vineri, 16 aprilie 2010

Cărtărescu, mai pupincurist ca Păunescu

De ce dracu nu şi-or vedea unii oameni de ceea ce se pricep ei mai bine, şi se ambiţionează să fie şi ce nu sunt? În cazul de faţă e vorba despre Cărtărescu. Care vrea să fie "editorialist" şi "analist" politic, reuşind doar să fie un penibil pupincurist băsescian. Care, cu editorialul de azi, din EvZ a ajuns să-l întreacă pe Adrian Păunescu. Ăla măcar era cinic şi oportunist, ăsta chiar crede ce scrie despre băsescu.
"Cu declaraţiile sale de la emisiunea lui Radu Moraru, preşedintele Băsescu dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că a rămas jucătorul numărul unu pe scena politică românească.Indiferent de poziţia noastră politică şi de sentimentele noastre faţă de el, indiferent cum interpretăm intenţiile sale, nu e deloc greu să vedem cum încă o dată totul se învârteşte în jurul lui. Cu câteva cuvinte bine ţintite, Băsescu a provocat iarăşi o spectaculoasă redesfacere şi reaşezare a eşichierului politic. Mai mult, lunga lui perioadă de tăcere pare să fi calmat furibunda reacţie a opoziţiei după realegerea sa şi să-i fi adus un respect la care nimeni nu se mai aştepta...Dar lovitura de maestru a lui Băsescu a fost aluzia la posibilitatea ca noua lege electorală să prevadă ridicarea pragului electoral de la cinci la sută, cum este acum, la zece la sută. Efectul acestor vorbe (deocamdată doar aruncate din vârful buzelor) a fost devastator şi imediat. "
N-am înţeles nici de unde atâta ură împotriva PNL, dar şi a PSD. Cum nu înţeleg credinţa lui că personaje de un penibil greu de egalat, precum Stoica, Stolojan, Flutur, Sever Voinescu-Cotoi, reprezintă viitorul perdelicilor, şi, evident, al României.
Cărtărescu este oricum, numai prost nu. Cum îşi poate suspenda el inteligenţa şi spiritul critic atunci când este vorba despre un borfaş politic, care îi face pe toţi din vorbe, şi care în afară de conflicte nu a lăsat nimic în urma lui. Măcar "admiraţia" lui Păunescu faţă de Ceauşescu avea susţinere în unele dintre realizările fostului preşedinte. Admiraţia lui Cărtărescu faţă de băsescu e pur şi simplu bovină.
Multe dintre elitele intelectuale ale tării ăsteia au dovedit, de-a lungul timpului, o sinistră lipsă de apetenţă pentru democraţie, dovadă Cărtărescu. Dar nu e singurul, din păcate. E doar mai fanatic în iubirea lui faţă de băsescu. Asta e! Ghinion de neşansă!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Conasule, doua fraze interesante.
Asta- cu suspendatul inteligentei si a spiritului si chestia cu desteptaciunea. Adiaca este prost in desteptaciunea lui. Iar comparatia cu Paunescu... Sa ajunga la nivelul lui, nici pe departe. Este bun doar de o laba trista in baie si Do major, din lipsa de altceva

Dan Stoica spunea...

Ceauşescu cu majusculă, băsescu cu minuscula... Ziceaţi parcă de cineva care şi-a suspendat spiritul critic?

Fluieraorul spunea...

Omu' s-a dedulcit la trai fara griji, si face orice pentru o leafa sau o sinecura.

Am vazut asta in ultimii ani la multi oameni care de mare valoare profesionala, nici unul dintre ei nu e vreun prost, dar asta nu inseamna ca au si caracter.

Cred ca un oportunist mediocdu e mai putin de condamanat decit unul brilliant.

Cartarescu avea, la un moment dat, scriitura buna. Nu extraordinara, dar mai buna decit altii. Intre timp n-o mai are, de unde se vede ca inspiratia este o stare de gratie, si nu un dat, si ca pentru a progresa probabil ca este nevoie de putina autocritica in forul interior, si de ceva munca cu sine pentru a mai crea conditiile unui salt. Cartarescu n-a constientizat aceste necesitati. Intre timp, isi indeplineste obligatiile.

Karakas spunea...

Intr-adevar, daca tacea filozof raminea. Asa, va ramine in istorie ca un lingau politic. Ca "intelectual implicat", daca asta e tot ce poate rumega, e destul de trist. Basescu "maestru"? Poate al diversiunii si manipularii...desi, se vede cu ochiul liber. "Maestre", prea mult credit dat unui incult!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...