joi, 8 septembrie 2011

Din nou despre TINA



Nu ştiu, poate nenea ăsta, Ghinea, este un geniu al gândirii de dreapta. Pentru mine e doar un dobitoc sinistru, de vreme ce nu vrea, sau nu poate, să înţeleagă, că, înainte de orice, stânga NU este despre homosexuali, despre marginali, despre tot felul de minorităţi. Este despre cetăţeni, egali în drepturi şi libertăţi, este despre nediscriminare, despre libertate, despre acces universal la servicii de educaţie, de sănătate, despre protecţia celor defavorizaţi, despre protecţia muncii în faţa agresiunii capitalului, şi, în ultimă instanţă despre democraţie.

Şi încă ceva: "comunismul" nu a fost un regim de stânga. A fost un accident tragic al istoriei, ca şi nazismul, ca şi alte totalitarisme. Că noi le considerăm pe unele de stânga şi pe altele de dreapta, şi ne dăm unii altora în cap cu ele, dovedeşte cel puţin lipsă de imaginaţie, ca să fiu elegant. Pierdem vremea cu asta.

De fapt, asta e ideea celor de dreapta. Să ne pierdem timpul în discuţii sterile, în dispute despre trecut, pentru a nu mai considera prezentul atât de opresiv şi viitorul atât de incert. Şi mai ales pentru a impune teroarea ideii unice: TINA. Adică nu există alternativă la actuala stare de lucruri. Ceea ce este o nouă formă de totalitarism.  

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Este despre cetăţeni, egali în drepturi şi libertăţi, este despre nediscriminare, despre libertate"
Pana aici esti magistral, nu exista nimic care sa poata fi discutat sau contrazis. Singura eroare este ca aici nu vorbesti deloc de "stanga", ci de opusul acesteia, oricare ar fi.

"despre acces universal la servicii de educaţie, de sănătate, despre protecţia celor defavorizaţi, despre protecţia muncii în faţa agresiunii capitalului"
Adevarat graiesti, asta e stanga: despre cum sa luam de la cei ce sunt harnici si sa dam la lenesi, la masa noastra de manevra, totul gandit de noi, elita, care stim mai bine decat tine, cetanean prost, ce trebuie. Total neintamplator, tot noi, elita de stanga, in timp ce facem acest mic serviciu de redistributie, ne oprim o felie generoasa, caci noi meritam ce e mai bun, doar suntem desteptii si buricul pamantului, mai egali decat fraierii de egali din primul paragraf.

"şi, în ultimă instanţă despre democraţie"
Asta e in disonanta cognitiva cu afirmatia anterioara, dar, se recunoaste usor, o metoda clasica de manipulare marca "de stanga".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...