duminică, 20 mai 2012

Ce se taie..



Circulă prin lumea teatrului un soi de maximă, ceva de genul legilor lui Murphy, care zice: "Ce se taie, nu se fluieră!" Nu cred că nu a auzit-o şi Cristian Mungiu, al cărui film, "Dincolo de coline", a fost fluierat copios la Cannes. Printre altele şi pentru că este prea lung. 

Nu ştiu, nu am văzut filmul, şi, sincer, nu am nici cea mai mică intenţie să-l văd. E un film tezist, care pleacă de la şedinţa aia de exorcizare de la mânăstirea Tanacu. Regizorii noştri au dat prea iute în manierism, se repetă, şi, ceea ce-i mai rău, sunt pur şi simplu respinşi de publicul românesc. Unii ar zice că pe nedrept. Eu zic că îşi merită respingerea. Filmele lor sunt făcute doar cu gândul la premii, şi deloc la public. 

Există în ţara asta, ca peste tot în lume, şi un public cult, şi un public popular. Din păcate, cu extrem de rare excepţii, filmele româneşti nu se adresează nici unuia, nici celuilalt public. Ci unei elite ad hoc, care încearcă să se legitimeze înghiţind tot felul de inepţii, ca semn că ea e "altceva", în loc să spună sincer: "băieţi, filmele voastre sunt de tot rahatul!" Ceilalţi o spun, refuzând să intre în sala de cinematograf. 

Sigur, accidental, în anumite circumstanţe, e posibil să ne mai pice câte un premiu pe la diversele festivaluri de film. Dar divorţul dintre regizorii români şi publicul românesc e, din păcate, definitiv şi irevocabil. Până când românii obişnuiţi nu se vor regăsi în poveştile spuse de filmele româneşti, nimic nu se va schimba în cinematografia autohtonă. Părerea mea...  

2 comentarii:

Karakas spunea...

off topic, dar important

Iata ce ciripeste doamna Macovei azi:

1. "Ambasadorul Gitenstein "are tot dreptul" să facă aprecieri la adresa procurorului-şef al DNA, pentru că Departamentul de Stat al SUA a "finanţat" atât DIICOT, cât şi DNA şi este interesat de ce se întâmplă cu această "investiţie", a declarat, duminică, vicepreşedintele PDL Monica Macovei."

Pai asta este cea mai relevanta afirmatie ca americanii ne-au cumparat justitia, si ca, daca au dat bani pe ea, atunci ar avea si dreptul conform rationalitatii capitaliste, sa faca orice vor ei cu justitia romana. Ori asta este un non-sens, si o jignire la adresa Romaniei, o jignire adusa in primul rind de Macovei, dar si de Gitensteiun, care se poarta ca trimisul Pasei, sau , din istoria mai recenta, ca un Komisar Sovietic.

Ori mie mi se pare extrem de daunator ca o putere straina sa-ti cumpere pina si justitia. Inteleg ca au interese economce si strategice si ca ne folosesc la cel mai rece mod, ca asa ne place noua sa o luam, la rece. Dar, daca au ajuns sa-ti cumpere si justitia, ce inseamna asta in afara ca Gitenstein ar avea dreptul sa cotcodaceasca despre ea in Romania (desi tehnic Macovei probabil ignora cu buna stiinta ca diplomatii nu se pronunta pe alte probleme decit cele ce tin de mandatul diplomatic)? Pai inseamna ca justitia nu mai este un atribut suveran al Romaniei si ca ea se face la Washington, cu aceptul unor lachei, ca Macovei. Na, ca rimeazal...

2. " Doi: au investitori străini. Investorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România."

Stiti ceva? Asta este o timpenie. Propaganda bolsevica. Toti investitorii americani sunt, Doamne, atit de ingrijorati de atmosfera de investitie din Romania. De aia investesc ei la greu acum. Haideti, lasati pipa cu marihuana, doamna Macovei.

Cind vor vedea romanii si restul lumii ca SUA sunt acea societate model bazata pe munca si nu pe furt, atunci mai discutam. Dar pina acum, nimeni si nimic in afara de bani ii face eligibili pentru un post de Judecator Moral al lumii. Doar ati spus-o singura...au bani, cumpara orice.

http://www.mediafax.ro/politic/macovei-ambasadorul-gitenstein-are-dreptul-sa-faca-aprecieri-despre-procurorul-sef-al-dna-9652419/

ANONIMUS spunea...

Ar fi cazul ca ambasadorul unei mari tari sa faca bine si sa se poarte ca un ambasador, nu ca un "vanzator de ferarie" trimis ca ambasador in tari cu salbatici. .N-am auzit asemenea idiot needucat care s-ajunga ambasador pentruca a donat partidului care a castigat alegerile .Sa faca bine ca USA sa-si trimita asemenea ambasador in Africa sau la eschimosi.
Iar daca USA sprijina propasirea justitiei din Romania sa aiba decenta sa nu ceara si "dividente"pentru o"mita".Cu asemenea "beotian"ca ambasador american ce te mira ca Romania devine "antiamericana".Obama si
D-na Hillary ce pazesc?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...