miercuri, 14 septembrie 2011

E bune la ceva şi statisticili, mânca-v-aş!


Poate că uneori statisticile ne explică mai bine decât orice alt instrument de analiză de ce am ajuns unde suntem. Şi nu mă refer la România. Aici totul este inexplicabil! Spre exemplu, un studiu recent, publicat în Franţa, arată cum a evoluat piaţa muncii acolo, unde s-au creat şi de unde au dispărut locuri de muncă.

Prima constatare: în 25 de ani au fost create 3,1 milioane locuri de muncă. Circa 124.000 pe an. În aceşti 25 de ani populaţia Franţei a crescut cu circa 8 milioane. Din cele 3,1 milioane de locuri de muncă nou create 2,9 milioane au fost ocupate de femei! În acelaşi timp a crescut gradul de educaţie al celor care au ocupat aceste locuri de muncă. Dacă însă ne vom uita în ce sectoare au fost create aceste locuri de muncă vedem că mulţi sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă. 

Unde s-au creat, deci, locuri de muncă? "Que ce soit dans le commerce, les services, l’administration, la santé ou encore l’éducation, les créations d’emploi se concentrent dans le large secteur des services qui occupe aujourd'hui 76% de la population active contre 65% au début des années 1980. En tout ce sont 4,8 millions d’emplois qui ont été créés dans le tertiaire dont plus de 2 millions de cadres et 1,32 millions dans les professions intermédiaires.

Les services progressent. En regardant de plus près les secteurs, c’est celui de la santé et de l’action sociale, culturelle et sportive qui a le plus créé d’emploi : plus d’un million à lui seul. Le nombre de médecins, dentistes, vétérinaires ou pharmaciens a ainsi explosé en passant de 208 000 à 366 000. La croissance du nombre d’aides à domicile et d’assistantes maternelles est encore plus spectaculaire. Elles étaient un peu plus de 330000 il y a 25 ans alors qu’elles sont 918 000 aujourd'hui.

Derrière la santé, ce sont les métiers de l’informatique et des télécommunications qui ont le plus fortement progressé avec 516 000 emplois (+295 000 en 25 ans). Ont également progressé les métiers de la gestion et de l’administration de l’entreprise (+703 000 soit 2, 5 millions de professionnels), les professions commerciales (+613 000 soir 2,7 millions). Derrière suivent la communication, l’information et les arts et spectacle (+265 000), l’enseignement et la formation (+240 000), les transports, la logistique et le tourisme (+238 000) et les études et recherche (+221 000)."

Unde s-au pierdut locuri de muncă? "Si les services progressent, les métiers industriels – c'est-à-dire en rapport avec « la conception, la réalisation d’un produit industriel ou la maintenance de machines » - n’en finissent pas eux de voir leurs effectifs régresser. En 25 ans, ce sont près de 615 000 emplois qui y ont disparu faisant passer ses effectifs de 4 millions à 3,4 millions... Dans le même temps, la baisse du nombre d’ouvriers a, à elle seule, pratiquement représenté l’intégralité des baisses d’effectif du secteur en passant de 1,3 million à un peu moins de 580 000. Deux secteurs comportaient il y a 25 ans un peu plus de 1,9 million de professionnels : l’agriculture d’un côté, le bâtiment et des travaux publics de l’autre. En un quart de siècle, le premier a vu ses effectifs chuter de moitié avec plus de 1 million d’emplois perdus alors que les effectifs du second restaient quasiment au même niveau."

Întrebarea este dacă, având o astfel de structură a locurilor de muncă, o ţară, indiferent care ar fi ea, mai are vreo şansă să-şi plătească datoriile? Până una-alta ţările care şi-au păstrat un aparat productiv cât de cât semnificativ au rezistat cel mai bine la criză. Când, ca în cazul SUA şi al Marii Britanii, 40% din PIB este dat de serviciile financiare, o criză ca asta, care se poate repeta oricând, le poate pune la pământ definitiv. 

Acum reindustrializarea este o mare problemă peste tot. S-au pierdut în primul rând competenţe, un sistem educaţional trebuie modificat radical, trebuie schimbate mentalităţi. Cum am mai spus, orice soluţie naşte noi probleme. O economie bazată pe servicii părea un soi de încununare a capitalismului victorios. Nu este. Fără bani obţinuţi din producţia de bunuri, mai devreme sau mai târziu se blochează şi producţia de servicii.  O să învăţăm şi asta. Pe pielea noastră.

Ca unul cu limbaj de Ferentari, concluzionez: e bune la ceva şi statisticili ăstea, mânca-v-aş!

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Cred ca oricine a trecut pe linga gceva economie poate sa spuna ca solvabil este numai ala care produce ceva.

In zilele astea, particip la un training oferit de o firma olandeza, cu lector de pe la ei. Baiat destupat. Pe linga cele profesionale, pe care le are unde trebuie, am auzit de la el, ca om umblat ce se afla, si urmatorul adevar: "noi (lumea occidentala, Romania y compris, pentru proastele obiceiuri a l'americaine din ultimii ani) nu sintem in nici o criza, ca nu stim ce-i aia foame, ci ne comportam doar ca niste copii rasfatati carora li se mai da si peste mina. Daca ar fi criza cu adevarat, am muri, ca n-am sti ce sa facem ca sa ne descurcam." Cred ca are dreptate.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...