luni, 21 noiembrie 2011

Epoca de Aur, varianta de căcat


Prieteni, a renăscut "Epoca de Aur"! Cu toate ale ei! Dovada? EvZ de azi, care nu doar titrează pe prima pagină: "Cele treizeci de veşti bune din economia românească", dar le şi ilustrează cu un montaj demn de "Scânteia".

Sigur, creşterea economică anemică este una solidă şi sănătoasă, în viziunea bulinarilor. Sigur, ce contează că fix în momentul în care un tâlhar din banda celor trei firme de notare ne îmbunătăţea ratingul de ţară, investiţiile străine scădeau dramatic, la doar 25 de milioane de euro într-o lună,  Nokia îşi punea palma în cur şi-o lua spre alte meleaguri, mai profitabile, EvZ vede turme de investitori străini care dau buzna peste noi!

"Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru investiţii au crescut în ultimii ani, ajungând să reprezinte circa 5,5% din Produsul Intern Brut. În Uniunea Europeană, doar Polonia alocă mai mulţi bani ca procent din PIB pentru investiţii. Alocările bugetare în acest scop au ajuns în 2011 la 35,4 miliarde de lei. Aceşti bani au intrat în 25 de mari proiecte care au determinat crearea a peste 7.000 de locuri de muncă. De asemenea, guvernul a plătit ajutoare de stat în valoare de circa 110 milioane de euro pentru susţinerea investitorilor care doresc să-şi plaseze banii în România şi care angajează de la 50 de persoane în sus."

Acum, sincer: dacă statul a băgat în 2011 34,4 miliarde de lei în investiţii care au creat doar 7000 de locuri de muncă, mai bine ne ducem şi ne spânzurăm! 1,1 milioane de euro, costul unui nou loc de muncă? Păi, cât trebuie să investim pentru a reduce măcar cu 1% şomajul? Adică să se creeze 100.000 de noi locuri de muncă? 110 miliarde de euro? În care viaţă?

Am o singură curiozitate: cât de bine se câştigă din "consultanţă politică", de-a ajuns EvZ în mâna lui Dan Andronic? Sau se spală nişte bani? Danele, nu eşti deloc curios să afli ce şi cum? Hai, că se poate!

PS: am recitit articolul din EvZ. Dacă te iei după muşte, ajungi unde ştim cu toţii. Ălea 7000 de noi locuri de muncă au fost(vor fi) create de investitori privaţi, cu 1,25 miliarde de euro. E drept, din aceste 1,25 de miliarde, statul a dat, sub formă de ajutoare de stat, cam 30%, adică 337 de milioane de euro. Locul de muncă a costat DOAR vreo 180.000 de euro. Tot e foarte mult!

Şi uite aşa se naşte o nouă întrebare: până la urmă cele 34,4 miliarde de lei câte noi locuri de muncă au generat? De fapt, e întrebarea fundamentală! 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...