sâmbătă, 19 mai 2012

Vă vine să credeţi?



Vă vine să credeţi că mai sunt proşti în România care să creadă că avem cotă unică de impozitare? Ei bine, NU avem! Avem doar nişte venituri care sunt impozitate cu 16%. Restul, în funcţie de inspiraţia ălora de la finanţe! O cotă unică ar presupune ca şi TVA să fie tot 16%, spre pildă. Este exemplul cel mai bun de inconsecvenţă în taxarea în cotă unică. Am avut impozitul forfetar, printre altele. Sunt şi alte minuni, zise "excepţii", cei care se lovesc de bizantinismul sistemului nostru de taxe şi impozite pot depune mărturile. Şi atunci de ce ar fi aşa un dezastru dacă de anul viitor veniturile  din muncă, să zicem, ar fi impozitate progresiv: 0%, 8%, 12% şi 16%?

În România tragedia este că munca este supraimpozitată şi capitalul cocoloşit. O revenire la echitate ar fi un bun început pentru un nou contract social, dacă mai ştie cineva semnificaţia termenului... 

3 comentarii:

db spunea...

Acu' chestia e ca da, munca este supraimpozitata, dar capitalul nu este cocolosit (ca vezi dumneata, ala care si-a investit capitalul sau in business este acelasi cu cel care plateste angajatilor salariile alea supraimpozitate); capitalul cocolosit este NUMAI capitalul de partid si de stat, adica ala al clientelei politice, al acolitilor politici, al alora care scapa basma curata din orice business in care nu-si platesc furnizorii si ii baga in faliment cu toate ca ei si-au luat banii deja. Exemple multiple in business-ul autohton din perioada PSD si PDL la putere.

Karakas spunea...

Urmarind demonstratiile de la Frankfurt unde 20 mii de oameni manifesteaza impotriva austeritatii nu pot sa nu ma intreb: or demonstra si bogatanii impotriva austeritatii? Sigur ca da, au si ei nemultumirea lor. Nu le place ca exista presiune publica si in media sa nu isi mai ia milioanele nemeritate ca bonusuri. Nu le place ca statele sunt mai atente cind acorda o licenta de exploatare, si nu mai permit exploatarea pe fata.

Oare de ce nu le vedem fetele protestind in strada? Ei, intrebarea e retorica, doar nu vor sa fie identificati.

Eu cred ca vine si timpul in care sa le impunem celor bogati mai multa responsabilitate, atunci cind nu o au. Atunci cind exploateaza, cind nu investesc suficient, si cind ii platesc pe politicienii unei tari prin tot felul de scheme internationaliste, pe la institutiile dirijate de ei.

db spunea...

@Karakas - Amin! Asa sa ne ajute Dumnezeu! Personal cred ca se va intampla ( deja semne sunt, popoarele se dezmeticesc, si asta fiindca "patura de mijloc " a inceput sa se scurteze rau de tot si ne ies piciorusele afara la frig) dar un pic mai incolo, nu chiar azi-maine! In primul rand cred ca vor aparea niste miscari sociale mai deosebite.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...