Nokia este un caz de manual în materie de prost management, lipsă de viziune, rigiditate corporatistă, şi, de ce nu, imbecilitate, pură şi simplă. Constatarea asta este pentru idioţii care se agită să găsească "management privat" pentru companiile de stat. Debandada de la Nokia a început în momentul în care viitorul companiei a contat mai puţin decât bilanţul trimestrial, lucru valabil şi pentru alte companii, inclusiv pentru Apple, pe care o aşteaptă după colţ o criză similară cu a Nokiei. Vorba cuiva: până la urmă, şi numărul snobilor este limitat.
Acum, pentru România retragerea Nokia înseamnă 1% din PIB mai puţin, la anu', deci probleme cu creşterea economică, creşterea deficitului de cont curent(deschid o paranteză: contul o va lua la vale şi din cauza scumpirii gazelor provenite din import) şi peste 2000 de şomeri.
Nu ştiu dacă la Jucu vor veni investitori care să compenseze pierderile generate de decizia Nokia sau nu. Oricum nu sunt tâmpit să cred în bălmăjelile lu' madam Vass, care văd că e tot mai agresivă. Se visează Doamnă de Fier, probabil. Până una-alta rămâne doar un Cur de Fier! Trebuie să ne punem însă serios problema modului în care vom genera noi locuri de muncă. Am văzut că investiţiile publice sunt, în cea mai mare parte, eşecuri, din acest punct de vedere. Din cauza structurii productive a economiei româneşti, cei mai mulţi bani publici investiţi ies afară, nu rămân în ţară. Repetăm istoria Greciei, şi a altora ca ea, care şi-au distrus economia, urmând sfaturile "geniilor" de la FMI, BM şi UE.
Viitorul sună sumbru...
9 comentarii:
Asadar, pleaca Nokia, pleaca 1% din PIB. Daca se intampla asta si cu Renault, s-a terminat cu exportul nostru. Si cu PIB-ul. Asta-i rezultatul a 21 ani de reforme, privatizari de succes, lichidari, s.a.
Poate ca ar trebui sa ne uitam mai atent la ceea ce se cheama micul intreprinzator. Poate ca ar trebui sa-l ajutam sa produca. Tara asta nu mai produce nimic. Nici ace cu gamalie. Poate ca ar trebui modificata legislatia aia care zice ca-ti trebuie aviz sanitar de functionare ca sa faci cuie. Poate ca n-ar trebui sa-l omoram cu impozite si taxe. Pentru ca, daca-si asigura lui si familiei un venit, nu devine un asistat social. Ideea e ca daca statul tot nu-l ajuta cu nimic, macar sa nu-i mai bage bete-n roate. Si poate asa se vor crea locuri de munca.
Cineva spunea mai devreme ca ar trebui sa punem lucrurile la punct cu exporturile facute de firme care nu sint romanesti. Nokia a exportat prosductie si a importat componente. Diferenta dintre acestea doua (amendata desigur de multe alte cheltuieli) este profitul lor, care dupa cit stiu eu despre economie si functionarea investitiilor straine, s-a dus la investitor, n-a ramas la statul roman. Ce-a ajuns de la Nokia la statul roman si cetatenii sai sint salariile, ceva taxe si impozite si consumul (plata de utilitati, de exemplu), cale de vreo, cica, 500 de milioane de euro. Face asta 1% din PIB-ul din 2008 pina azi?
Noi ne-am distrus economia big time si in mod accelerat, in'93 eram deja pe butuci. N-am bagat de seama de prosti si (auto)iluzionati ce-am fost, unii mai mult, altii mai putin, dar datele au fost mereu acolo si rezultatele faptelor foarte vizibile. Si baietii "targetati", mereu aceiasi, pe treaba.
Deci.
Pleaca o amarita de companie, dar supranationala care avea 2 000 de angajati. Adica doua mii. Si se prabuseste ECONOMIA romaneasca?!
Pai ce s-a intimplat, nene, cind s-au inchis IMGB-ul, Semanatoare, Tractorul, Uzina de Masini grele, Danubiana, Rulmentul, si cite mii de altele au mai fost, cind au disparut SUTE DE MII de locuri de munca dintr-o data ?! Aia a fost adevarata tragedie. De atunci a inceput totul.
De atunci s-a terminat cu viitorul nostru si al copiilor nostri.
Cine va raspunde in fata istoriei, ca in fata altcuiva nu se pune problema, pentru o tragedei de asemenea proprotii ?
Pentru că Acad. Dinu C. Giurescu a publicat în Istorie şi civilizaţie nr. 24, septembrie 2011, partea a III-a şi ultima din inventarul-necrolog al industriei bucureştene, am ocerizat şi pus aici articolul integral (fără poze, fireşte): Industrie bucureşteană: Ce a fost, câtă a mai rămas (1.10.2011).
Toate corporatiile aduc ofranda pe altarul raportarii trimestriale. Actionarul marunt treuie sa uite de dividend si de rostul primordial al burselor (singurul util) pentru debandada speculativa a cursului actiunilor - care a impus puseurile odata la 3 luni. Daca mai aruncam si voma ratingistilor, toti in cirdasie cu big investors...
Care export cind toti vor sa exporte ? Ce-mi pasa de exportul Nokiei cind nu plateste un sfant taxa pe profit? Dar englezilor nu le taiem 50% din PIB pentru ca toate bancile le sint falite si cam atit reprezinta cota (tuturor,e drept, nu numai banci, dar si restul abia se tiriie) serviciilor financiare ? Dar americanilor nu le ajustam ratingul pentru alt procent imens de speculanti financiari care sint calculati in PIB ca viabili cind ei au murit in cotet, pentru datoria imensa care nu e "defaultata" de chinezi doar din cauza interdependentei, pentru trilionul+ aruncat pe razboi si (contra) terorism, pentru dependenta totala de importurile de produse de larg consum si pentru altele ? Daca tot ne uitam in gura redusilor care stiu (cu schepsis) doar de PIB-ul asta mincinos sau de "cosul" aiurit statistic sau (tot) de statistica scifi prin care somajul e calculat cu metode care se schimba o data pe deceniu doar va parea suportabil.
DRUM BUN ŞI CALE BĂTUTĂ, NOKIA!
http://www.ziarultricolorul.ro/editorial/drum-bun-i-cale-btut-nokia.html
"Vai, ce nenorocire s-a abătut asupra noastră! „Marile companii” pleacă din România! Corul de vaiete, lamentări şi boceli ieftine ne-a provocat un dezgust nemaiîntîlnit pînă acum. Şi, ca tabloul să fie complet, de vină pentru „dezastrul” plecării grupului Nokia a fost făcut, în parte, Guvernul. Care „trebuie” să-i sprijine pe investitorii străini, „trebuie” să-i atragă prin diverse facilităţi, „trebuie”, eventual, să şi închidă ochii la anumite operaţiuni pe care aceştia le desfăşoară. Nu ne imaginăm că ne suspectează careva că prin aceste rînduri încercăm să scutim actuala Putere de răspundere. Nici pomeneală! Dar, de unde şi pînă unde, guvernele, indiferent de culoarea politică trebuie să sprijine capitalul străin în dauna celui autohton? De unde şi pînă unde, Guvernul României trebuie să facă loc investitorilor străini în dauna întreprinzătorilor români? Acum, se vehiculează şi ideea că alt investittor, japonez, vrea să renunţe la fabrica de medicamente pe care o deţine, tot prin Cluj.
Dar, cum şi din ce motiv, acea fabrica de renume a încăput pe mîna străinilor, veniţi taman din cealaltă parte a Globului? Şi, exemplele pot continua, nominalizînd toate întreprinderile româneşti scăpate, ca prin minune, de vînzarea, pe bucăţi, la fier vechi, din vina directă a tuturor celor care au stăpînit fraudulos această ţară, de 22 de ani....."
Cea mai importanta parte a editorialului o puteti citi accesand link-ul!
Au mutat productia din Romania in alte tari:
Coca Cola, Kraft Foods, Colgate-Palmolive, Nokia, Perfetti Van Melle (Mentos şi Chupa Chups)
Produc in Romania:
Pepsi, Procter & Gamble, Plannja
Completati lista cu cei care si-au mutat productia din Romania si, eventual, cu o alternativa (de preferat produsa in Romania).
Pepsi? Da, dar ultimele doze de Pepsi-7up-Mirinda nu mai sunt făcute la Caransebeş, ci în Grecia. Deci mai avem Pepsi la Bucureşti, dar numai atât.
Intr-adevar. Dar macar Pepsi produce si in Romania.
Nestle (inghetata: Glina -> Varna), Lactalis (Dorna Arini Suceava -> Polonia)
Trimiteți un comentariu