joi, 1 aprilie 2010

Multe întrebări, puţine răspunsuri

Am o mulţime de întrebări, şi, din păcate, prea puţine răspunsuri. Prima: cine e Doru Mărieş? Da, cine este individul în faţa căruia fac sluj toate instituţiile statului, iar Tismăneanu, noul Inchizitor al Bisericii Anticomuniste, îi dedică osanale: "Nu găsesc cuvinte prin care să-mi exprim admiraţia pentru sacrificiul lui Doru Mărieş."? Care sacrificiu? Acela că are contracte cu o mulţime de "revoluţionari", să le facă rost de noile certificate, contra unui procent, certificate care le-ar aduce circa un miliard de lei vechi şi o rentă viageră de vreo 1800 de lei pe lună? E vorba despre circa 15.000 de oameni, care s-ar adăuga celor 10.000 care deţin deja certificate preschimbate.
Până în 1989 înţeleg că a jucat fotbal pe la o echipă de divizia C sau D din Caransebeş, parcă. Şi, evident, bişniţă, ca toţi cei din zona aia. Acum este un soi de staroste al Asociaţiei 21 Decembrie, deşi el n-a participat la evenimentele din Bucureşti, din seara şi noaptea zilei de 21 decembrie 1989. Oricum nimeni nu-şi aminteşte de el la baricada de la Inter. Cu ce trăieşte de 20 de ani? Cine-l plăteşte? De unde vin banii? E un instrument de presiune al unor cercuri politice fanatice, de care se foloseşte acum şi traian băsescu, pentru a-şi lovi adversarii?
Ce vrea băsescu? Să-şi tragă şi el o gaşcă de extremişti, aşa cum a făcut Carol al II lea cu legionarii? Cu Tismăneanu pe post de ideolog? Care scrie exaltat asta, în EvZ: "Există momente în istorie când timpul se accelerează. Este ceea ce se petrece acum în România. După ani de zile de torpoare, de boicotare, sabotare şi sfidare a revendicărilor legitime ale societăţii civile, ale forţelor anti-totalitare, iată că mobilizarea civic-democratică dă, în fine, roade...Votarea Legii Lustraţiei va fi o încercare revelatoare pentru clasa politica din România la două decenii de la prăbuşirea oficială a regimului comunist. Vor cădea măştile. A sosit momentul ca statul de drept să aşeze lucrurile în matca lor firească.Forţele politice democratice au acum prilejul să-şi afirme deschis valorile. Testul va veni curând. Se vor despărţi, limpede şi categoric, apele. A sosit ceasul clarităţii morale."
Tot din categoria clarităţii morale e şi faptul că jupân Tismăneanu trage în Primăverii 50, casa lui Ceauşescu, atunci când vine la Bucureşti? Tot din categoria asta face parte şi faptul că el, ca şi taică-său, au fost slujitori plătiţi ai regimului comunist?
Roberta Anastase i-a promis solemn lui Mărieş că Legea Lustraţiei va fi aprobată pe 20 mai(observaţi simbolistica: ziua în care au avut loc, în 1990, primele alegeri libere), iar deputaţii şi senatorii vor fi strigaţi la catalog şi vor spune, în faţa naţiunii, dacă sunt sau nu de acord cu lustraţia.
În timp ce lumea este ocupată cu "lustraţia" sau cu "caracatiţa lui Voicu", medicii nu mai semnează concedii medicale şi nu mai eliberează reţete compensate. Nu s-a semnat contractul cu CNAS. RATB ul e în grevă. Profesorii din diverse judeţe, la fel. Economia o ia tot mai tare la vale.
Cât mai cred că pot minţi oamenii cu astfel de lucruri? Cât mai pot ignora agenda publică? Şi dacă-şi închipuie că ne închid gura cu o remaniere, apoi nu ştiu pe ce lume trăiesc!

8 comentarii:

Karakas spunea...

Man, cita demagogie la Tismaneanu. "Fortele democratice" gen Elena Udrea taman ieri ziceau ca vor o dictatura luminata in Romania. Luminata de chelia despotului.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene Karakas, pentru mine Elena Udrea nu prea mai există. Sigur că le-ar conveni să nu se mai încurce cu democraţia, cu Parlamentul, cu alte mofturi d'astea. Dar deocamdată nu se poate. O las să viseze umed...

Fluieratorul spunea...

Ce-i doare pe ei de agenda publica? Cred ca stiu ei prea bine in ce lume traiesc, si anume in aceea a bunului lor plac. Si-acuma, bunul lor lac se vrea atotputernic, luminat si legitimat, si asta fac. Greve, medicamente, societate, democratie? Cuvintele astea nu mai fac parte din fondul lor principal lexical.

Cit despre popor, care nu va fi sluga va fi pomanagiu, si care va avea gornitza mare va fi lustrat. Credeti ca apartenenta la fostul PCR va fi singurul criteriu? Eu cred ca vor pune pe lista si multe altele.

Anonim spunea...

De cate ori ai trecut prin Caransebes, domnule Gheorghe, ca sa afirmi atat de usor ca "toti cei din zona aia" fac bisnita? Uite cat de usor cazi in pacate pe chiar dumneata le infierezi atat de aprig. Fiind unul dintre "bisnitarii" batrani care, printre altele, au calcat in casa lui Sorin Titel si a lui George Suru, da-mi voie sa ma intristez la astfel de afirmatii si sa constat cu amaraciune ca unele mentalitati nu se schimba. De aceea avem Romania pe care cu totii o meritam.

geomarz spunea...

Domnule Anonim,
De Sorin Tilel, parca am auzit, dar de Gh. Suru, ba. (Poate ma lamuresti mata.)
Pe la Caransebes am trecut destul de des inainte de a pune astia sa desfunde soseaua dintre Orsova si Caransebes. De atunci ma duc la Lugoj numai pe sus, pe la Ilia.
Sa auzim numai de bine...

asybaris spunea...

Legionarii n-au fost gasca lui Carol al II-lea, ci dimpotriva. De aceea l-au si condus calduros pana la granita in rafale de mitraliera...

Anonim spunea...

Domnului Geomraz:
George Suru a fost poet (1940-1979). Casa de cultura din Caransebes ii poarta numele, concursul anual de poezie care se tine in Caransebes ii poarta numele. Imi dau seama ca putini au auzit de el, darmite sa-i mai fi citit careva si poeziile. Dar banuiesc ca despre Bercea Mondialu stim aproape toti. Noroc cu televiziunile asta... ;-)

Anonim spunea...

urmareste calea banilor si atunci vei afla cine este individiul. de obicei sponsorii romanilor sint afara ca asa-i la servitori.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...