joi, 31 mai 2012

Aşa ceva nu se există!



În timpuri disperate, măsuri disperate? Aşa se pare. Şomajul în rândul tinerilor ESTE marea problemă, peste tot în lume. În Occident este şi mai gravă, prin consecinţele economice şi sociale. Pe "capitalişti" îi doare în cur de problemă, nu e treaba lor. Statele sunt rugate să-şi vadă de treabă, că nu e misiunea lor să creeze locuri de muncă. Bun, şi atunci cum rezolvăm problema? Păi n-o rezolvăm noi, o rezolvă "piaţa". Şi piaţa spune că nu e nevoie de tineri pe piaţa muncii. Atunci, sănătate! 

Să nu ne grăbim. Unii "capitalişti" au înţeles că e groasă. Şi că situaţia tinerilor este o bombă cu ceas pentru societate. Drept pentru care unul dintre ei propune, în "Scânteia Capitalismului", FT, un "new NEW Deal" în favoarea tinerilor. Soluţia lui? Un soi de "serviciu naţional" pentru tinerii între 16 şi 24 de ani, cu durata de un an, care poate fi prelungit încă un an, timp în care tinerii să-şi îmbunătăţească ceea ce americanii numesc "angajabilitate", capacitatea de a găsi un loc pe piaţa muncii.

"In the US, 80 years after Franklin Roosevelt first used the term, it is time to give the next generation of workers a “New Deal”. This new New Deal would aim to enhance young people’s skills to make them more employable. At the same time, they would serve their community or country and so, I would hope, gain a positive impression of working life.

All US citizens aged 16-24 would have a mandatory one-year commitment to the programme, with an option to serve a second year. Young people would enter the scheme having completed – or dropped out of – high school and before starting higher education. Each young person would receive a monthly income for accommodation and living expenses, and there would be comprehensive medical and dental care. To all intents and purposes this would be a new and enlightened form of national service.

Certain dispensations would apply: for instance, students could fulfil their commitment during vacations. Work opportunities would be offered across a number of sectors, and US corporations – now sitting on $2tn in cash – would have a golden opportunity to help build the country’s future by helping young people. In addition, the US government could take a leaf out of Germany’s book by offering targeted financial incentives to companies – for instance, by stepping in with a subsidy when a job is at risk of disappearing. Public money is better spent retaining a worker in a job than in cultivating low self-esteem in the form of unemployment benefit. Higher-education bodies would dovetail their curriculums with the scheme, and this new national service, education and enterprise would converge through college campus programmes fostering entrepreneurship in hard-hit communities. Placements would also be offered by established volunteer organisations such as Peace Corps, while opportunities for working overseas would come through “national service” schemes in other countries.

How would this all be funded? In the classic fashion of American capital markets, with a bond, invested by the US government on the birth of each new citizen. Money would also be raised via corporate contributions, while any youth opting out would pay a fee in addition to forgoing bond monies. The principles, though clearly not all aspects of implementation, would be valid for similar schemes around the world."

Nenea care propune asta nu e membru al Partidului Comunist American! Este un patriot american, pragmatic, care înţelege că ţara sa are o problemă, că ea trebuie abordată cu realism, fără dogmatism sau precondiţii ideologice. În fond, omul nostru spune că, într-o democraţie, cetăţenii mai au şi obligaţii, nu numai drepturi. Şi că statul, împreună cu toţi actorii interesaţi, trebuie să rezolve o problemă care, în ultimă instanţă, face parte din ceea ce numim "contract social." Ponta, ne mişcăm şi noi mai cu talent pe tema asta?  

8 comentarii:

Anonim spunea...

Hai ca ai umor. Nenea ala pe care-l pui in rama, nea Studzinski, e un bancher smecher, care nu a construit in viata lui o afacere. Ba chiar a dus de rapa departamentul de investitii de la HSBC. Nu e membru al partidului comunist, zici? Nicio problema, e simpatizantul tipic: bogat de dă pe dinafara, îmbogățit din smecherii bancare, cu pretentia sa le spuna el altor oameni ce sa faca si cum sa-si traiasca viata, toate decretate din vila lui somptoasa.

Auzi, serviciu "mandatory". Munca silnica, carevasazica.

Da, asa, Ponta, te misti si tu mai cu talent sa bagi (si) la noi munca silnica?

Karakas spunea...

Cind nu place o idee, considera atacul la persoana ca o emite.

Corporatiile si cei foarte avuti ar trebui obligati prin lege sa participe la un asemenea program national, daca nu o fac benevol.

Anonim spunea...

@Karakas, sa participe in calitate de muncitori sau in calitate de angajatori care marca banu'?

In a doua calitate ar fi caduc, pentru ca deja o fac, altfel nu ar fi corporatii sau foarte avuti. :)

Oricum, o idee mai creata decat alta: primo, sa fie toti oamenii obligati sa munceasca, fie ca vor, fie ca nu, iar a doua, zisa de Karakas, ale dracului firme care au indraznit ele sa fie firme sa fie obligate sa angajeze, ca de aia exista ele, firmele, ca sa dea de lucru la clasa proletara.

Mai ziceti, tovarasi! Uitati, va dau eu inca o idee: sa fie obligat statul sa angajeze pe toata lumea care nu are de lucru, ca de aia e stat, nu? Nu conteaza pe banii cui sau daca e necesar, dar sa fie obligati, ai naibii!

ANONIMUS spunea...

Macar tipul cauta o rezolvare inainte de a incepe sa le sparga capetele desteptilor care au de "carcotit".Macar ala cu lipsuri in CV-ul de "sfant" sigur are IQ-ul mult mai mare decat cei care nu gaseste decat sa observe ca tipul e un" smecher" plin de bani.Dece dracu' nu gaseste o solutie a problemei "Armata Salvarii"sau a tipilor in tandem care fac lectii de Biblie din casa in casa.Capitalismul Romanesc este in anul 1865.sau cel putin ca teorie economica.

mikadoo73 spunea...

Ai,ba,bou lobotomizat, da' sa dam sute de miliarde(prostu-american,vest european de rand,si romanas desigur) din buget la AIG,GM,FORD,CHRYSLER,ING si alte banci vest-europene,e bine,ba,mancurt dezaxat?Sa vina Bechtel sa-mi faca kilometru de 10 ori mai scump e bine,nenorocitule?Sa muncesc la fel ca un american,neamt etc.si sa castig de 10-20 de ori mai putin,daca nu mai rau?Sa ma oblige idolii tai sa le dau moca tot ce e mai profitabil(si potential-profitabil) in tara asta,societati,resurse naturale si energie etc,e bine ba habotnic alienat si incurabil?A,stiu,teoria conspiratiei,fortele cosmice ale pietei libere,mentalitatea divina a Occidentului etern-infailibil,baga din topul mantrelor Prostiei tale,din fericire anonime.Si n-o uita pe-aia cu stangismul si mentalitatea socialista,care de fapt,ei,tovarasi,au provocat criza actuala!Cum nu,doar a spus-o Lenuta Capitalista,Academician Doctor Inginer Elena Udrea,sa nu-mi spui ca nu esti la curent cu ultimele descoperiri in materie de economie,democratie,DREAPTA etc.

Karakas spunea...

@Anonime, macar i-ati si tu un nick. Daca n-ai inspiratie poate te ajutam noi :)

Da, dupa ani de zile in care capitalistii au redus statul spre zero, acum il incaleca, plingindu-se ca le-au creat conditii sa isi faca profitul care-l vor. Tot statul saracu' e divina.

S-a ajuns intr-o extrema si balanta ar trebui sa fie re-echilibrata in sens invers. Sunt diverse metode. Una, este taxarea bogatilor. Doi, nu vad de ce sa nu ii obligi prin lege pe bogatii corporatisti sa angajeze, sau, daca nu se pricep, statul sa le ia si sa dea la alti privati care vor si se pricep. Sau in parteneriat.

Daca ar avea bani, si ar fi bogat ca statul ala arab saudit, eu unul as fi de acord ca statul sa fie obligat sa ii ajute pe cei fara job: fie prin training, fie sa le creeze conditii pentru a se angaja in parteneriat cu privatii, si in acelasi timp, sa ii ajute financiar pe ei si familiile lor. Nu se aplica Romaniei, asa ca stai domol.

Nu cred ca sunt tovaras cu tine insa...Dar poate ca vomn reusi sa ne unim, asa, proletar, in idei de dezbatere, si sa devenim camarazi pe blog, LOL. Nu vad de ce nu. Hai, mai zii una de dor, neoliberala :)

Theodora spunea...

"Şomajul în rândul tinerilor ESTE marea problemă, peste tot în lume."
Si somajul celor care au trecut de 45 de ani este o problema.
Nimeni nu mai vrea sa ii angajeze Ei ce fac? Se sinucid?
Poate cineva care nu a fost somer nici macar o secunda sa inteleaga prin ce trece un om de 45 de ani care nu isi gaseste de lucru?
Nu cred ca poate.
Unii "batrani" au "noroc" Nu pot sa isi puna capat zilelor pentru ca au niste parinti batrani si bolnavi de care TREBUIE sa aiba grija.

ANONIMUS spunea...

@manciu fu. Si ce are p.....cu prefectura.se vede ca ai raspuns la alta problema ,mintosule.Nu trebuie sa faci nimic,oricum angajatorii pe "bune" primesc cu mult mai putin decat capitalistii verosi.Acolo se pune problema americanilor care au ajutoare sociale de 700$ si te pomenesti ca le e rusine sa-i primeasca "moca".Slava domnului ca problema D-tale nu e lobotomizare ,pentruca desfid pa cineva sa-ti gaseasca "organul"pentru lobotomizare.Norocosule!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...