duminică, 27 mai 2012

Bate vânt de nebunie în Europa



Absolut inacceptabilă şi scelerată declaraţia preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, făcută azi în Secuime. Este un act inacceptabil în relaţiile între state şi naţiuni. Din păcate, băsescu şi boc au reuşit, din imbecilitate, incultură şi din profundă corupţie(pentru că menţinerea cu ORICE PREŢ a UDMR la guvernare este înainte de orice un act de mere corupţie, politică şi economică, în acelaşi timp) să creeze un statul special unei părţi a Transilvaniei, de co-guvernare a Secuimii. Pur şi simplu Budapesta a ajuns să gestioneze, poate chiar înaintea Bucureştilor, cele două judeţe, Harghita şi Covasna.

Budapesta a creat partide în Secuime, unul dintre ele avându-l drept preşedinte de onoare pe mârlanul care a şters azi pe jos cu românii, fără să fie luat de urechi şi dat afară din ţară cu şuturi în cur, a creat şcoli, aşezăminte culturale, întreţine un cult al "eroilor" maghiari cu cele mai virulente manifestări anti-româneşti, unii dintre ei criminali de război, şi, ceea ce este şi mai grav, o pepinieră de extremişti hortyşti, care nu se vor lăsa prea mult rugaţi să se "exprime", cu bâta şi glonţul, cum le-a fost obiceiul. 

"Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. [...] In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc. Ei vor scrie pentru posteritate cum a fost lumea atunci cand Apostolul secuilor s-a intors acasa. Nyiro Jozsef s-a intors acasa. E aici, cu noi. L-am ferecat in inimile noastre si tarana secuiasca strabuna il va imbratisa la piept", a spus Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului Ungariei. 

Nu ştiu dacă a fost un act ratat, sau o declaraţie conştientă de război la adresa românilor. Nyiro Jozsef este un neica-nimeni, ca poet. Meritul său? Anti-românismul feroce. De fapt, asta urmăreşte Budapesta: educarea secuilor în ura faţă de români. Şi ura se construieşte pe necunoaştere. Ăsta este motivul pentru care vor să separe tot învăţământul în limba maghiară de cel în limba română. 

Reînhumarea lui Nyiro este o formă de dispreţ faţă de români, şi un mod de a spune că Budapesta a ales confruntarea, în locul cooperării. Barbar este comportamentul acestui imbecil, care crede că poate face ce vrea în România. Un gest tare ar fi declararea sa persona non grata. Să se dea în stambă cât vrea la Budapesta. România nu e stat fără câini. Aş vrea să văd cum ar reacţiona francezii dacă ultima dorinţă a celui care a ordonat masacrul de la Oradour sur Glane ar fi fost să fie înmormântat acolo, iar madam Merkel i-ar fi cerut asta preşedintelui Republicii Franceze.

Dracu ştie ce a lovit cu copita pe toată lumea în Europa. Nu e numai criza, e mult mai mult decât atât. Bate un vânt de nebunie, de iraţionalitate, de egoism şi de naţionalisme râncede, de populism cretin. Şi noi plătim nota, ca întotdeauna.  

6 comentarii:

ddanilov spunea...

Suntem intr-o situatie asemanatoare perioadei de dinaintea primului razboi mondial.Ati sesizat bine,nu e doar criza economica.Mai este un vant de ura si indoctrinare nationalista de proasta factura.Lipsa unui stat socialist puternic in imediata vecinatate,exhibarea particularitatilor nationale si accentul pus preponderent pe ceea ce ne separa,sustinerea in afara oricarei ratiuni de bun simt a minoritatilor nationale agresive,ura etnica si religioasa,fac din batrana doamna,eterogena Europa,un butoi de pulbere.

atreides spunea...

Un text excelent, felicitari!

cristi spunea...

Sunt multe asemănări între noi şi Ungaria. Şi la ei căderea unui guvern socialist perceput ca şi corupt a dus la victoria unor formaţiuni "de dreapta", care s-au apucat să adopte reforme radicale în numele "anticomunismului". Dar ce avea de oferit dreapta? Bunăstare, locuri de muncă, dezvoltare? Nici pomeneală, la ei ca la noi eşecul a fost total. În loc de asta, Fidesz a oferit mostre de delir mistico-naţionalist aşa cum se vede în noua Constituţie a Ungariei. Asta merge la ei, că sunt naţionalişti, dar nu şi la noi. Românii se cam urăsc pe ei înşişi şi dispreţuiesc tot ce e românesc, aşa că a mers incitarea unora împotriva altora. Distrugerile provocate de Fidesz în Ungaria în ce priveşte democraţia şi statul de drept sunt mai grave decât ce a reuşit Băsescu, nu că n-ar fi vrut dar sistemul constituţional de la noi - aşa prost cum e - a reuşit să-l blocheze. Noi ne-am revenit cât de cât, ungurii nu încă şi mai au mult de îndurat.

Declaraţia acelui cretin, ca şi multe alte gesturi făcute de tot felul de idioţi de etnie maghiară, din Ungaria sau de la noi, sunt provocări. Ce şi-ar dori ei sunt reacţii violente din partea românilor şi escaladare. Ăia visează la un Kosovo în Ardeal: o reacţie exagerată din partea Bucureştiului (e.g. stare de asediu în HarCov) urmată de proteste ale secuilor reprimate brutal care să justifice o intervenţie străină. După părerea mea n-au nici o şansă. Ungaria are deja o imagine execrabilă din cauza abuzurilor Fidesz, alianţei cu extremiştii Jobbik şi mai nou din cauza fascistului ăluia. Iar ungurii de rând de la noi n-au făcut scandal nici măcar pe tema UMF Târgu-Mureş. Nici o manifestaţie serioasă, doar mieunături jalnice de la liderii UDMR. Cine îşi imaginează că vor face o rebeliune armată e dus cu capul.

Asta nu înseamnă să neglijăm problema. Provocări vor mai fi multe, fiindcă asta e tot ce au Fidesz şi Jobbik de oferit ungurilor. Noi va trebui să ne păstrăm calmul şi să răspundem cu moderaţie dar ferm. Aşa se poate păstra şi pacea interetnică şi integritatea ţării. Sunt optimist în privinţa asta, cu restul...

Anonim spunea...

Apreciez acest blog, calitatea acestor articole, apreciez tonul mai radical desi nu sunt extremist insa regret ca discursul civic si politic din 1990 devine tot mai alienat pronuntandu-se numai moderatie, democratie, europa, cuvinte care apar de obicei de vreo cinci ori intr-o singura propozitie. Realitatea insa nu are nicio legatura cu acestea, se poate vedea de catre oricine ca democratia inregisteaza un esec, atitudinea moderata de fapt este un manifest al esecului si al infrangerii ideii de pluralism. Ca o ironie a sortii, chiar gruparile politice de stanga radicala demonizate inca din anii 1990 de catre cercurile conservatoare neoliberale, au ajuns precum in Grecia, Cehia si chiar Franta, sa fie aparatorii institutiilor democratice si a masurilor sociale de protejare a categoriilor grav afectate de criza. Foarte bun articolul, ca si celelalte de altfel, de aceea am la favorit acest blog. Ungaria practica o politica extremista, si eu cred ca atitudinea iredentista, imixtiunea in afacerile interne ale tarii prin UDMR, formatiune care nu ma feresc so spun ca nu am de ce, trebuie desfiintata de urgent pentru ca este antidemocratica, acasta imixtiune este demna de un proces european care sa rezolve aceasta dilema. Fara partide religioase, etnice, rasiste sau xenofobe.

Anonim spunea...

Una din problemele acestei 'Chestiuni maghiare' este ca pana la extremismul lor, avem noi romanii o lipsa de gandire unitara, o politica pe termen lung care sa trateze aceste abuzuri ale unei grupari politice maghiare care discrediteaza atat comunitatea maghiara cat si Romania, cu un raport de forte egal cu cel al Ungariei. Cand o tara are deja o atitudine iredentista, atunci nu reactionezi cu dicutii de conciliere ci faci apel la toate caile democratice si eficiente de a rezolva aceste porniri autoritare , arestarea unor lideri maghiari pe exact acest temei legal al promovarii unei atitudini ostile statului roman, Codul Penal are destul de clar definite aceste infractiuni, sanctionarea in PE a celor care denigreaza Romania(cum ar fi rectionat Israelul daca ar fi venit Tokes si ar fi denigrat aceasta tara in PE?) si sa profitam acum si de atitudine Uniunii Europene care construieste o strategie de combatere a regimului maghiar aflat acum la putere si care mi-aminteste de cel al lui Hayder din Austria. Insa noi nu stim ce vrem ca cetateni ai acestei tari, Guvernul actual a luat o masura corecta fata de acest eveniment insa ce ma sperie pe mine este cat va rezista aceasta atitudine. Franta, ca veni vorba se comporta cu comunitatea bascilor din sudul tarii ca si cum acestia nici nu ar exista si nimeni nu a mai avut nicio reactie la acesta situatie. Nu ma deranjeaza etnia politicianului sau ce preferinte in viata sa privata are ci aceste porniri fasciste care de cand cu asa-zisele revolutii portocalii din Europa de est au adus la putere tot felul de indivizi neofascisti, ca Basescu, Viktor Orban, Berlusconi si indraznesc sa spun ca dupa comportamentul tot mai meltenist si atitudinea superioara chiar si doamna Merkel. Nu inteleg cum intr-o Europa ce are ca deviza Unitate in diversitate se gasesc cate unii, fie ei si maghiari sa isi doreasca o 'Tara a secuilor' folosind ca argument repere istorice de pe vremea lui Otto I, al Sfantului Imperiu Romano-german, cand peste tot in Constitutia Europei si in orice act cu valore de tratat in vigoare se prevede unitate respectand pe fiecare cu propiile lor valori pentru un viitor mai bun intr-un context globalizat. In timp ce unii doresc globalizare si o colaborare la nivel mondial mai eficienta, se gasesc cativa prin Europa, printre care si o elita maghiara care vrea un petic de teren. Dementa totala!

Karakas spunea...

Ungurii nu stau tocmai bine acum international, regimul Orban fiind vazut ca unul deficient la democratie. Romania are acum un avantaj, si poate fi ferma cu derapajele ultra-nationaliste maghiare, inclusiv cu imixtiunile nedorite de la Budapesta.

Am inteles ca venisera si niste politisti din Ungaria la manifestare. Daca erau in timpul oficial de lucru, nu aveau ce cauta in Romania.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...