joi, 22 septembrie 2011

Ce era de testat?


băsescu a încercat aseară să iasă din rahat, explicând, în stilul lui, afirmaţiile care-i sunt atribuite în telegrama WikiLeaks. Şi a reuşit să-şi facă alte bube în cap! Zicea Pulimea Sa: " Dacă aceasta este o telegramă adevărată, eu nu neg conţinutul. În primele opt puncte vorbeşte despre poziţiile mele. Îmi aduc aminte că am vorbit. Am vorbit despre o presiune asupra României de a se implica într-un eventual conflict cu Transnistria. Am vorbit, am fost foarte clar în discuţiile cu senatorul, spunând că România va fi într-o situaţie extrem de dificilă dacă ceea ce s-a întâmplat în Georgia se întâmpla şi în Transnistria, pentru că în Republica Moldova sunt 4,5 milioane de români. Noi nu putem sta indiferenţi, dar, în acelaşi timp, am subliniat că nu ne vom pune aliaţii într-o situaţie de criză printr-o implicare dincolo de nişte limite. Interesul meu a fost să testez dacă SUA, UE vor rămâne la fel de pasive ca faţă de Georgia şi în situaţia în care s-ar întâmpla acelaşi lucru şi în Transnistria." 

Totul este de un ridicol perfect! Scurt: NATO este o alianţă defensivă, în principiu, când nu se găsesc dilii precum Bling-Bling, s-o vâre în buclucuri. NATO s-a dus în Afganistan pentru că s-a considerat că atentatele din 11 septembrie 2001 au constituit un atac asupra SUA. 

Că din când în când NATO îşi depăşeşte aria de competenţe şi o face pe jandarmul, e la fel de adevărat. Dar nu cu Rusia, ci cu amărâţi precum libienii şi sârbii. Asta e realitatea.

În 27 august 2008, când băsescu "testa" SUA şi UE, conflictul din Georgia se terminase. Mai mult, nimic nu justifica temerile legate de Transnistria. În cazul Georgiei atacul ruşilor a pornit de pe teritoriul lor. Concentrarea de forţe şi mijloace se făcuse în decursul timpului, iar la sfârşitul lunii iulie ruşii desfăşuraseră mari manevre militare în zona Caucazului. 

Pentru un conflict în Transnistria, ruşii dispuneau de doar circa 700 de soldaţi, uşor înarmaţi, fără legături directe cu Rusia, de la care nu ar fi putut obţine sprijin şi nici nu ar fi fost aprovizionaţi uşor. Între Transnistria şi Rusia se află Ucraina, la acel moment furioasă pentru că i se refuzase aderarea la NATO la presiunile Rusiei, başca meciurile pe teme precum Sevastopol şi tranzitul gazelor. 

Poate spune cineva din serviciile de informaţii militare că la acea oră trupele ruse din Transnistria pregăteau ceva, în afară de obişnuita caşa?  Evident, nu! Ruşii pot fi oricum, numai iraţionali nu. Îşi făcuseră înţeles mesajul, nu era nevoie de un repetir!

A fost un soi de "hai să ne băgăm şi noi în seamă!" Da, şi ce-am realizat cu asta? Doar o recunoaştere a unor acţiuni româneşti din 1992, care ne poate face mult rău: "Atunci România a trimis largi cantităţi de provizii şi muniţii părţii moldovene."

Dacă Iubitul Conducător e nevorbit, daţi-i fraţilor un tocşou undeva, să măcăne cât e ziua de lungă! Măcar aşa nu-l mai ia nimeni în seamă. Altminteri o să tot tragem ponoase de pe urma năzdrăvăniilor ăstora prezidenţiale...

Un comentariu:

Mircea Hamza spunea...

"Năzdrăvănii prezidenţiale"? Ce bine ar fi dacă ar fi numai atât. Din păcate aceste declaraţii de om nebun nu sunt făcute la TVR, acolo unde Băsescu îşi prosteşte proştii, ci în faţa unor diplomaţi de rang înalt sau a unor demnitari ai altor state. Credeţi că degeaba îi întorc spatele toţi şefii de stat şi de guvern din Europa? Nu-i nimeni atât de scrântit la cap să se afişeze cu un nebun de legat. Băsescu e atât de plecat cu pluta că se crede omul providenţial al naţiei (chiar al speciei umane)şi constată cu patimă rea că prea puţini îi dau crezare. Şi uite aşa, fandacsia-i gata: urăşte poporul care nu-l iubeşte.De aici curg toate gesturile şi declaraţiile acestui paranoic:pizma, oftica grea, care-l roade la ficaţi, ordinele date Guvernului să ne aducă pe toţi în sapă de lemn. În minţişoara lui de şmecher de port, nu înţelege că dragoste cu sila nu se face şi oricum se cheamă viol. Deraiatul înţelege că vremea scadenţei se apropie şi caută disperat o soluţie. Armata pedelistă, obligată cu pistolul în ceafă să lupte, inclusiv pentru cauze care nu sunt ale ei, începe să şovăie,iar de aici pînă la dezertare la inamic nu mai e decât un pas.Băsescu înţelege că nu se mai poate bizui pe ea şi caută oaste de strânsură, cum e UNPR. Dar nici aceşti mercenari nu sunt de încredere, c-aşa-i mercenarul:luptă până la unu şi la unu şi jumătate face pauză de masă.Ca şi Hitler în ultimile luni ale războiului, care, din lipsă de soldaţi,a dat arme copiilor să-l apere, Băsescu apelează la proprii săi copii pentru a supravieţui în libertate după plecarea de la Cotroceni:pe analfabeta cea mică a împins-o în Parlamentul european şi pe cealaltă a pus-o să înregistreze la OSIM acea stranie înjghebare numită Mişcarea populară.Mai multe despre Băsescu pe videoblogul www.mirceahamza.com.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...