sâmbătă, 17 septembrie 2011

Şomaj şi ideologie



Poate citeşte astea şi noul ministru al muncii, madam Sulfina: cei care afirmă că ajutorul de şomaj creşte gradul de neocupare a forţei de muncă supraestimează mult lucrurile. O spune un studiu american, semnat de Jesse Rothstein, de la University of California. Prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj are drept impact o creştere a numărului celor care nu îşi caută activ un loc de muncă undeva între 0,2% la 0,6%. Bine, la dimensiunea SUA asta înseamnă între 300.000 şi 900.000 de şomeri. Dacă s-ar extrapola acest studiu la România, asta ar însemna, plecând de la o cifră a şomerilor de circa un milion, între 2.000 şi 6.000 de şomeri care ar "abuza" de ajutor.  Adică NIMIC! 

Aşa cum observă şi autorul articolului de pe Yahoo! nu luăm în considerare şi cealaltă parte a problemei: şomerii folosesc IMEDIAT banii primiţi drept ajutor de şomaj, nu-i economisesc. Acest consum imediat are efecte pozitive asupra economiei, menţinându-i tonusul.

De fapt, toate astea au mai mult legătură cu ideologia, şi mai puţin cu realităţile pieţei muncii. Cifrele sunt interpretate ideologic, şi manipulate pentru a demonstra enunţuri ideologice, şi nu pentru a descrie realităţi economice şi sociale. Este boala politicii post-moderne, de fapt a populismului fără limite.

Un comentariu:

Mircea Hamza spunea...

Puterea actuală duce o luptă acerbă să reducă numărul șomerilor. Tot ce face are acest țel. Nu săriți în sus indignați! Este vorba despre șomerii lor, nu despre cetățenii României. Orice lipitor de afișe în campania electorală este răsplătit măcar cu un post de portar-șef la o instituție publică. Funeriu, acest dezastru național, a fost făcut ministru doar pentru că i-a luat apărarea lui Băsescu în chestiunea lovirii copilului. Dar Baconschi, altă catastrofă națională, n-a ajuns ministru pentru că a numărat voturile la Paris mai repede decât calculatoarele NASA? Dar reevaluatul Gabi Oprea ce trădări o fi săvârșit în favoarea lui Băsescu de a ajuns ministrul Apărării?
Și uite așa, Băsescu, mai cu-n șantaj, co o arestare de probă, cu-n dosar, cu bani și cu posturi, demnități și sinecuri, reduce șomajul. Mai multe pe videoblogul meu www.mirceahamza.com.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...