duminică, 18 aprilie 2010

Un kitsch sinistru

Înmormântarea preşedintelui polonez s-a transformat într-un kitsch sinistru! Cu batalioanele de popi, cu fanfara supradimensionată, garda de onoare la fel de mare, cu tipi îmbrăcaţi în costume de epocă, cu mulţimi care scandează numele lui Lech Kaczysky. Un naţionalism agresiv şi revanşard, care justifică "neputinţa" unor lideri europeni de a se urca în maşină pentru a veni la Cracovia.
Bogdan Chirieac califică funeraliile drept momente istorice. Dumnezeule! Şi vorbeşte despre Biserică şi despre Armată ca despre simboluri ale statului. Mă tem să mă gândesc la ce ar putea ieşi, pentru Europa, din această moarte.
Păcat. O manipulare jenantă, care n-are legătură nici cu istoria Katynului, nici cu viitorul european al Poloniei, nici cu reconcilierea pe continent.

3 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Cred ca polonezii au facut aceasta punere in scena in mod simbolic pentru Katyn, nu neaparat pentru ce a reprezentat defunctul in viata, desi nici asta n-a fost putin lucru la un moment dat. De pe la noi, in afara de Corneliu Coposu si alti citiva, nu vad care-ar fi de acest calibru...

Ce legatura are asta cu viitorul european al Poloniei si cu recconcilierea nu stiu, ce stiu este ca in momentul acesta de vizibilitate maxima s-a cerut ceva. NuStiu foarte putina poloneza, si nici nu s-a grabit nimeni sa traduca discursul presedintelui interimar si al sefului Solidaritatii, dar stiu destul ca sa-mi dau seama ca s-a cerut o recunoastere. Cum am spus, for mai vizibil pentru ca aceasta recunoastere sa fie ceruta nu puteau avea.

Bogdan Chirieac nu mai este de mult o voce de luat in seama, si comentariul lui cum ca moartea asta o sa fie de folos Poloniei, care ar putea lua astfel "in drum mai liberal, mai proeuropean" a fost de-a dreptul gretos. In rest, a vorbit ca sa se auda vorbind.

Pentru mine evenimentul a fost interesant: n-am fost niciodata in Cracovia, si nici la vreo inmormintare catolica, asa ca am avut la ce ma uita, cu tot cu popimea, armata si solemnitatea momentului. Si by the way, muzica a fost superba, a fost si bine aleasa si bine executata.

Plus ca subscriu si eu la ideea polonezilor de a fi facut acest lucru cu toata marea pompa de care au fost in stare, cu tot kitsch-ul de care spuneti, din motivele de mai sus. Asta a fost cea mai mare vizibilitate pe care au putut-o avea.

Cit despre cei care s-au anuntat si n-au participat, n-au scuze serioase. Daca si onor d.Basescu a putut, eludind elegant cu elicopterul soselele patriei si mergind cu masina unde a avut pe ce, puteau si altii.

Daca n-as fi fost atit de comod din fire, puteam sa ma duc si eu, in costum national romanesc si cu tricolorul in mina, ca pentru bunica mea pe care au jefuit-o si omorit-o soldatii sovietici in '44, impreuna cu atitia tarani prapaditi. Pentru ei n-a cerut si nici n-o sa ceara nimeni vreo reparatie...

Dragos B. spunea...

Pai polonezii cam sint indreptatiti sa aiba "Un naţionalism agresiv şi revanşard".

geomarz spunea...

Bine ca s-a terminat cu inmormintarea. Pe posturile romanesti numai cu asta s-au ocupat timp de o saptamina in cap, de-ti vena sa-i trimit prin balarii pe toti !

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...