În 1999, în vechiul sediu al Senatului, PSD organiza lunar o serie de dezbateri, sub genericul "România, încotro?" Dezbateri extrem de interesante, dar care nu i-au interesat pe idioţii din presă, că de, ăia de se zbăteau acolo să dea un sens acţiunii politice a partidului erau nişte "comunişti". Şi ce dracu' putea să iasă bun din mintea unor comunişti?
Ei bine, a ieşit programul de guvernare al guvernului Adrian Năstase, program care a readus creşterea economică şi a permis îndeplinirea condiţiilor de aderare la UE şi la NATO. Sigur, nici cele două procese n-au avut parte de o presă prea bună, că doar erau la guvernare "comuniştii", şi ce dracu' ştiu comuniştii? De aia nici acum nu prea înţelege lumea ce şi cum cu UE. Care nu există decât când ne urechează pentru ANI şi DNA, când ne trimite Bling-Bling ţiganii acasă şi când nu poate atrage Berceanu bani de autostrăzi. Evident, şi atunci când statisticile ne situează pe primul loc la belele şi pe ultimul la lucruri de bine.
Mă gândeam că celor de la PSD nu le-ar fi stricat să reia această acţiune. În primul rând pentru a vedea pe cine se mai pot baza în formarea unui guvern, ce specialişti mai au, ce le mai trece acestora prin minte. În al doilea rând pentru a-şi verifica ipotezele de lucru. Şi în al treilea rând pentru a vedea ce reacţie stârnesc propunerile lor.
Cum atunci eram fascinat de connceptul "Noii Economii"(era cam pe vremea bulei speculative a Dot.Comurilor, când se părea că ni se deschid noi orizonturi economice, bazate pe noile tehnologii informatice, comunicaţii mobile, Internet, etc) am comis şi eu o intervenţie pe tema asta. În care introduceam conceptul de "economie a timpului liber".
Plecam de la constatarea că în Occident se observa o scădere evidentă a timpului de lucru. Era pe vremea în care în Franţa se introducea săptămâna de lucru de 35 de ore, iar nemţii reduceau şi ei numărul de ore lucrate săptămânal. Până şui americanii şi japonezii o luaseră pe calea asta.
Ideea era că oamenii dispuneau de mai mult timp liber, dar şi de ceva mai mulţi bani. Iar timpul liber trebuia umplut cu ceva. Turismul, aşa cum îl ştiam noi atunci(şi acum) trebuia să sufere o mutaţie, să ofere produse mult mai complexe, dincolo de obişnuitele apă, soare, sex, haleală. Era vremea investiţiilor în mari parcuri de distracţii, generaliste sau tematice(apropo, francezii au vreo 450 de astfel de parcuri, începând cu Disney Land şi terminând cu Asterx şi Obelix), dar şi a altor distracţii. Mai mult, este nevoie de evenimente în toate anotimpurile, organizate în marile oraşe, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Apropo: înainte de a fi fost un eveniment cultural de succes, "Sibiu, capitală culturală a Europei" a fost un mare succes economic. Şi a obligat şi la renovarea oraşului, care arată decent acum. Iar câştigul de imagine este evident, şi se traduce şi acum în bani.
Construirea unei industrii a timpului liber presupune personal specializat, pe care şcoala românească nu are cum să-l pregătească. Gândiţi-vă de ce ar fi nevoie pentru organizarea unui spectacol, personal specializat vorbesc. Şi vedeţi dacă se pupă cu lipsa de cultură generală a celor pe care îi scoate şcoala românească.
A devenit o modă să înjurăm primarii pentru că organizează "paranghelii" din bani publici. Dar asta se face peste tot în lume, şi permite unor profesionişti: actori, cântăreţi, graficieni, creatori de costume, ingineri de sunet, creatori de efecte speciale, furnizori de diverse servicii tehnice, să trăiască. Mă uit la francezi: în fiecare primăvară prezintă programul evenimentelor publice, de la sărbători populare la Festivalul Filmului de la Cannes şi la cel teatral de la Avignon. Sunt cu sutele. Ai de unde alege, pentru orice gust şi pentru orice pungă. Aşa dau de lucru la peste 100.000 de oameni! Plus munca temporară.
Vin şi vă întreb: ce s-a întâmplat în Bucureşti, spre pildă, în astea trei luni de vară? Ce evenimente culturale au avut loc? Cum poţi să-ţi petreci timpul liber? Unde? Strica să avem la Snagov "Parcul Dracula"? Dacă nici în jurul Bucureştilor nu se pot dezvolta baze de agrement, care să organizeze evenimente tot timpul anului, atunci unde se poate face asta în România?
Şi atunci, la ce bun zbaterile Fecioarei din Pleşcoi? Prostelile ei? Dacă nu înţelegem să construim o astfel de industrie a timpului liber, turismul românesc va rămâne o labă tristă, bun de pretext pentru cheltuirera banilor publici pe nimicuri "savante".
UPDATE: asta e mai aproape de realitate. Deşi nu ne place, aşa facem noi, şi ce iese vedeţi cu ochiul liber zi de zi.
UPDATE: asta e mai aproape de realitate. Deşi nu ne place, aşa facem noi, şi ce iese vedeţi cu ochiul liber zi de zi.