marți, 16 iunie 2009

TINA, TIND, sau TATA ?

Nu e vorba nici de Tina Turner, nici de micuţul autoturism al indienilor de la firma Tata. Este vorba despre un slogan al fostului premier britanic Margaret "Doamna de Fier" Thatcher, care spune în esenţă că, în ciuda crizelor, rateurilor, suferinţelor provocate, polarizării sociale, sărăciei induse în mari zone geografice, nu există alternativă la capitalism şi la neoliberalism, ca ideologie. TINA: "There is no alternative"!
Nu-mi aminteam de sloganul Doamnei de Fier dacă nu citeam azi două editoriale care spun, în esenţă, acelaşi lucru: că nu există alternativă la capitalism. Şi că ar fi bine să ne luăm gândul de la a căuta alternative, pentru că ele nu există. Mai bine îl mai oblojim pe ăsta, îl mai ajustăm, îl mai vopsim, şi e ca nou.
În NYTimes Ross Douthat comite un editorial, "Recesiune şi revoluţie", cu trimitere la evenimentele din Iran, puse în contextul crizei economice. Şi spune ceva de genul "slavă domnului că nu mai avem, ca în anii 30, o Italie şi o Uniune Sovietică, drept modele alternative! Acum, cine dracu' se uită la Iran ca alternativă? Sau la Putin, sau la Chavez?"
Concluzia tipului este asta: "Our current global economic crisis was created by Western-style democratic capitalism. But it hasn’t turned into a crisis for democracy and capitalism, because nobody has a plausible alternative."
Cu alte cuvinte, dacă acum mai exista comunismul, ca alternativă, capitalismul şi democraţia de tip occidental ar fi intrat în criză; aşa ele doar au băgat lumea în criză. Acum înţelegeţi de ce pierde teren stânga peste tot în Europa şi în lume? Pentru că nu este în stare să construiască o alternativă, în limitele democraţiei şi economiei de piaţă de tip occidental. Şi înţelegeţi de ce nu mai vine lumea la vot? Pentru că nu are ce alege. Suntem, practic, în situaţia partidului unic, pentru că între stânga şi dreapta "there is no difference!" TIND, nu?
Al doilea editorial este cel al lui Fareed Zakaria, în Washington Post, "The Return of Capitalism", scris tot din perspectiva TINA. "With all its flaws, capitalism remains the most productive economic engine we have yet invented. Like Churchill's line about democracy, it is the worst of all economic systems, except for the others."
Susan George propunea TATA! (There Are Thousands of Alternatives!), şi-i dau dreptate. Totul este să-ţi pui mintea la contribuţie şi să nu mesteci idei de gata. Altminteri vom cunoaşte, la propriu, sfârşitul istoriei, dacă repetăm greşeala transformării în dogmă a capitalismului, aşa cum s-a întâmplat cu socialismul.

4 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Şi eu cred că există alternative, dar nimeni nu pare dispus să le caute. Sau aproape nimeni. Sper totuşi că vom ajunge la o alternativă, nu la război.

RDPK spunea...

Si eu cred ca sistemul capitalsit poate oferi o alternativa .De fapt nu trebuie sa ne gandim noi. Ei au si gasit-o. Aflam ca "Instituirea patrulelor civile în Italia lasă loc pentru propagandă forţelor politice de extremă dreapta. Conform Decretului Siguranţei dorit de guvernul Berlusconi, orice ONG poate cere să patruleze pe străzile Peninsulei.Sâmbătă, la Milano, partidul de extremă dreapta Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale (Mişcarea Socială Italiană - Dreapta Italiană) a anunţat că va contribui la menţinerea ordinii publice prin înfiinţarea Gărzii Naţionale Italiene.(...)Prima ţară în care a apărut o asemenea organizaţie paramilitară a fost Ungaria. Garda Maghiară a fost fondată de partidul Jobbik, în august 2007, când primii 56 de membri au depus jurământul. Acum, numărul acestora a ajuns la 2.000.
Uniformele Gărzii sunt asemănătoare celor purtate de fasciştii unguri în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul declarat al acestor voluntari este „asigurarea ordinii“."[Adevarul-Urmaşii naziştilor vor să patruleze pe străzile Italiei]
Cred totusi ca schema cea mai probabila este sa se instaureze un GuvernUnicEuropean ca sa ne salveze de fascisti, teroristi si efectele crizei provocata in parte si de necomunicarea totala la nivel de state.

Béranger spunea...

Aşa hahaleră cum este, Chavez este interesant... şi util pentru America Latină. Părerea mea.

Cubanezii ar crăpa fără petrolul lui Chavez. Şi să nu-şi imagineze careva că dacă fraţii Castro dau colţul şi vine “revoluţia capitalistă” la Havana, poporul o va duce mai bine! Va fi o foamete în Cuba ce n-a văzut nimeni până acum!

Constantin Gheorghe spunea...

De chestia cu foametea sunt convins! Şi nu doar cu foametea! Când va vrea Mafia americană să-şi scoată pârleala, să te ţii!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...