duminică, 28 iunie 2009

Cine al cui măgar scarpină

Scene groteşti la nu'ş ce paranghelie cu popi la Slobozia. Traian Băsescu folosind altarul pe post de tribună pentru un discurs inept, ţinând cont de context. Tribunul îşi etala şi el paranoia prin zonă. Jiji, îmbrăcat cu un impecabil costum de mii de euro, în genunchi, juca scena evavliei. Aseară îi văzusem dricul ăla nemţesc, pe care-l repara cu ranga, parcat la cazinoul de la fostul Hotel Bucureşti, pe Calea Victoriei.
Chiar nu mă mai pot revolta. Nu are rost. Biserica şi statul sunt cele două feţe ale ipocriziei instituţionale care face din România o entitate incertă: nici stat laic, nici religios, nici democratic, nici totalitar. Un stat al aparenţelor, al umbrelor, al culiselor, în care funcţionează principiul "eu scarpin pe burtă măgarul tău, tu scarpini pe burtă măgarul meu". Şi uite aşa se întinde râia!
Ne pregătim să construim o Catedrală de 400 de milioane de euro. Preferam ca Biserica, dacă are banii ăştia, să fi construit cu ei spitale, cămine de bătrâni, leagăne pentru copii orfani, centre de asistenţă socială. Să dea burse de merit şi sociale. Să facă voia Fiului Domnului. Dacă popii şi enoriaşii îi mai înţeleg mesajul.
Aşa, o să avem parte de un mall religios, vorba lui Răzvan Mitroi. De unde Divinitatea e alungată de zarafi. Asta spune multe despre "religiozitatea" poporului român.
Sigur, Băsescu vânează voturi pe unde poate. Cum e şef al statului, şi dacă nu există evenimente, pentru el se pot inventa. Doar că nu băi de mulţime aşteaptă românii de la Preşedinte. Mai ales în plină economică, şi pe deasupra cu un guvern condus, Dumnezeule mare! de Boc cel mic.
Anul ăsta este extrem de priculos pentru clasa politică, în general, nu doar pentru Traian Băsescu. Decontul s-ar putea să fie foarte dureros. Pentru noi toţi. Şi nici cu slujbe nu vom mai reuşi să îndreptăm răul făcut de dragul câtorva voturi în plus...

3 comentarii:

Karakas spunea...

Excelent material, bine scris, si pe o tema putin discutata in media. Cind esti sarac, nu iti faci palate, fie ele si catedrale. Popii se insala daca cred ca isi pot spala pacatele astfel. Cred ca pacat mai mare nu exista, sa folosesti atitia bani, cind maternitatile stau sa cada...

Banii astia, 400 milioane EUR de unde vin, sunt de la UE, de la buget, de la privati?

Karakas spunea...

Inca o mostra de timpenie prezidentiala. Basescu catre popor: "Vă iubesc, într-adevăr, fără rezerve şi în mod egal pe toţi cei care aveţi buletin şi paşaport românesc în buzunar"

Ce dracu' a aia sa fii iubit "fara rezerve" de Presedinte? Cum ar fi sa ma iubeasca "cu rezerve"? Si ce-ar trebui sa simt cind Presedintele imi declara dragostea lui? Pe "tiganca imputita" tot asa o iubeste fara rezerve? Mai bine ne-ar respecta ca de iubit are cine.

Mi se pare ca e zanatec rau omu'.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-va-iubesc-in-mod-egal-pe-toti-care-aveti-buletin-romanesc.html?1687;4601422

Partizanu spunea...

Mi-am adus aminte de un film mai vechi : popii cand citeau barometrul si vedeau ca presiunea atmosferica e scazuta ieseau pe camp cu cadelnita "ca sa vina ploaia". Poporul uimit isi facea cruci lungi si pupa pamantul. Asa ca pana nu au venit comunistii nu prea am avut irigatii.
Astazi popii cand le indica "barometrul politic" castigatorul in cursa electorala, la fel, incep sa faca cate o slujba de binecuvantare a unsului, chiar un pic inainte de alegeri. Ceva imi spune ca nu o sa avem prea curand un "sistem de irigatii" in politica.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...