A dracului potriveală! O "nevinovată" greşeală a unora de la "Standard and Poor's" a făcut ca unui număr de clienţi să le fie transmisă o avertizare conform căreaia ratingul triplu A al Franţei a fost redus. După care au fost transmise oarece scuze ipocrite.
Nu cred în astfel de "erori". Nu, a fost o acţiune deliberată, un soi de încercare de a măsura reacţia "pieţelor" în cazul în care o astfel de retogradare ar fi reală. Sau, ştiu şi eu, un avertizment dat Franţei de "pieţe". Cum remarcau cei de la "Le Figaro", tot cu AAA, Germania se împrumută mai ieftin decât Franţa cam cu 170 de puncte de bază. Ceea ce spune multe despre felul în care sunt văzute cele două ţări.
Una peste alta, SUA lucrează la un plan simplu, despre care am mai vorbit: confruntate cu doi competitori strategici, UE şi China, au ales să scoată din joc pe unul dintre ei. Măgăreaţa a căzut pe UE, pentru că e mai simplu de dizlocat. Aproape şase decenii de "construcţie" europeană n-au construit, de fapt, decât un soi de sat al lui Potemkin, în dosul faţadei strălucitoare fiind multă mizerie, membrii Uniunii sunt mai dezbinaţi ca oricând, egoismele naţionale, stimulate şi de criză, au făcut ţăndări bruma de solidaritate existentă, iar esticii, proaspăt primiţi în club, sunt, de fapt, un ferment al disoluţiei Uniunii, calul troian al americanilor.
Agenţiile de notare sunt instrumentul preferat al americanilor, în lupta lor cu UE. Iar europenii, în loc să-şi facă agenţie de notare, fac simpozioane, să dezbată dacă e nevoie sau nu de aşa ceva. Chinezii şi-au făcut, şi au început lupta mediatică şi de imagine cu SUA, temperând zelul demolator al agenţiilor americane de rating.
Stupiditatera cuplului Merkozy merită un triplu AAA! De mult n-a mai avut Europa aşa imbecili în fruntea ei! Să nu vezi, să nu înţelegi că împotriva ta este purtat un război fără milă, să te ţii de micile tale coţcării, jocuri cretine de putere, pentru a fi stăpân peste un continent cu o economie ruinată de deciziile tale tembele, ei bine, e demenţă în stare pură. Şi se poate trata doar cu un triplu pAAA!
4 comentarii:
Caricatura este splendidă!
Si mie mi-a dat acelasi rezultat. US ataca UE hacuind-o incepand cu periferia. Sunt 3 piloni pe care se mentine puterea mondiala a US : sistemul financiar, tranzactionarea in dolari a petrolului si armata.
Doi piloni se clatina: sistemul financiar este parazitat mai mult decat o poate duce, iar vanzarea petrolului pe dolari este amenintata de Iran, China, Rusia si posibil si Brazilia. Fara primele doua, armata lor ar slabi, daca excludem un razboi (in care caz baza de resurse interne si externe pe care se bizuie s-ar extinde).
Treaba fiind groasa, alfa-beta, phi-gama-delta sau cum le-o mai zice fratiilor lor, au pus pe masa un plan de atac nu extraordinar, dar mai bun decat poate UE sa tina.
US vrea mana libera cu Iranul si sustinere cu China. UK este capul de pod al US in Europa.
planul lor este ca UE sa fie carne de tun.
WASP rules.
J rules.
Nimeni nu prea mai dă doi bani pe ce zic agenţiile alea de rating. La începutul lui septembrie 2008 Lehman Brothers, Merrill Lynch şi AIG aveau toate ratinguri mari, cu câteva zile înainte de prăbuşirea lor. În august anul ăsta Standard and Poor a "downgradat" bondurile trezoreriei SUA, dar reacţia "pieţelor" a fost contrară: costul împrumuturilor SUA au scăzut. Numai presa se mai uită la ce zic agenţiile de rating. Situaţia de fapt e încă şi mai tristă decât o descrieţi: Europa merkozyană NU e atacată organizat dar se prăbuşeşte oricum din stupiditate şi corupţie. Nu e atât de ruşinos să pierzi în faţa unui inamic puternic şi agresiv, dar e jalnic să pierzi punându-ţi singur piedică.
De fapt leadership-ul european (de ai noştri nu mai vorbesc) nu numai că nu face nimic împotriva crizei dar face totul pentru accentuarea ei. Soluţiile anti-criză sunt de fapt exact opuse a ceea ce predică Merkozy, Băsescu, FMI sau republicanii americani: avem nevoie de populism deşănţat, tipărire de bani, pensii şi salarii mari etc. - asta de preferat la scară globală dar se poate şi de unii singuri (vezi Argentina după 2003). Asta înseamnă inflaţie desigur, dar exact de asta avem nevoie. Inflaţia micşorează datoriile şi averile investite în sectorul financiar, dar ei au trişat primii.
Eu nu inteleg graba Romaniei de a renunta la moneda nationala si a trece la EUR. Odata ce ai ajuns in aceasta zona esti limitat in politicile fiscale:
".. by going on the euro, Spain and Italy in effect reduced themselves to the status of third-world countries that have to borrow in someone else’s currency, with all the loss of flexibility that implies. In particular, since euro-area countries can’t print money even in an emergency, they’re subject to funding disruptions in a way that nations that kept their own currencies aren’t — and the result is what you see right now"
http://www.nytimes.com/2011/11/11/opinion/legends-of-the-fail.html?_r=1&ref=global-home
Trimiteți un comentariu