Azi, alte patru bănci au luat fie drumul naţionalizării, fie pe cel al preluării de către concurenţă. Este vorba de Fortis, prima bancă europeană care este naţionalizată de guvernele belgian şi olandez, englezii se pregăteau să facă acelaşi lucru cu Bradford & Bingley, dar au găsit un cumpărător privat, grupul portughez Santander, deşi pentru asta guvernul a trebuit să scoată bani, şi nu puţini, din Trezorerie, 18 miliarde de lire, Hypo Real Estate din Germania şi Dexia, din Belgia, sunt şi ele pe dric, iar ăsta e doar începutul crizei europene. Spre "bucuria" noastră, americanii au deschis un al doilea front al crizei în Europa.
Acasă la ei, americanii au aflat tot azi că Wachovia Corporation cedează divizia lor de operaţii bancare celor de la Citigroup. Cum se vede, măcelul continuă, chiar dacă Bush, trezit cu noaptea în cap, presează într-un mesaj televizat pentru adoptarea rapidă a planului Paulson, de salvare a sistemului financiar, care se pare că va costa mai mult decât cele 700 de miliarde de dolari prevăzute. Analiştii atrag atenţia că nu e cazul de prea mult optimism, chiar adoptat, planul nu e decât un prim pas pe drumul redresării sistemului financiar.
În acest timp Bursele scad dramatic, preţul petrolului o ia şi el în jos(măcar la iarnă să ne fie cât de cât cald!) şi americanii din sud-estul SUA se confruntă cu o criză de carburanţi la pompe.
Numai la Bucureşti, unde "capitalismul de stânga" al domnului Mitrea a învins deja "capitalismul de cumetrie", plouă cu promisiuni electorale, care ignoră cu superbie criza finanţelor mondiale. Nimeni nu vorbeşte despre posibilele consecinţe ale crizei globale asupra economiei româneşti, nimeni nu vorbeşte despre politici publice adecvate acestui context. De ce ar face acest lucru? Doar ei sunt regii politicii, nu nişte vulgari burghezi!
3 comentarii:
Din pacate Romania nu este doar o tara geografic situata la periferia UE, ci e o tara care se comporta ca o periferie. Ai dreptate, facind revista presei observi ca nu exista dezbatere in societatea romaneasca despre fenomenele dramatice care vor afecta si Romania. Si de ce ar fi, cind atit media - cu unele exceptii - cit si puterea actuala e in mina dreptei? Unde sunt intelectualii "civici" ai lui Basescu, ca de la amarita aia de societate civila nu mai am pretentii ?
Alta stire: n-au cazut de acord cu planul. Urmarea: Dow Jones pierde aproape 600 puncte. Si maine??
Este intr-adevar simptomatic faptul ca in presa romaneasca domneste o tacere asurzitoare in problema crizei financiare ce rascoleste toate ziarele si posturile TV de pe glob. S-ar parea ca este un consemn venit de la o cenzura secreta, caci doar pe cateva bloguri (si in „Ziarul Financiar“) cetateanul roman mai poate afla cate ceva despre cele ce se petrec pe pietele financiare mondiale. Dar lasand deoparte consecintele evolutiei crizei asupra unor banci romanesti (mai exista si asa ceva?), ce nu pot fi decat dezastruoase, ar fi interesante ipotezele asupra efectelor politice ale ei, chiar in preajma alegerilor noastre parlamentare. La congresul PSD – PC de sambata deja s-a vazut o schimbare de ton : „demascarea“ viguroasa a capitalismului de dreapta de catre Ad. Nastase s.a. , ar fi fost de neconceput cu doar cateva zile inainte. Inspirati fara indoiala de Sarkozy, si fruntasii altor partide vor adopta acum un limbaj de stanga. E inca prematur, dar daca evenimentele se precipita, vom asista induiosati cum Tariceanu se va imbratisa cu someri, autohtoni sau alungati de criza din Spania. Nu e exclus ca PD-L sa anunte ce redevine partid de stanga si isi muta scaunele in parlamentul european de la populari la socialisti. C.V.Tudor va ceda cu dispret scaunul de vicepresedinte al Camerei, pe care – va spune – nu l-a dorit niciodata. Nimeni nu ii va mai cunoaste pe Saakashvili si pe Iuscenko. Etc., etc. Iar toate astea ar fi un fleac, daca nu ar ramane pe drumuri mii de salariati, de la functionari de banca pana la muncitori…
Trimiteți un comentariu