alt Madoff sa nu mai apara.
Trimiteți un comentariu