Biserica Catolică şi papa Benedict al XVI lea sunt ţinta unor atacuri mediatice şi judiciare de o intensitate fără pecedent, care adesea iau forma unui adevărat linşaj. Motivul? Veşnica problemă a "pedofiliei preoţilor". Nu contest că fenomenul există, dar nu e Biserica Catolică o campioană în domeniu. Greşeala ei este aceea că a refuzat să spele rufele murdare în văzul lumii. Dacă o făcea, poate acum nu-şi punea toată lumea în cap.
Sigur, dincolo de indignarea de paradă a unora se află şi jocuri de putere, mai ales pe fondul unei resurecţii a fenomenului religios, după prăbuşirea comunismului. Papa Ioan Paul al II lea a dat Bisericii Catolice o putere şi un prestigiu greu de imaginat în lumea civilizaţiei occidentale consumeriste şi mercantile. El a făcut din Biserică o contraputere greu de suportat pentru politicienii şi factorii de influenţă din lumea economică, şi a iniţiat un proces de expansiune la nivel global. Spuneam că schimbările democratice din America Latină sunt produsul unui soi de stângă catolică, inspirată de valorile şi principiile promovate de Ioan Paul al II lea.
Scandalurile de pedofilie nu datează de ieri, de azi. Dar prestigiul lui Ioan Paul al IIlea a ţinut criticile departe de el. Deşi cel puţin într-o vizită în SUA a avut şi el parte de hăulituri pe tema asta, a pedofiliei.
Benedict al XVI lea este un Papă şters, fără carismă, rigid în gândire şi neamţ, pe deasupra. Trecutul lui nu e foarte limpede, este vorba de adolescenţa sa şi de relaţia cu tineretul hitlerist, dacă îmi aduc bine aminte ce i se reproşează. Şi încasează pe bandă rulantă, deşi lui personal i se reproşează o vagă tăcere într-un caz vechi de vreo 25 de ani.
Asta e doar o punere în context, pentru că ceea ce vreau eu să spun priveşte altceva. În SUA sunt pe rol o mulţime de procese împotriva unor preoţi catolici, pentru cazuri de molestare sexuală petrecute hăt, acum decenii bune. Nu pun la îndoială buna-credinţă a victimelor. Nu despre asta este vorba. Ci despre industria despăgubirilor, care alimentează scandalul preoţilor pedofili. Înţeleg că despăgubirile cerute Bisericii Catolice în SUA ating până acum suma de 3 miliarde de dolari. În cel mai recent caz de acest fel se cer despăgubiri de 20 de milioane de euro.
A mai fost o ofensivă din asta acum vreun deceniu. Atunci erau în vizor băncile elveţiene care gestionau conturi ale unor evrei morţi în Holocaust. Atunci industria judiciară ceruse despăgubiri de vreo 2 miliarde de dolari. După exemplul lor au fost cererile de despăgubiri din partea căilor ferate franceze, pentru că au transportat evrei în lagărele de exterminare.
În cazul preoţilor pedofili, stau şi mă întreb: care este preţul corect al unui abuz? Că văd că totul devine o marfă, cu preţul ei, inclusiv suferinţa şi abuzul sexual. Spre ce ne îndreptăm?
5 comentarii:
Cred că de fapt e o reacţie la enciclica papală de anul trecut, CARITAS IN VERITATE. Multe lucruri de acolo nu convin neoconilor, dar nu pot să spună pe faţă asta. Şi-atunci, dă-i cu pedofilia, că face rating şi mai subminează puterea bisericii catolice.
In societatea banului tot este de vinzare sau cumparare !
Citi romani stiu ca preotii CATOLICI din Brazilia se pot casatori prin o dispensa papala ? Cei casatoriti nu vor ajunge cardinali dar asta e mai putin important!
Important ca biserica catolica are bani cu gramada. Nu degeaba banca vaticanului , IOR , este cea mai secreta banca din lume !
Deci greselile se platesc si acum in USA sint doua procese de pedofilie in care a fost cerut curtii supreme sa se pronunte daca poate fi incriminata biserica catolica ca responsabil general !
Faceti un paralel cu cazul multinationalelor tabacului ! Miliarde de despagubiri in joc !
Asta nu este o scuza pentru pedofilie care este unul din cele mai nenorocite "slabiciuni criminale" religioase sau atee !
aici este mai complicat pt ca partea asta este doar o piesa de pe tabla de sah.incepe cu faza ca se afla tocmai in ajunul pastelui ceva care s-a intimplat acum zeci de ani. de ce acum si nu atunci? unde este diferenta? cine sint aia cu noi sintem biserica si cine sint sponsorii lor? ce inseamna migratia masiva de pe alte continente? care este treaba cu problema demografica? nimic nu este intimplator!
Chestia cu stinga catolica e *invers*. Papa (si Ioan Paul, si Ratzinger, vezi cazul Leonardo Boff) au fost cit se poate de impotriva a ceea ce se cheama 'liberation theology' din America Latina. Deci reformele de acolo, inspirate de liberation theology, au fost facute cu impotrivirea, si nu cu sprijinul, Bisericii Catolice.
Catolicii si Papa vor fi intotdeauna o "problema".Modelul de gandire crestin confera independenta si deschidere atata timp cat este folosit cu buna credinta. Preotii sunt oameni, chiar daca "meseria" pe care si-o asuma ar trebuie sa reprezinte un model perfect si aici bisericile ar trebui sa-si verifice mai bine viitorii preoti pentru a evita sa fie subminate dinauntru. Pe de alta parte fara bani stim toti ca nu exista institutie, mai ales la la o asemenea anvergura si cu asemenea responsabilitati. Este evident insa ca virulenta criticilor asupra bisericii nu tine de adevar, corectitudine, sau morala ci de competitivitatea acesteia in "formarea" sau "manipularea" persoanei. Cei care sunt interesati de evolutia sau involutia bisericii fara interese ascunse, ar trebuie sa se intrebe dece arsenalul mediatic incepand de la cartea scrisa si terminand cu filmele artistice si stiintifice au ca target denigrarea si descalificarea "personajului" Isus si a bisericii.
Trimiteți un comentariu