vineri, 31 iulie 2009

De ce-i urâm pe jurnalişti

De ce-i urâm pe jurnalişti? Pentru că, din păcate, tot mai mulţi dintre ei au renunţat la orice urmă de deontologie profesională, la moralitate şi la bun simţ. Nu mai vorbesc despre lipsa de cultură generală, despre superficialitate, despre manipularea grosolană a realităţii.
Bătălia politică oarbă din ultimii cinci ani i-a implicat şi pe jurnalişti, dincolo de orice limită raţională şi admisibilă moral şi profesional. Efectele se văd: scăderea generală a tirajelor, deşi în "sondaje" presa pare să stea bine. Cum dracu creşte numărul de cititori, când tirajele scad constant? Ştiu, Internetul! Să nu exagerăm! Şi numărul de privitori la posturile de televiziune scade, deşi românii nu prea au bani de alte distracţii. De ce s-a ajuns aici? Din dispreţul jurnaliştilor faţă de cei care le plătesc salariu: cititori, recte privitori. Pe care îi dispreţuiesc profund, de vreme ce-i mint, îi manipulează şi le oferă produse jurnalistice de o calitate jalnică.
Un exemplu, dintre multe. Laura Chiriac şi cu Prelipceanu, acum vreo oră, se dădeau de ceasul morţii să facă legătura cu birourile de presă ale unor ministere. Vezi Doamne, nu puteau da de miniştri, ca să-i întrebe pe unde hălăduiesc şi cum de şi-au permis, dacă şi-au permis, să-şi ia concediu!
E vorba de aceiaşi miniştri pe care i-au găsit până mai acum câteva zile, la ore dintre cele mai diverse, la telefon, pentru a-i întreba tot felul de inepţii. Dovadă că ştiu de unde să-i ia, când vor! Iar purtătorii de cuvânt ai ministerelor au telefoane mobile, nu-i nevoie să-i suni la ora 18, pe fix, la minister, vineri, când programul lor se termină la ora 17! Nu cred că Realitatea Tv nu are numerele lor de mobil. Dar cei doi idioţi aveau ceva de demonstrat, şi atunci au pus de-o mizerie manipulatoare.
Numai că un astfel de demers nu rezolvă nimic. Nu face decât să crească nemulţumirea faţă de presă şi de prestaţiile ei. Cum nu rezolvă nimic nici reactivarea unor tembeli precum Cornel Nistorescu, despre care aflu că de mâine se află la conducerea "Cotidianului", luându-i locul Zeului Somnului, Adrian Ursu, numit şi el în funcţia de director editorial la Realitatea. Nimeni şi nimic nu mai poate salva grupul Realitatea Caţavencu, atâta vreme cât imoralitatea şi lipsa de principii sunt la conducere.
Cornel Nistorescu a fost unul dintre artizanii victoriei lui Traian Băsescu. Acum se lasă folosit de Vântu, doar pentru că între timp s-a sucit şi-l urăşte pe Băsescu, iar Vântu are de plătit nişte poliţe. Jegul ăsta te face să vomiţi!

5 comentarii:

geomarz spunea...

Corect. Presa acrisă şi vorbită nu mai merită să fie băgată în seamă.
Noroc cu prietenii de pe inter...
Numai că si aic este o capcană: se poate ignora realitatea...

Béranger spunea...

Unu: eu nu pot să urăsc tagma ziariştilor, că nu merită ei atâta atenţie. O dispreţuiesc numai, uitându-mă la ce a ajuns ea...

Doi: cu toate acestea, am umila părere că Nistorescu este marginally less idiot than he seems to be.

Andrei Gheorghe spunea...

Nistorescu asta mai este si un mare impostor, un individ care merita sa se faca gaura in perete cu ajutorul capului sau.

Ii mai tineti minte pe Andreea si Tiberiu, copiii pe care i-a schilodit cu masina acum niste luni? Ticalosul a incercat sa ii scoata pe ei vinovati in justitie pentru accident.

Lulutza spunea...

Eu sint de partea lui Nistorescu, daca de-acum incolo "Coti" va toca temeinic la Base & Cie si va ofili fara mila orgoliile fanilor fascisti ai unor scursuri ca pedelistii. As vedea asta ca un fel de act de penitenta din partea lui Nistorescu... :) Si de mare curaj, ca recunoasterea unei greseli trecute... Ca doar si eu personal l-am votat in 2004 pe acest Arturo Ui al Romaniei, chestie pentru care habar nu aveti cit de mult ma caiesc acum. Ma simt ca si cum l-as fi votat pe "noul" WCTudor. :(

Lulutza spunea...

P.S. Si, parole d'honneur, daca schimba Coti macazul, ma intorc pe forum! Dupa ce a trebuit sa ma mut de la vechiul domiciliu si am pus telefoanele la "secret". Sa ma ameninte fanaticii lui Base Voda doar "pe uscat", fara "mapa profesionala" pe masa si fara telefoane de amenintare!

P.P.S. Nici macar Hitler sau Stalin nu au fost atit de... "Daddy Cool" tupeist incit s-o puna pe Eva Braun ministresa si pe vreo Svetlana... europarlamentar! :)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...