vineri, 12 iunie 2009

Marele jaf capitalist

Am mai scris despre jaful practicat de marile lanţuri de hipermarketuri. Un jaf cu dublu sens: sunt jefuiţi şi ţăranii, şi cumpărătorii. Nu mă îndoiesc de faptul că peste tot măgarii au semnat "Coduri de bună practică", de genul ăstuia, praf în ochii proştilor de pe plaiul mioritic.
Întâmplarea face să fiu eu cel care se ocupă de cumpărături. Şi cu tot "codul lor", preţurile la alimente cresc permanent în hipermarketuri, sunt mai mari decât în price alt magazin. În plus, sortimentele s-au înjumătăţit, ca ofertă. Destule rafturi "aerisite", spaţiu tot mai mare, semn că s-au scos vitrine şi etalaje, cumpărători tot mai puţini.
Am găşit la Beranger tabelul de mai jos. Calculaţi şi singuri ce profituri fac băieţii...

4 comentarii:

Un Porc Neo-Liberal spunea...

Domnule Constantin,
sugerati ca statul ar trebui cumva sa reguleze preturile noastre? Sa sparga monopolul nostru?
Adica sa nu poata fi rata profitului oricat?
Pai asta inseamna ca nu mai e liberalism (pret format pe piata), nu mai e democratie, devine stalinism, devine Canal, devine Gherla.
Statul minimal ,domnule. MI-NI-MAL!

George spunea...

Liberal, liberalism, hau hau... Zi mai bine despre vitelul de aur, ca asta este singurul idol.
Statul capitalist nu e minimal, e pur si simplu in slujba lor! Daca ati uitat: statul roman s-a imprumutat si a dat bancilor banii pentru ca SA NU SCADA PROFITUL acestora! Asa ca_care stat?

Anonim spunea...

Am fost si eu "furnizor" al hypermarketurilor si nu va pot descrie ce presiuni se fac asupra producatorilor romani si ce minciuni ambalate in cuvinte invatate in scoli inalte li se servesc pe tava ca sa devina furnizori. Nu ma intrebati de ce accepta asa ceva. Pentru ca NU au alta solutie. Comertul de anvergura a incaput pe mana strainilor. Credeti ca intamplatoare a fost actiunea "BUTICUL" inceputa de marinar? Credeti ca a fost vorba de grija edilului pentru "fata" capitalei ?
As, se punea la cale venirea in tara hypemarketurilor si trebuia eliminata orice concurenta locala!
Nu le-a fost deajuns ca au pus mana pe productia romaneasca si ne-au facut dependenti de produsele alimentare de import, au vrut sa CONTROLEZE si comertul si, evident, profiturile pleaca in tara de origine, impozitate cu generosul si imbecilul 16%.
Iar romanul, mandru foc ca isi face cumparaturile intr-un magazin hiper luminat, hiper gresiat si cu multe "hiper" oferte nu judeca deloc ca pretul laptelui ar fi nimica toata dar cutia de carton cu gaura si dop (ca fara dop crapa daca bea), etichetele, reclamele, promotiile si adaosurile nerusinate multiplica pretul initial de achizitie.
Ar fi multe de spus...
Nu-mi dau numele, de data aceasta, dar banuiesc ca ma veti recunoaste dupa stil si vehementa!:)

geomarz spunea...

Motiv pentru care eu cumpăr alimente, numai din piaţă... de la indivizi pe care am ajuns să îi cunosc..

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...