miercuri, 10 iunie 2009

Generaţia EBA

Scriitorul Douglas Coupland a inventat termenul de Generaţia X, care, în principiu, cuprinde persoanele născute între 1961 şi 1981. Ei îi succede Generaţia Y, a tinerilor născuţi după 1981. Sigur, reperele de timp pot fi arbitrare. Dar nu asta contează în ceea ce urmează. Cineva descria cam aşa Generaţia Y: "Tinerii din Generaţia Y nu mai cred în instituţii, în partidele politice sau în inteprinderile multinaţionale. Ei au încredere doar în indivizi, în sens larg, în colectivitatea imediată: prietenii, familia."
La noi Generaţia Y are de acum un lider, cel puţin la nivel de imagine: EBA. O spun la modul foarte serios: EBA este port-stindardul acestei generaţii fără busolă, fără memorie socială, fără idealuri care să treacă dincolo de interesul personal, o generaţie egoistă, lipsită de sentimente şi de simţul responsabilităţii. O generaţie care este chemată, vrea, nu vrea, să gestioneze probleme grave, care nu-şi găsesc reflectarea în preocupările ei. Şi nici în valorile morale şi politice, în măsura în care le recunoaşte ca atare. După câţi tineri au fost la vot, viitorul nu sună deloc bine...

5 comentarii:

Béranger spunea...

E complicat cu generaţia Y -- generaţia noadei la vedere, generaţia tricourilor scurte generatoare de lumbago, generaţia pantalonilor decoltaţi pentru a expune părul pubian şi a da o ocupaţie congenerilor, măcar prin scularea organului, ş.a.m.d.

Generaţia asta nu are absolut nici un principiu. Reprezentanţii ei nu valorizează decât banul şi succesul cu orice preţ. Superficialitatea şi lipsa de gust este ingredientul de bază, cât despre etică, ce să mai vorbim.

Aceşti zombies sunt periculoşi. Partea proastă e că tocmai cei mai inculţi dintre ei parvin. Şi, ca să fie clar, asta nu se întâmplă într-un “regim de democraţie populară”.

[D][S][N] spunea...

Sunt nascut in '83 !
Va spun sigur ca EBA nu este reprezentativa pentru aceasta generatie !
In plus, ea se incadreaza la generatia X , daca vrem sa fim scrupulosi !

Anonim spunea...

nu cred ca trebuie sa va faceti griji, oameni tot timpul au reactionat impotriva starii de fapt si aceste actiuni au avut ca rezultat progresul, este inevitabil

semnat, un membru al generatiei y

p.s. generatia y nu este reprezentata de fata lui zeus, ea (generatia y) este divizata ca orice generatie [in principiu, nu poti sa reunesti toti oamenii sub o umbrela, este o utopie], plus ca unora dintre noi nu ne place ideea de a fi pusi in aceasi categorie cu o agramata.

Anonim spunea...

Şi eu cred că tinerii nu sunt reprezentaţi de această EBA. Faptul că ea şi cei de teapa ei sunt în prim plan are cauze pe care le-aţi pus în lumină, de multe ori, aici.
Întrebarea este: de ce sunt tinerii pasivi, de ce nu au manifestări vizibile de nemulţumire, de ce nu ies în stradă să-şi revendice adevărata identitate? Mi-ar place această ipostază decât cea schiţată de Beranger. Sper să nu fie vorba de resemnare.

mary_lou

Anonim spunea...

raspuns simplu, nu-si cunosc drepturile, au alte probleme de rezolvat sau placeri de satisfacut, e vorba de ce se vorbeste tot timpul, daca toata lumea zice ca treaba e de cacat, de ce si-ar pierde cineva timpul cu asa ceva, are lucruri mai bune de facut

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...