marți, 8 mai 2012

Axa Bălăceanca-Săpoca şi legitimitatea rusofobiei ca instrument al luptei politice



RL delirează despre axa Bucureşti-Moscova-Beijing, pentru că ăia care-i dădeau bani au primit un şut în cur şi nu mai au acces atât de facil la ţâţa statului. Băieţii fac ce ştiu mai bine: manipulează, folosind "anticomunismul" şi rusofobia, culmea, cel mai mai pur produs ideologic al comunismului ceauşisto-dejist(că Dej a dat semnalul construcţiei rusofobe). Trimiţând la axa Washington-Londra-Bucureşti, RL uită să ne spună că şi construcţia imagistică a lui băsescu e la fel de concretă pe cât este cealaltă axă, pe care o flutură jurnaliştii lu' peşte pe post de sperietoare. 

Ne place sau nu, cea mai dinamică zonă, din punct de vedere economic este BRIC, care cuprinde Rusia şi China, alături de India şi Brazilia. Doar idioţii pot ignora potenţialul economic formidabil al zonei, care cuprinde cam 40% din populaţia planetei. Adică dublu decât SUA, UE şi Japonia însumate. România este, din păcate pentru ea, un rest după virgulă, la periferia tuturor acestor blocuri economice, care se confruntă fără menajamente.

Să fim oneşti: nu însemnăm nimic pentru nimeni. SUA nu dau doi bani pe noi. Americanii şi-au atins scopul: au plantat aici o bază militară şi au să monteze şi nişte rachete, despre care nu se ştie încă dacă au mai mult decât utilitatea unui galoş găurit. 

UE are oroare de periferiile ei sărace, şi-şi dă palme c-a fost idealistă. Se poartă mizerabil cu noi, şi din pricina noastră, dar şi din dispreţul pe care îl simt faţă de noi. 

Pentru ruşi nu mai existăm. Îi doare în cot până şi de Moldova sau de Transnistria. Ei au relaţii directe şi speciale atât cu UE, cât şi cu NATO. Nu cu noi discută despre Transnistria. Şi nici nu au o miză în România. Ei sunt puşi pe făcut bani, şi dacă românii sunt atât de idioţi să-şi permită luxul rusofobiei, de ce nu? Prostia se plăteşte! Un guvern filorus la Bucureşti nu le-ar servi la nimic, pentru că România nu înseamnă nimic în UE şi în NATO. Da, un guvern deschis către Moscova la Berlin, ei da, e deja alt lucru! Sau la Paris, sau la Roma. 

De asta instituţionalizarea rusofobiei şi folosirea ei pe post de instrument al luptei politice este o inepţie. Şi spune multe despre "inteligenţa" noastră. Am mai scris asta: polonezii au infinit mai multe motive să-i urască pe ruşi, gândindu-ne la istoria lor comună. Cu toate astea Polonia are relaţii normale, din pragmatism, dacă nu de altceva. Şi câştigă de pe urma acestui pragmatism. 

A-i trata pe Putin, sau Rusia, ca pe nişte monştri, este pe cât de idiot, pe atât de periculos. Nu pentru că ne-ar face Rusia ceva. Pe ruşi îi doar fix în cur de noi, şi o arată ori de câte ori au ocazia. Deci nu ne fac. Nu, este periculos pentru felul în care ne raportăm noi la ceilalţi. Pentru că aceeaşi impresie proastă o avem şi faţă de unguri, de bulgari, de ucrainieni. Până şi faţă de Marea Neagră am ajuns să avem sentimente xenofobe! 

Am înţeles greşit "excepţionalismul" nostru, al poporului latin într-o mare slavă. O fi funcţionat asta acum două sute de ani. Acum globalizarea începe să ne facă pe toţi tot o apă şi-un pământ! Acum izolarea asta în marea slavă este doar în mintea noastră. Şi nu ştiu de ce nu vrem să ne construim excepţionalismul pe altceva: muncă, inventivitate, creativitate, onestitate. Oricum e mai simplu să apelezi la instincte decât la raţiune...

5 comentarii:

Lucian Sarbu spunea...

Cei de la RL sunt niște handicapați. Francois Hollande, noul președinte al Franței, a declarat încă din campanie că va întări legăturile cu BRICS, pentru că viitorul Europei depinde de o bună relație cu BRICS. Bate vântul schimbării în Europa și retardații ăștia nu se mai satură să mănânce același rahat reîncălzit. Politica externă a actualului guvern se plasează perfect în noul context european.

Lucian Sarbu spunea...

În plus identificarea lui Marga ca „fost profesor de socialism științific înainte de 1989” denotă imbecilitate și cretinism notoriu. Marga a publicat înainte de 1990 una dintre cele mai lizibile introduceri în filozofia contemporană, perfect editabilă și azi. Dacă dădeai la o parte inerentul balast ideologic de ici, colo, rămânea substanța. Toți cei care publicau cărți de filozofie înainte de 1990 erau obligați să facă anumite compromisuri, diferența era că unii le făceau cu stil, alții cu plăcere. Articolul din RL e oribil, e un articol tipic stalinist de „demascare” a dușmanului.

N. Raducanu spunea...

Excelent articolul! La noi, comunismul e asimilat cu stanga, Putin cu Stalin, iar Rusia e plina de bolsevici cu cutitul in dinti. Cunosc nemti (nu numai fostul cancelar G. Schröder) intorsi entuziasmati atat de afacerile banoase incheiate la Moscova, cat si de avantul din ultimii ani ai economiei rusesti. Declaratiile noului nostru ministru de externe privind necesitatea revizuirii relatiilor noastre politice si economice cu Rusia, idee rationala, ma tem insa ca vor intampina o impotrivire din partea celui de la Cotroceni. Ceeace ar confirma comparatia cu Mussolini...

Karakas spunea...

Indiferent de cit latra unul sau altul la Rusia, US sau Germani, astia isi delureala la rece interesele. Ori pe noi nu ne ajuta cu nimic sa hamaim, fara sa facenm nimic.

ANONIMUS spunea...

Basescu inventatorul diplomatiei ca "MUIE"la "Marele Licurici"Si rusofobia lui Basescu care-si umfla buzunare din"valiza"mafiotilor"de la MARIO&co primiti la Cotroceni pentru a asigura sprijinul la ALRO-Slatina.In plus presiuni ca ministru de resort sa le dea curent ieftin mafiotilor rusi .Halal.Sa nu vorbim de" Primul
Lobyst al Tarii"pentru companii ce-l putin dubioase ,si asta probabil gratuit si doar avand in vedere interesul national.Rusine!!!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...