Ipocrizia societăţii civile atinge cote scandaloase. Pe unde apucă, se plâng că partidele sunt de vină că oamenii nu vin la vot, că nu fac aia, că nu fac ailaltă şi că, în general, sunt de porc! Când e vorba să facă ceva să scoată lumea la vot, civicii scot pe piaţă, cum face Pro Democraţia, un sondaj, din care rezultă că 52% din români cred că alegerile sunt fraudate.
Pro Democraţia se bagă în seamă. Ea nu există decât atunci când sunt alegeri, ca să-şi dea importanţă. Se plâng, ca de obicei, de tot felul de nimicuri. Care nimicuri au fost, sunt şi vor fi în procesul electoral, pentru că suntem oameni, şi ca atare imperfecţi. Nu doar în România se întâmplă astfel de lucruri. Dar ele nu au un impact măsurabil asupra rezultatelor finale. E vreun partid care poate demonstra fraudarea alegerilor? Când toate au oameni în secţiile de votare, fac numărătoare paralelă, accesul este liber la toate documentele? Poate face asta Pro democraţia, care are observatori peste tot? Să zicem că sunt câteva mii de oameni care votează multiplu. Când ai la vot 6, 7, 8 milioane de oameni, cât înseamnă 6, 7, 8 mii de voturi multiple? 0,1% ? Să fim serioşi!
Vorbesc cei de la Pro Democraţia de o măsură pe care n-ar fi luat-o Guvernul Boc: sancţionarea penală a votului multiplu. Or eu l-am tot văzut zilele astea pe Piticul Atomic ameninţându-i cu bulăul pe potenţialii infractori! Sau despre interdicţia de a filma sau fotografia buletinele de vot. Mi se pare o tâmpenie. Este o interdicţie grotescă! Nu zic, or fi unii care dovedesc astfel că au fotat cum trebuie şi îşi iau banii. Dar câţi sunt, să merite încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti?
Una peste alta, exact de aceste concluzii aveau nevoie românii, să-şi întărească decizia de a nu vota! Deşteaptă mişcare, Pro Democraţia!
PS: hop şi oranjgutanii de la "Cotidianul! "PSD propune 18 metode de fraudare a votului" . Titlu apocaliptic, conţinut de căcat! PSD atrage atenţia, într-un Ghid Anti-fraudă, asupra unor metode uzitate. Personal, cred că este pierdere de timp, pentru că, cel puţin aici, la votul pe liste, impactul nu are cum fi foarte mare. În principiu, nu ar trebui să se încerce aşa ceva. Dar se practică. Cum am spus, peste tot în lume. Dar de aici până la isterii civico-mediatice e cale lungă.
2 comentarii:
Presa de rahat!
Oh, dar trebuie să mergem la vot... pentru un SMS ieftin!
Apropo de presă, ş.a.m.d.
Trimiteți un comentariu