vineri, 31 iulie 2009

Antoine de Saint-Exupéry

Omagiu
În cabina avionului de cercetare foto Lightning P-38
Decolarea în ultimul său zbor
Antoine de Saint-Exupery
Acum 65 de ani, pe 31 iulie, dispărea, ucis în luptă(lucru care se va afla abia în 1998, când pilotul german care l-a doborât se va confesa public, spunând şi că, dacă ar fi ştiut cine este la manşă, n-ar fi tras), Antoine de Saint-Exupéry, printre altele autorul "Micului Prinţ". Venea dintr-o veche familie de nobili, numele lui complet fiind Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint Exupéry. A fost un pionier al aviaţiei civile, lucrând pe liniile poştale de lungă distanţă, în Europa, în Africa, în America Latină.
Pe mine m-a vrăjit nu cu povestea Micului Prinţ, ci cu "Vol de Nuit", o carte remarcabilă. Erau vremurile eroice ale aviaţiei, când se formau caractere, când slăbiciunile şi laşităţile însemnau moartea, cel mai adesea. Dar şi Micul Prinţ are ceva din biografia sa: prăbuşirea în deşertul libian, pe când făcea un zbor de record pe ruta Paris-Saigon, şi când doar întâmplarea a făcut să fie salvat, împreună cu navigatorul său, după patru zile, de un beduin.
Dincolo de toate amănuntele biografiei sale, care-l fac mai uman, Antoine de Saint-Exupéry este un model de urmat. Tinerii au nevoie de astfel de modele, de oameni de caracter, care lasă ceva în urma lor. Şi ne întoarcem la marea noastră problemă: cine sunt modelele? Şi nu cumva falsele modele au făcut ca societatea noastră să arate aşa cum arată?

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...