luni, 19 aprilie 2010

Să-i prostim pe proşti!

Capitalismul financiar se dovedeşte a fi o uriaşă maşină de prostit proştii, începând cu statele(vezi Grecia) şi terminând cu simplii cetăţeni, a căror calitate este, în afară de prostie, lăcomia. În centrul acestui dispozitiv se află faimoasa bancă Goldman Sachs. Care, nu se ştie prin ce minune(pentru că până mai ieri părea de neatins!) a ajuns nu doar în vizorul SEC(n-ar fi fost pentru prima oară!), ci şi pe mâna justiţiei americane, iar britanicii şi germanii stau şi ei la pândă.
Vă mai amintiţi că unul dintre cei care au declanşat scandalul în criza subprime a fost un trader francez, Jerome Kerviel, care a adus pagube de 5 miliarde de euro SocGen. Acum tot un francez este în centrul scandalului de la Glodman Sachs. "Fabulous Fab", cum îi plăcea să-şi spună Fabrice Tourre, şi să i se spună, pentru că se crede cel mai deştept din lume. "Le Monde" îi face un sumar portret.
Ce rezultă din ceea ce se ştie până acum despre afacere? Păi, băieţii de la Goldman, în frunte cu fabulosul individ care se crede un soi de Dumnezeu al finanţelor, au lucrat pe brânci la construirea unui instrument financiar, "Abacus", care să permită păcălirea proştilor, cărora le-au vândut gunoiul subprime. Şi mai toţi cunoşteau cât de mari sunt riscurile, dar au ştiut când să vândă şi să înhaţe profitul, lăsând proştilor pierderile.
Vi se pare că pe această arhitectură financiară se poate ieşi din criză? Mie, nu! Indiferent ce teorii şi modele am inventa sau folosi, întotdeauna flăcăii ăştia vor suge mai tot din ţeava cu bani. Pentru că e a lor, fără ei ţeava ar seca definitiv. Aşa mai pică oarece şi pentru proşti...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...