marți, 6 aprilie 2010

Plăcerea de a ucide

A apărut o înregistrare video de pe un elicopter de atac american care opera în Irak. Este vorba despre un incident petrecut în 2007, în care au murit şi doi angajaţi ai agenţiei de presă Reuters. Indiferent ce scuze ar avea băieţii pentru acest atac, un lucru e clar, cel puţin pentru mine: celor din elicopter le plăcea să ucidă. Mureau de nerăbdare s-o facă. Le ardea degetul pe trăgaci. "“Look at those dead bastards,” spune un pilot. “Nice,” răspunde celălalt.
În tot filmul nu se vede un singur gest ostil la adresa lor sau a unor soldaţi americani(care urmau să apară la opt minute de la comiterea crimei, pentru că aia nu a fost acţiune de luptă, a fost o crimă comisă cu sânge rece!). În afară de "tunul" fotografului, nu se văd arme. Oamenii nu sunt precipitaţi, nu se ascund. Nu se tem de cele două elicoptere care le dau târcoale.
După primul masacru, urmează cel de-al doilea, când trag asupra unui microbuz, ai cărui ocupanţi vor să dea o mână de ajutor unui rănit. În microbuz sunt doi copii, care vor fi grav răniţi. "Well, it’s their fault for bringing their kids into a battle," spune unul dintre piloţi.
Comandanţii interzic militarilor să ducă răniţii la spitalul militar american, infinit mai bine dotat şi încadrat cu medici, şi le cer să-i predea poliţiei irakiene.
Mă îndoiesc că cineva ar urma să păţească ceva în acest caz. Numai că el ridică o serie de probleme. În Irak, dar mai ales în Afganistan, se folosesc tot mai des dronele de atac. Ele sunt adesea pilotate de la mii de kilometri distanţă. Cel de la pupitrul de comandă chiar se simte ca într-un joc pe calculator. Nu riscă nimic. Şi poate face orice vrea cu viaţa celorlalţi. Deja dronele au făcut mii de victime colaterale, despre care se vorbeşte cu fereală. Cine dracu stă să numere morţii civili prin cele pustietăţi, în munţii Afganistanului şi Pakistanului? Ghinionul lor! S-au aflat la locul nepotrivit, în locul nepotrivit.
Poate că ăsta este viitorul războiului. Un lucru este sigur: mai mult ca oricând civilii o vor încasa. Şi nimănui nu-i va păsa de ei.

11 comentarii:

Karakas spunea...

Infiorator! Cu ce sunt mai "buni" americanii decit alte fiare naziste, sovietice sau terorsiste? Ce fac americanii aia nu este terorism? Aceiasi ucigasi nenorociti, care omoara copii, femei, batrini nevinovati...in numele "democratiei". Iar Romania, cu o papusa de Presedinte pusa si minuita de americani - la Basescu ma refer - pe linga imaginea de colonie americana, risca sa devina un stat criminal, care se implica militar in Irak si Afganistan.

Anonim spunea...

Naomi Wolf Warns Americans... (1 of 3)

http://www.youtube.com/watch?v=087WbdZMZFM&NR=1

Andrei Gheorghe spunea...

Frumos.

Si asta este doar un exemplu. Cine stie cate alte mii au mai fost.

Stefan A. spunea...

Si unii mai viseaza ca vor cistiga aceste razboaie !
Ne mai miram ca rude a acestor civili nevinovati devin kamikaze ?

John Galt spunea...

Intradevar, nici o diferenta intre nazisti si americani.

Chiar nu conteaza ca aia erau cu kalasnicoavele in mana, intre niste teroristi de genul asta care omoara femei nevinovate in metrou si tehnicile de razboi sovietice (violuri, confiscari - insa DOAR impotriva clasei exploatatoare).. nu e nici o diferenta.

Sa va spun povesti din 44 - 58? Davai ceas, davai palton va spune ceva?

Aham. Tipic pentru niste lepre. Nu veti recunoaste nimic.


Hai Gheorghe, sterge repede comentariul ca nu da bine. Arata ca esti socialist pana la capat.

LE: observati cum aia cer confirmare pentru orice? Asa faceau si socialistii/nazistii vostrii?

Ce lepre de oameni..

Valerius spunea...

Subscriu:

"Infiorator! Cu ce sunt mai "buni" americanii decit alte fiare naziste, sovietice sau terorsiste? Ce fac americanii aia nu este terorism? Aceiasi ucigasi nenorociti, care omoara copii, femei, batrini nevinovati...in numele "democratiei". Iar Romania, cu o papusa de Presedinte pusa si minuita de americani - la Basescu ma refer - pe linga imaginea de colonie americana, risca sa devina un stat criminal, care se implica militar in Irak si Afganistan."

Nu sunt un om religios, dar în astfel de momente doresc să existe Dumnezeu, pentru a da ceea ce li se cuvine criminalilor.

geomarz spunea...

Domnule Jhon Galt,
Chiar credeţi că există vreo diferenţă între nazişti şi americani ... în acest context ?
Chiar puteţi crede, sincer, aşa ceva ?
De mare îndobitocire suferi, domnule, daca poţi scrie aşa ceva !

Karakas spunea...

@John whatever, nu meriti sa ma cobor la nivelul tau, dar zici mata:

>"Chiar nu conteaza ca aia erau cu kalasnicoavele in mana"

Fotografii aia de la Reuters pe care i-au ucis pilotii americani rizind aveau aparate foto in mina, nu kalashnikov!

Si care e ma rog diferenta intre nazisti, sovietici si americani in timpul razboiului? Ca nu ne-ai luminat, doar ai aruncat citeva insulte ieftine. Si americanii au torturat si sovieticii si nazistii. Vrei sa spui ca tortura americana e mai dulce?

Lepra e ala care isi acopera ochii in fata asupritorilor si criminalilor, de orice nationalitate ar fi ei! Si care suge la puternicul zilei..stie el ce.

pacos spunea...

Alo, domnu' Galt, numai niste imbecili nu stiu ca in acea zona, ca si in altele (Pakistan, Iraq, Libia), AK-47 este considerat ca fiind o prelungire naturala a mainii localnicilor. Fapt care este tratat ca atare de toata lumea, mai putin de "inteligentii" americani, care au reusit "performanta" de a lichida niste nuntasi, pe motiv ca trageau focuri de arma in aer la nunta.
Si daca executia asta poate fi explicata pana la un punct (ok, cretinii aia au vazut niste arme, prin urmare s-au considerat indreptatiti sa-i lichideze pe micuti) cum dracu' se mai poate explica faptul ca au tras si asupra microbuzului care se pregatea sa transporte ranitii?

Chestia aia cu confirmarea este obligatorie pentru teatrele de razboi in care sunt angajate trupe americane. Pentru ca le induce militarilor confortul psihologic absolut necesar in asemenea situatii. Si limiteaza cazurile de friendly fire casualties.

Andrei Gheorghe spunea...

Prieteni, ne agitam de pomana.

Dar, iata, micul gibon ne da solutia chiar el! Insista sa-i fie sterse comentariile. Poate gazda noastra, liberalul de stanga, o sa se milostiveasca de suferinta raducului.

geomarz spunea...

Andrei Gheorghe
Daca se sterg comentariile raducului, cum zici mata, noi pe cine mai bombanim ?
Lasa-l si pe el ca-i si el un suflet neprihanit...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...