Cum am spus deja, mă duc mâine la vot. Nu din cine ştie ce motive de înaltă valoare morală! Nu m-a lovit deontologia cu copita! Nu! Şi nici pentru că m-a îndemnat aşa frumos Măreţul Conducător! Nu, ci pentru că am fost şi sunt un susţinător al proiectului european, aşa neterminat şi uşor confuz, cum este el acum. Mai mult, cred că în viitor trebuie să ne îndreptăm spre un soi de State Unite ale Europei, prin crearea unui spaţiu politic comun, prin alegerea unui preşedinte, prin crearea unei armate comune.
Globalizarea va intra pe alte coordonate acum, după ce criza asta se va fi consumat. SUA se îndreaptă spre un joc bipolar cu China, centrul de greutate al economiei globale se mută în Pacific. Europa nu se poate lăsa marginalizată. Dar nici nu poate concura cu binomul SUA-China cu 27 de nebuni care se încaieră pe unghiul de curbură al castravetelui şi pe dimensiunea standard a euro-prezervativului.
Puterea în UE este acum a tehnocraţilor. Proiectul european trebuie repolitizat, nu şi mai mult depolitizat. De asta nu vin oamenii la vot la europene: pentru că nu mai există o miză politică.
Votul de mâine trebuie să fie un vot politic pentru un proiect politic. Nu va fi, dar asta nu trebuie să ne facă să uităm că suntem unde suntem pentru am făcut din aderarea la UE proiectul nostru de viitor. L-am abandonat aşa de repede? S-a încheiat el la 1 ianuarie 2007? Nici vorbă! Proiectul politic european al României de-abia de acum încolo trebuie elaborat.
Sunt, printre candidaţii tuturor partidelor, oameni care pot contribui la structurarea lui. Pentru ei merită să mergeţi la vot. Sigur, sunt şi mulţi ciumeţi, mulţi nechemaţi în politică, tute şi dobitoci. Dar nu mai contează. Contează cei care sunt ataşaţi ideii europene şi care îşi vor face datoria cu demnitate.
Cred că am mers prea departe cu nihilismul în ceea ce-i priveşte pe politicieni. Poate că ei sunt aşa cum sunt şi pentru că noi nu ne-am mai implicat în viaţa publică. Partidele ne sunt datoare cu proiecte şi oameni pentru care să ne simţim obligaţi să mergem la vot. Pe de altă parte indiferenţa noastră, lipsa noastră de reacţie la propunerile lor, faptul că respingem orice vine dinspre politic din principiu, automat, fără o judecată critică, generează confuzie şi resemnare în rândul politicienilor.
Campania asta n-a fost una ratată. Fie şi pentru că a dat măsura prăpastiei dintre politic şi societate. Pentru micşorarea ei, ambele părţi trebuie să vină una în întâmpinarea celeilalte. Este vremea reconcilierii, a vindecării după cinci ani de Băsescu. Influenţa lui asupra României a fost malefică. Se cere o exorcizare. Democratică. La urne. Mergeţi la vot şi alungaţi răul cu o ştampilă. Arătaţi-i că modul lui de a gestiona politica europeană a fost un dezastru. Arătaţi-i că nu a făcut nimic pentru a promova construcţia europeană. Arătaţi-i că nu ne mai interesează giumbuşlucurile lui de clovn penibil.
Votul de mâine este şi despre Băsescu, nu doar despre România în Europa. Pentru că el ar fi trebuit să fie liderul nostru în efortul de integrare, de asimilare a valorilor europene. N-a vrut să fie decât liderul PD-L şi sluga grupului de interese economice care i-a cumpărat fotoliul de la Cotroceni. Votând mâine pentru adversarii lui Băsescu, fie de la stânga, recte PSD, fie de la dreapta, recte PNL, votaţi pentru despărţirea de Băsescu şi de proiectul lui anti-european. Daţi un vot util.
4 comentarii:
Pe mine mă scuzaţi, dar eu nu mai cred în proiectul european.
Îţi respect punctul de vedere. Eu cred, fără a fi un fanatic al lui.
Citiţi vă rog cu foarte mare atenţie acest articol. Recitiţi-l.
Mi-a placut tonul articolului „Exorcizarea cu votul”: calm, argumentat, responsabil. Si bine inteles sunt de acord si cu concluzia lui, ca trebuie mers la vot. A nu se vota este un act politic si trebuie sa ne intrebam in favoarea cui este el. Pe de alta parte am citit articolul din “L’Humanite” recomandat de dl. Beranger in cere se ridica obiectii legitime fata de o Uniune Europeana, care pana acum nu a dus decat o politica liberala si a fost incapabila sa prevada criza economica si consecintele ei. In el se scrie ca “economia sociala de piata nu are nimic cu socialismul”. E adevarat, dar nu problema socialismului este de actualitate in Europa acum, ci a reformelor sociale, intr-o societate total neadecvata unor transformari revolutionare. Iar pentru Romania, care e impinsa tot mai spre dreapta sub pretextul luptei cu ramasitele comunismului, e util si necesar ca sa-si insuseasca macar legislatia sociala vest-europeana din tratatele deja incheiate, caci fara ele la Bucuresti s-ar imbratisa liberalismul cel mai desantat. Nici vorba deci la noi de „un guvern care sa fie blocat in intentiile sale progresiste“ (ipoteza amintita in articolul francez). La noi trebuie votat tocmai pentru a nu se permite intarirea extremei drepte, antieuropeana si nationalista. Veti vedea de pilda ce va insemna votul de duminica in Ungaria, unde toleranta fata de extremismul de dreapta, ii va matura pur si simplu pe socialisti.
Trimiteți un comentariu