joi, 8 aprilie 2010

băsescu, precum Ceauşescu

Ce dracu' mai e de spus în legătură cu reţinerea celor trei guguştuci, căzuţi pe tehnică? Că s-a făcut dreptate? Care dreptate? Că şi-o meritau? Poate, dacă sunt tâmpiţi şi discută la telefon într-o ţară condusă de un securist!
Ceea ce este de spus priveşte însă viitorul democraţiei. În momentul în care pe un post de televiziune apare un bou, care se ocupă cu "implementarea" democraţiei, şi spune că ceea ce se întâmplă este o formă de a băga frica în oasele celor dispuşi la corupţie, şi că e de bine, este semn că ceva rău se întâmplă. Şi Ceauşescu tot cu băgatul fricii în oase se ocupa. Şi nu i-a folosit la nimic. Când foamea este mai tare decât frica, lucrurile scapă de sub control. Vezi ce se întâmplă în Kârgâstan şi în Thailanda.
Ce aşteaptă procurorii de la arestările astea? După părerea mea lucrurile stau cam aşa: nu au dovezi să demonstreze veridicitatea scenariului lor, pentru că pe baza ascultărilor au scris un scenariu, o poveste, pe care trebuie s-o susţină şi cu altceva decât cu vorbe. Şi pentru că nu dispun decât de vorbe, le-ar fi de mare ajutor să ciripească măcar unul dintre ei. Dar în libertate fiind, această "minune" nu s-a întâmplat. Atunci, văzând că bat pasul pe loc, au trecut la planul "B", arestarea indivizilor, sperând că arestul le va dezlega limbile.
De asta au şi "scurs" în presă transcrierile: pentru a se asigura că nimeni nu va îndrăzni să nu aprobe arestarea indivizilor. Poate vor obţine declaraţii, poate nu. Dar declaraţiile sunt cu dus şi întors. Se mai răzgândeşte omul, sau spune în faţa judecătorilor că a fost forţat să le facă.
Şi cred că mai există un motiv: teama unora de la putere că unii dintre inculpaţi se pot apăra cu documente compromiţătoare despre ei. Poate că la mititica se vor putea face nişte târguri, care să ducă la recuperarea dovezilor compromiţătoare.
În "Curentul", un ziar care a dispărut din chioşcuri, dar care trăieşte, nu se ştie cum, apare azi asta, din care citez un fragment: "În cazul în care Voicu va spune ceea ce ştie vom avea cu siguranţă parte de arestări spectaculoase, ne-a mai declarat „informatorul“ nostru. Reţeaua mafiotă din care făcea parte şi Voicu este extrem de complexă şi cuprinde, pe lângă politicieni şi judecători, procurori, oameni din SRI şi alte structuri de informaţii. Toţi au luat parte, într-un mod sau altul, la activităţile de crimă organizată ale reţelei care dincolo de aranjarea unor dosare în justiţie se ocupa şi de fabricarea de probe şi instrumentarea unor dosare împotriva celor care-i deranjau."
De fapt, nu despre lupta împotriva corupţiei este vorba, ci de lupta pentru putere. Ştiu câţiva portocalii care au răsuflat uşuraţi că a câştigat traian băsescu un nou mandat. Una este Feciora din Pleşcoi, care o recunoaşte pe blog: "Dacă veneau ăia, Vanghelie mă arunca în închisoare".
De asta nu mă convinge valul de arestări. De asta nu se va rezolva nimic. Dar arestările ţin loc de supapă de siguranţă socială. La fel făcea şi Ceauşescu: când situaţia devenea cotoioasă, mai aresta pe unii şi alţii, mai condamna câte un năuc la moarte pentru că arunca mezeluri la canal, sau că ardea pârloaga. Acum sunt arestaţi politicieni, judecători şi oameni de afaceri, noii ţapi ispăşitori. Să vedem cât o ţine efectul calmantului ăsta social. Dar judecând raţional nu are cum dura...

3 comentarii:

Karakas spunea...

Da p-aia cu lectia care a dat-o azi lideriloe NATO, ati auzit-o?

"Băsescu: E inadmisibil ca unele state NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan"

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-e-inadmisibil-ca-unele-state-nato-sa-considere-ca-si-au-incheiat-misiunea-in-afganistan-5841613/

Un idiot mai "inadmisibil" ca Basescu nici ca se gasea. Canada, de exemplu, a reafirmat ca se retrage din Afganistan in 2011. Are motivele sale. S-a gasit Basescu sa ia Canada de urechi...

geomarz spunea...

Gresit. Basescu nu-i ajunge lui Ceausescu nici la glezna.
In comparatie cu susnumitul, Base este un gindac !

Valerius spunea...

Silviu Burcan, un duşman care-l ura atât de mult pe Ceauşescu încât i-a băut sângele, a declarat că Nicolae Ceauşescu în politica externă a fost genial.

Băsescu ? O mizerie care s-a lăbărţat în istoria ţării pe durata a două mandate prezidenţiale. Individul nu este dotat nici măcar cu sentimentul ridicolului.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...