joi, 16 iulie 2009

Misiune îndeplinită!

Minunată ţară, România! Plină de băieţi deştepţi, care gândesc cu mintea lor, înţeleg ce se întâmplă în jurul lor, anticipează evenimentele şi acţionează în consecinţă! Liniştiţi-vă, n-am luat-o razna! Glumeam!
Deşi n-ar trebui să ne ardă de glumă! Graţie acestor băieţi deştepţi, care au un singur ţel, să moară şi capra vecinului, linşajul mediatic îndreptat împotriva angajaţilor de la stat i-a băgat, garantat, în groapă, cu afacerile lor, cu tot! Mecanismul este de o simplitate dezarmantă: prin tăierea sporurilor, a diverselor stimulente, a primelor de vacanţă, mai ales sub presiunea mediatică pusă pe Guvern, puterea de cumpărare a unei largi categorii sociale a scăzut în medie cu 30%. Nu mai sunt bani, nu se mai cumpără. Nici case, nici eletrocasnice, nici alimente, nici servicii.
Uitaţi-vă cum se duc rând pe rând de râpă afaceri până mai ieri înfloritoare, afaceri care trăiau din consum. Ce credeau, că dacă "statul" consumă mai puţin, lor le vor intra mai mulţi clienţi pe uşă? Înseamnă că sunt tâmpiţi şi-şi merită soarta!
"Prima etapa a crizei se anunta lunga, se anunta complicata, insa nu trebuia sa se transforma in inceputul sfarsitului. Dintr-un exces de zel care poate fi inteles doar in momntele cand stai fata in fata cu falimentul si cu soarta a mii de oameni, au fost reduse cheltuielile de consum in toata Europa Centrala", potrivit unui studiu al companiei londoneze Capital Economics comandat de publicatia saptamanala Dnevnik. Studiul citeaza datele Eurostat: vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in luna aprilie cu 9,9% fata de luna similara din 2008, de peste sapte ori mai mult decat media inregistrata in Uniunea Europeana (UE), de 1,4%" Mai multe găsiţi aici.
Concluzia? Ne aşteaptă lucruri şi mai rele: "Reducerea consumului va afecta puternic tarile dezvoltate economic din centrul si estul Europa. Insa ce e mai rau inca nu a venit, atrage atentia seful Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Shigeo Katsu, potrivit caruia noua cadere care ne asteapta, mai brusca si mai violenta decat prima, putea fi evitata."
Sigur că putea fi evitată! Dar cine s-o facă? Oameni politici cărora le fac agenda jurnaliştii? Elite intelectuale care habar nu au pe ce lume trăiesc? "Analişti" de două parale? Cine?
E de tot hazul, în acest context, îndemnul (cuiva) lui Boc: "luaţi fiecare dintre voi o măsură anti-criză. Cumpăraţi în fiecare zi un produs românesc!" Cu ce, mânca-ţi-aş?! Că tocmai omorârăţi capra voastră, după care moartea caprei vecinului e doar o problemă de timp...
Întrebarea este: cum ieşim din acest cerc vicios? Care seamănă foarte bine cu anii 97-98-99. Când contracţia consumului a fost poate la fel de brutală. Atunci relansarea a venit printr-un supliment de putere de cumpărare, din creditele de consum. Tot băncile, prin credite de consum, pot rupe cercul vicios al contracţiei economice. Numai că după 2001 lumea avea o percepţie pozitivă asupra viitorului, acum percepţia este negativă. Deci lumea nu se va repezi să "cumpere" banii băncilor.
Aşa se întâmplă când vedem doar copacii, fără să ne pese de pădure.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Exact asa este, cum ati scris.

Culmea este ca oligofrenii nu pricep nici acum chestiunea.
E plin in mass-media de cretini care nu stiu nici o boaba de economie si, la drept vorbind, nici logica. jurnalisti si invitati, de-a valma.
Culmea este ca unii trec drept specialisti in economie sau in jurnalism economic.
Cum si cand mai scapam de prostii astia mai distructivi decat arsenalul nuclear mondial?


casandra

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...