Acum cinci ani, înainte de alegerile prezidenţiale, am aflat din gura Măreţului Conducător că suntem un popor de poponari! Acum aflăm că suntem un popor de asistaţi sociali, pentru că, zice Abureala Sa, unul din doi români a fost asistat social. Fără să ne spună ce înseamnă această "asistare".
România este definită în Constituţie, la art1.3 aşa: "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. " Deci, stat SOCIAL, asta însemnând politici redistributive.
Zice Abureala Sa: "Pe de altă parte, se remarcă o lipsă de coerenţă şi responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale. Riscăm să devenim un popor de asistaţi social. În 2008, numărul persoanelor asistate de stat sub diferite forme a ajuns la cca. 11 milioane dintr-o populaţie totală de 21 de milioane de locuitori. Înseamnă că nu avem priorităţi în alocarea banilor publici. Originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a modului de stabilire a priorităţilor bugetare.Incluziunea socială trebuie să vizeze persoanele cu dizabilităţi, şomeri, copiii sau persoanele de altă etnie - în primul rând etnia rroma. Nu putem însă accepta ca incluziunea socială să cuprindă majoritatea populaţiei. În aceeaşi ordine de idei, menţionez şi lipsa de mecanisme de ţintire a vulnerabililor, în vederea acordării de sprijin. Persoane cu venituri apreciabile primesc subvenţii sau alte forme de sprijin."
Să ne înţelegem bine: TOŢI cetăţenii României se bucură de aceleaşi drepturi şi obligaţii, INDIFERENT de faptul că sunt bogaţi sau săraci. Ce facem? Dacă le refuzăm bogaţilor unele dintre prestaţii(deşi cum definim pragul băgăţiei şi al sărăciei?) ei vor zice: foarte bine, dar eu plătesc mai mult şi primesc egal cu ăla care plăteşte puţin sau deloc. Înţeleg să plătesc mai mult, în sensul solidarităţii sociale. Dar dacă mă excludeţi, nici eu nu vreau să mai plătesc mai mult decât ceilalţi. N-am nevoie de aceste prestaţii, nu plătesc".
În plus, ceea ce înţelege Băsescu prin "asistenţă" sunt servicii plătite de noi prin impozite sau prin contribuţii la diverse sisteme de asigurări sociale. Să arunci vorbe la întâmplare, fără să precizezi despre ce e vorba, este o dovadă de tâmpenie!
O să revin asupra acestui discurs, pentru că el este exemplar în ceea ce priveşte modul în care se văd lucrurile la dreapta spectrului politic. Transpar în discurs obsesiile unui Cătălin Avramescu, spre pildă. Şi mai ales dovedeşte lipsa de gândire politică a şefului statului. Care a citit mecanic o tâmpenie, şi unde? Acolo unde se discuta despre combaterea sărăciei şi excluderii sociale el pleda pentru mai puţine politici redistributive şi pentru reducerea prestaţiilor sociale! Deştept, Cârmaciul! Votaţi-l pentru încă un mandat! Merită!
PS: acum am aflat de ce-i place lui Băsescu să danseze cu ţigănci! Aplică piolitici de includere socială a rromilor! "Aşa de exemplu, în abordarea Comisiei Europene, dansul - chiar dacă este o activitate care ţine de politicile culturale - este şi un instrument de promovare a incluziunii sociale. Această valenţă i-a conferit-o şi Fundaţia ERSTE. De altfel, prin expunerea mea doresc să subliniez importanţa deţinută de corelarea mai strânsă între diversele politici publice pentru a se putea obţine rezultate notabile în politicile sociale."
Săracul exclus! Să aloce repede madam Ridzi nişte bani pentru cursuri de dans destinate boschetarilor, să-i integrăm social şi pe ei!
3 comentarii:
Cel mai usor de redistribuit sunt bunurile de genul adevarului, ratiunii, compasiunii etc.
Astea se redistribuie usor, fiindca pot fi posedate simultan si masura dorita de toti si de fiecare in parte.
Nici nu se termina, nici nu cresc, nici nu scad prin redistribuire.
Da' tocmai pe astea uita statul sa le...redistribuie.
Nu e treaba lui să facă aşa ceva. Sunt bunuri simbolice, din care fiecare înţelege ce vrea. Statul poate redistribui bunuri materiale. Nu cred că putem înfiinţa un Minister al Adevărului, Raţiunii şi Compasiunii. Nu că n-am avea nevoie de adevăr, raţiune şi compasiune.
Cancer al Romaniei asta e Basescu si gasca lui. Ce naiba a facut in 5 ani numai el stie...ca de trait bine, da, el si familia largita. Timpit sa fii, noroc sa ai!
Trimiteți un comentariu