vineri, 30 aprilie 2010

România mărului putred. De corupţie

Tâmpenia de mai sus reprezintă pavilionul României de la Expoziţia Mondială din China, de la Shanghai. Un soi de măr, din care lipseşte o bucată, prezentă şi ea ceva mai hacana. Vezi Doamne, România Verde! Ţara munţilor de pet-uri, a gunoaielor aruncate peste tot, a budelor care-ţi întorc stomacul pe dos, ţara spitalelor de unde pleci mai bolnav decât intri, din cauza jegului, în fine, România, ţara care şi-a distrus aproape în totalitate livezile de meri, iar cele care au rămas sunt pe cale de dispariţie, de boli şi de bătrâneţe!
Aveţi aici, din L'Expansion, un top al celor mai reuşite zece pavilioane naţionale din expoziţie, fiecare cu ideea din spatele lui. Tocmai ideea lipseşte pavilionului românesc. Nu-mi aduc aminte să fi fost un concurs, o dezbatere publică. Dar toată imbecilitatea a costat 6,5 milioane de euro, dacă nu s-au depăşit costurile iniţiale. Deşi pariez că aşa s-a întâmplat! Ca un amănunt de culoare: priviţi fântâna aia arteziană din ipsos! Manelismul în arhitectură, studiu de caz, nu alta!
Multe se explică, dacă ne gândim că în afacerea asta şi-au vârât coada caţavencii, prin intermediul M&C Strategy Development, parte din grupul Realitatea-Caţavencu şi deţinută de Dragoş Nedelcu şi Sorin Freciu. De când un birou de marketing politic face şi arhitectură? Mă rog, suntem în România...
Atâta poate arhitectura românească, sau atât poate corupţia? Asta-i întrebarea!

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Marea Britanie, Serbia, Turcia, Coreea de Sud, sau poate sint eu demodat, dar mie alea imi plac. probabil ca au costat si mult mai mult.

Dar cu toate costurile, nu vad de ce-ai juxtapune un glob (care pretinzi ca e mar, dar daca nu spui tu ca e mar, nu stie nimeni) verde (culoarea eco e green, pentru orice minte simpluta) cu un felinar dubios si o imitatie grosolana de fintina stil?Daca era numa' globul, fara felinar si fara fintina, ziceam ca e inca rezonabil. Cu fintina in peisaj e o mostra de prostie.

Nu stiu daca arhitectura romaneasca poate mai mult, nu sint arhitect. Pot doar sa risc o parere: daca ma uit la hotelul Novotel nici n-am de ce sa fiu incintat. Constructiile noi sint de un prost gust infiorator (chiar si foarte proaspetele turnuri gemene de la Romexpo, care ar fi putut avea putina tinuta, dar n-au, din cauza completei lipse de simt estetic a cui a proiectat fatadele), iar renovarile sint jalnice.

Dupa opinia mea nu avem nici arhitecti si nici constructori in Romania, nici macar mediocri, sint cu totii niste cirpaci (sa ma scuze aceia care nu sint de alta parere, si sa ma informeze, ca din ce-am vazut eu...).

Si coruptia tot atita poate, ca doar nu era sa se duca toti banii unde trebuie... Presupun ca s-au petrecut niste parandaraturi, ca altfel de ce sa te bagi la proiecte din astea, pentru faima? Who cares about faima, mai ales in afara tarii, ce sa facem cu ea!?

Globul cu pricina arata ca un luminator de mall de provincie. Pacat.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...