duminică, 13 noiembrie 2011

Ce execuţie stalinistă?



Văd că Victor Ciutacu este în profund dezacord cu modul în care a fost tratat azi Mircea Geoană. Vede în şedinţa  Comisiei de Disciplină, sau cum s-o fi numind ea, o execuţie stalinistă. Nu e! Până la excluderea lui Geoană mai e. BExC de mâine, plus încă nu ştiu ce Consiliu sau Comitet. Filtre pentru prevenirea abuzurilor, cum vedem, sunt. Nicio legătură cu Stalin. La ăla filtrul era la puşcă, se numea amortizor, să nu tulbure liniştea publică, atunci când "excluşii" primeau un glonţ în ceafă. Geoană nu riscă nici măcar un şut în cur. Hai să fim serioşi!

PSD a fost cât se poate de răbdător cu Geoană. Poate prea răbdător. Dar dacă nici după ce a fost suspendat şase luni Geoană nu a învăţat nimic, ce vină are partidul? Ce ar fi trebuit să facă? Să-l pupe pe frunte pentru modul eficient în care îi pune talpă?

Dincolo de orice, Geoană şi-a "mâncat" încrederea. Oamenii nu mai pot avea încredere în el, iar el a făcut tot ce-a putut pentru a le confirma temerile. Nu mi se pare nici normal, nici inteligent, din partea nimănui, inclusiv a lui Ciutacu, să facă din Geoană un martir al democraţiei, victimă a stalinismului din PSD.

Nu facem şi un inventar al victimelor lui, de pe vremea când era preşedintele partidului? Atunci, după acel Congres din aprilie 2005, a început degringolada. Lipsa de legitimitate(ştie foarte bine cum a fost ales, şi ce reprezenta el atunci în PSD) a vrut s-o suplinească, tembel, cu o epurare a tuturor celor care nu erau din tabăra lui. Aşa a ajuns PDL primul partid al ţării: cu oamenii alungaţi de Geoană din PSD. Uitaţi-vă prin CV urile liderilor pedelişti. 

Cu sau fără Geoană la şefia Senatului, băsescu şi ai lui tot ce vor fac. Iar dacă e să căutăm pe undeva stalinismul, poate ne uităm în curte la Cotroceni, sau în Modrogan...

În rest, poate îi trece cuiva din PSD prin minte că partidul are şi alte treburi: Bugetul, Legea Asistenţei Sociale, privatizările forţate, inclusiv privatizarea sănătăţii, corupţia rampantă din PDL, etc, etc. Faţă de astea, excluderea lui Geoană este undeva la subsolul agendei partidului.  

5 comentarii:

pacos spunea...

Episodul 1: Geoana vorbeste si mai ales "fluiera in biserica". Primeste 6 luni de suspendare.Toata lumea multumita. Sau cel putin asa parea.

Episodul 2: Aparent, Geoana nu face nimic nasol. Doar o vizita in USA. Pe care o explica la intoarcere. Numai ca o face inaintea liderilor USL. Si a lui Oprescu. Sau cel putin asa reiese. Urmarea: jos cu Geoana de la Senat. Tata socru a iesit si-a zis ce-a avut de zis, Geoana la fel, circul a inceput. Numai ca aia de l-au vrut jos pe Geoana s-au dovedit a fi habarnisti intr-ale regulamentului Senatului. Sau si-au bagat picioarele-n el de regulament, crezand ca merge si-asa. N-a mers. Si uite-asa unii din PSD au pus umarul la construirea soclului de martir al lui Geoana.

Episodul 3: azi a avut loc sedinta comisiei de disciplina. Geoana vine la timp pentru a participa, da' cam neanuntat,desi avea invitatie. Aia de la comisie incep sedinta cu mai bine de-o ora mai devreme. Deci Geoana desi a venit la timp, a venit degeaba, ca n-avea cine sa-l mai asculte. Si oricum, hotararea de excludere era luata, asa ca ceea ce zicea Geoana nu mai conta. A venit si conferinta de presa a lui Sova (fie vorba intre noi, absolut penibila, asta ca sa fiu decent in exprimare) care n-a lamurit nimic, nici macar unul dintre motivele care au sta la baza propunerii de excludere. Sova a plecat repejor-repejor (ca n-avea cum sa raspunda tirului intrebarilor) si Geoana a iesit pe usa din fata, calm si linistit. Martirizat.

Una peste alta, Geoana trebuie sa "moara". Din mai multe motive, unele dintre ele fiind atat de confidentiale incat nici unii dintre cei care-l vor "mort" nu le stiu. Da' asta-i alta poveste.
Problema e ca aia de conduc PSD-ul azi n-au invatat si nu vor sa inteleaga ca o "executie" de o asemenea amplitudine se face corect, cu o motivatie care sa excluda din start posibilitatea unui apel. Altfel, faci din Geoana un martir. Si ocupi inutil agenda publica.

Cum bine ziceati, altele sunt problemele. Numai ca se pare ca nu alea conteaza. Nici timing-ul, nimic. Doar capul lui Geoana. Si dupa aia, vor face mai multe? vor fi mai activi? mai combativi? mai seriosi? Am mari indoieli.

Karakas spunea...

Am citit declaratia lui Geoana despre incercarea lui Hrebenciuc de a "aranja" o vizita pentru Ponta si Antonescu in SUA. Care, spune Geoana, "a deranjat". Pe cine a deranjat? Si ce treaba are el cu "aranjatul" acestei vizite? Ei vezi, chestii de astea maruntele, s-au adunat in ani. Normal ca putini in PSD ii mai acorda incredere, si probabil din vechii tovarasi de tradari pe la hoteluri.

Apoi Geoana nu are nimic comun cu stinga (desi asta e valabil si pentru alti politicieni care se dau de stinga). Nu am vazut nimic care sa-l deranjeze de cind criza provocata de prietenii lui buni de la Washington.

Fluieratorul spunea...

Deh, n-am idee ce au de impartit flacaii cu Geoana, si nici nu ma intereseaza. Eu am un singur lucru de spus: n-as mai avea niciodata incredere in "discernamintul" unuia care, cu toate sansele posibile la purtator (against better judgement), isi da singur cu tesla in ce n-are bind whisky si fumind trabuce cu SOV, in cel mai nepotrivit moment. Cit de prost sa fii??

Sabin spunea...

Zau, eu chiar n-am inteles cu ce a gresit Geoana. Nu l-am votat nici pe el nici pe Base. Dar mi se pare mai respectabil decat Ponta&compania ca sa nu mai zic de politrucii PDL-ului. O simpla parere. Cat despre fumatul trabucelor cu SOV inca n-am vazut proba. O vorba aruncata la momentul potrivit la care n-a reusit sa dea replica. Cat de prost sa fii sa chiar crezi? Atat.

Fluieratorul spunea...

@Sabin
Nu numai ca n-a dat replica (pe care o asteptam si eu, ca tot omul, ca sa vad ca marinarul are un contracandidat cu singe in sistem, si pe care eu as fi dat-o fara ezitare), dar a si recunoscut in direct, cu toata gura, ca a fost la SOV in seara cu pricina. Nu stiu cum de v-a scapat aceasta replica, pe care chiar a dat-o.

Trabucele si whisky-ul erau de la mine, pentru culoarea locala.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...