miercuri, 17 iunie 2009

Români umiliţi de stat?

Cretinii ăia de la "Realitatea Tv" discută despre birocraţie, până la urmă, şi deplâng tratamentul pe care sunt obligaţi să-l îndure la diverse ghişee unii dintre cetăţenii acestei ţări. O realitate pe care n-o contestă nimeni. Numai că ei titrează: "Români umiliţi de stat".
Nu, nu este vorba despre români umiliţi de stat, ci de români umiliţi de alţi români! Pentru că animalele alea din dosul ghişeelor, care umilesc români sunt tot români, nu sunt "stat". Şi nici extratereştri! Statul este, în cazul de faţă, o abstracţie, adusă în discuţie pentru a NU găsi responsabili.
De decenii, subversiv sau pe faţă, împotriva statului, ca sistem de gestiune colectivă a riscurilor, se duce un război crâncen, care are drept obiectiv slăbirea lui, pentru a-i drena resursele. Pentru noi statul este un duşman, ca atare orice atingere adusă lui este o victorie: să furi o floare sau un copac proaspăt plantate de primărie, să distrugi mobilier urban, trenuri, autobuze, să mergi fără bilet, să-i agresezi pe funcţionari, pe medici, pe profesori, pe poliţişti, să furi din bunul public, orice act antisocial este o victorie împotriva statului, iar derbedeii nişte eroi.
Văd că România ajuns patria talibanilor statului minimal. Dacă tot le place lor asta, de ce nu se mută în Somalia? Că mai stat minimal ca acolo, nicăieri!
A, că avem o problemă în ceea ce priveşte calitatea funcţionarilor publici, da, o avem. Dar nici nu facem nimic pentru a o rezolva, pentru că, de fapt, nu vrem s-o rezolvăm. A o rezolva înseamnă să cheltuieşti bani pentru selectarea şi pregătirea lor, pentru dotarea instituţiilor publice, pentru programe de comunicare publică. Şi ce mai rămâne pentru "privaţi"? Cu ce mai cumpără ei tutelor gimiciuuri şi vuitoane, merţane sau Q7? Nu e mai simplu să plăteşti nişte tâmpiţele cu microfon, să înjure statul, pentru a legitima jaful cu scuza că statul este duşmanul cetăţeanului?
Iar românii care se află de o parte şi de cealaltă a ghişeului trebuie să ştie că vor fi respectaţi doar dacă la rândul lor îi respectă pe ceilalţi. Fără respect reciproc nu se poate schimba nimic în relaţia românilor cu ceilalţi români.

6 comentarii:

Béranger spunea...

Respectul este un concept depăşit. Cel puţin în ţara asta.

carp popescu spunea...

Ce nu inteleg este ura aratata fata de "privati" in contextul problemei discutate. Inteleg "de stanga", dar cred ca este exagerat sa ne intoarcem la a face apologia statului, in care totul trebuie sa fie stat si al statului. Cum sunteti in stare sa intelegeti ca exista functionari corecti si civilizati si birocrati (ca de acestia era vorba, nu de altii!) cred ca nu ar fi greu sa intelegeti si ca exista "privati" care muncesc din greu (si acestia sunt marea majoritate!) si niste mitocani cu "gimiciuuri şi vuitoane, merţane sau Q7". Sau privatii ar trebui sa fie niste indivizii care muncesc in draci si din ce creaza sa dea totul la stat ca sa faca acele minunate programe?! Adica niste masochisti care se multumesc eventual cu un venit mediu pe economie si tot ce creaza sa dea statului?! Scuze, dar cu asemenea discurs incep sa urasc statul.

Carp Popescu

Anonim spunea...

Cam asta e situatia!
Demolarea statului se face cu mana unora din presa, din societatea civila, chiar din institutii publice.

In competitia pentru drenarea resurselor publice nu sunt insa implicati toti intreprnzatorii privati. Multi isi vad de treaba si chiar sunt mereu dezavantajati de cei aflati in cardasia anti-stat.

Sa nu gresim, doar o parte a celor din mediul privat au interese si instrumente pentru asa o chestie marunta cum ar fi devalizarea statului. Ceilalti chiar ar avea nevoie de un stat treaz si corect, capabil sa impuna o concurenta autentica in piata.
Ei stiu ca nu ar avea nicio sansa sa se infrupte din "externalizarea" si "privatizarea" unor misiuni si servicii publice.
Ar trebui sa fie aliatii nostri in rezistenta in fata demolatorilor.

Caci dupa ce nemernicii termina devalizarea statului, vor incepe strangularea acestor adevarati intreprinzatori privati.

casandra

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Popescu, ce rost credeţi că au ghilimelele care încadrează cuvântul privat? Şi lăsaţi ipocrizia. Cine face evaziune fiscală în draci în România? Statul? Să fim serioşi! Iar dacă urâţi statul, vă urâţi pe dumneavoastră. Pentru că şi dumneavoastră sunteţi statul. Asta e!

Lulutza spunea...

Sa mai respect un reprezentant "de ghiseu" al statului, dupa ce imi sustrage acte originale si apoi incearca sa ma intimideze, ca sa ma deposedeze de ce-i al meu? Pardon, a avut mai mult efect amenintarea ca fac denunt la politie impotriva intregii "institutii a statului"... Desi politia din cartierul meu se fereste ca dracu' de tamiie sa primeasca plingeri impotriva acestor reprezentanti ai statului, din ce in ce mai atotputernic... Desi politia mai "retine" unele persoane din astea, cu tam tam prin ziare, iar acestea sint urgent eliberate, "pentru ca nu s-au constatat prejudicii" impotriva statului...

Dupa prea multe patanii avute in ultimii ani cu reprezentanti din astia ai statului peste tot, imi pare rau, dar nu pot sa spun decit ca sint mult prea multi si mult prea tupeisti. Si au uitat un lucru elementar: ca-i tin acolo numai impozitele platite de "ceilalti". Sa zica "merci" toti "ghiseistii" astia daca mai platesc impozitele, taxele si tarifele aferente si daca mai primesc de acum inainte de la mine indiferenta politicoasa. Dar respect, regret, nu merita, atita vreme cit lor li se citeste aroganta si dispretul pentru contribuabil chiar in cele mai marunte gesturi. Si in indolenta specifica hirtogarului de la primarie...

Sper sa nu iei "atacul" meu ca personal... Sint doar o optimista care s-a lamurit ce ofera realitatea romaneasca. :)

carp popescu spunea...

Imi pare rau de neintelegere. Eu incerc sa duc discutia la nivel de indivizi si nu de categorii. Pentru ca daca te uiti la casele din Pipera si la apartamentele de un milion de euro o sa aveti o surpriza de proportii - o mare parte din ele este a unor lucratori la stat. Privatii - cuvantul in sine este peiorativ, nu era nevoie sa il puneti intre ghilimele! - dau impozite la stat dar pentru asta statul trebuie sa le ofere un cadru si o serie de servicii care sunt definite legal. Evaziunea s-a dezvoltat exact pe zona in care statul a refuzat cu obstinatie sa-si faca treaba si atunci cand a facut-o, a facut-o doar dupa ce a fost uns. Asa ca, mai usor cu evaziunea pe scari ca notiune definitorie pentru mediul privat de afaceri pentru ca fara ajutorul masiv al statului, sau si mai simplu, fara complicitatea masiva a statului nu se ajungea la aceasta cultura. Si din nou revin cu o rugaminte - pentru faptul ca exista cazuri reale de evaziune masiva nu trebuie mediul privat de afaceri bagat la gramada in aceasta. Pentru ca daca nu facem aceasta diferentiere consider ca am exact aceeasi indreptatire sa spun ca statul este hot. Hai sa nu dam in stereotipe pentru ca pot fi daunatoare pentru sanatate.

O zi buna!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...