Ale cui propuneri?
Năravul idiot al lui Traian Băsescu de a face politică fie la cârciumă, fie la aeroport, devine enervant. Astăzi, înainte de a pleca la Bruxelles, a pomenit ceva despre un "non paper", cu propuneri pentru rezolvarea crizei georgiene. Dar ascultând o parte dintre propunerile lui Traian Băsescu (care a spus că sunt şi altele, care nu pot fi făcute publice) stai şi te întrebi: de fapt, ale cui sunt aceste propuneri?
Ale României? Dacă da, cine le-a formulat? au fost ele puse de acord cu toţi cei care răspund de politica externă a României? S-a consultat cu premierul? Unde şi când? S-a consultat cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului? S-a consultat ci şefii partidelor parlamentare?
Ale şefului statului? A devenit Traian Băsescu singurul decident în materie de politică externă? După care Constituţie? După aia din mintea tembelului de Boc?
Sau prin vocea lui Traian Băsescu vorbesc interesele americane? Judecând după conţinutul acestor propuneri, această ipoteză este cea mai probabilă. Linia de forţă a acestor propuneri este aceea a internaţionalizării tuturor conflictelor îngheţate din Caucaz, inclusiv prin schimbarea formatului mecanismelor de menţinere a păcii. Asta pentru a justifica sporirea prezenţei NATO în Marea Neagră şi mai ales pentru a exclude Rusia din aceste mecanisme. Nu m-aş mira să aflu că şi alte ţări membre, precum Polonia şi ţările baltice, au făcut propuneri identice sau asemănătoare.
Nu ştiu cu cât entuziasm vor primi aceste propuneri unii dintre vechii membri ai UE, care nu doar că nu sunt dispuşi să se lase la remorca intereselor americane în Caucaz, dar îşi văd periclitate propriile interese de afaceri în Rusia.
Nu este vorba doar de aprovizionarea cu petrol şi cu gaze naturale. Rusia este o piaţă uriaşă pentru mute ţări europene. Care dă de lucru la milioane de europeni. Nu e tocmai inteligent să renunţi la această piaţă când te afli cu economia în prag de recesiune, doar pentru că americanii îşi văd şifonat prestigiul, pentru că au făcut promisiuni fără acoperire unui diliu, Saakashvili.
Ne-am făcut sau nu un bine venind cu astfel de propuneri? Şi nu mă refer la relaţiile cu Rusia. Ălora le putem pune cruce definitiv. Putem renunţa la orice fel de legături cu Rusia, că nu s-ar întâmpla nimic. Oricum importurile de energie le facem prin intermediari, iar de exportat exportăm atât de puţin, încât nu contează în balanţa de plăţi. Iar despre alte relaţii nu mai am ştiinţă.
Mă refer la relaţiile cu UE, care sigur nu va gusta apelul lui Băsescu la întărirea relaţiilor transatlantice. Nu despre relaţiile transatlantice este vorba în propoziţie, ci despre modul în care se vor structura relaţiile UE cu Rusia. Cum nu despre extinderea NATO este vorba, şi nici despre acordarea MAP Ucrainei şi Georgiei. Ca să nu mai vorbim despre faptul că legarea problemei Osetiei, Abhaziei şi a celorlalte conflicte îngheţate din Caucaz de Kosovo înseamnă să intri cu chibritul aprins în depozitul de praf de puşcă.
Aşa că, până la urmă, ale cui propuneri sunt cele pe care le va prezenta Traian Băsescu la Bruxelles?
6 comentarii:
Iată ce spune premierul Putin într-un interviu dat unei televiziuni germane:
"V. PUTIN: Ce credeţi, cine a început războiul?
T. ROTH: Ultimul atac al Georgiei asupra Tskhinvali a fost motivaţia.
V. PUTIN: Vă mulţumim pentru acest răspuns .. Asta este adevărat. Deci, aşa este. Vorbim destul de puţin despre acest subiect. Eu vreau doar sa subliniez ca nu noi am creat această situaţie.
Si acum despre credibilitatea Rusiei. Sunt sigur că credibilitatea oricărei ţari, care poate proteja viaţa şi demnitatea cetăţenilor săi, o ţară care este în măsură să urmărească o politică externă independentă, credibilitatea aceastei ţari pe termen lung, pe termen mediu, va creste la nivel mondial. În schimb, credibilitatea acelor ţări care au o regulă de politică externă pentru a servi interesele altor state, ignorand propriile interese naţionale, indiferent de modul cum se explica, va fi refuzată de intreaga lume".
Nu-i aşa că parcă ne regăsim şi noi printre statele din urmă ?
Piratul asculta se stapanii de peste Balta.
Iar Romania este o feuda proprie.
Domnule Constantin,
nu vreau sa va complimentez , nu am motive sa ma pun bine cu Dvs dar trebuie sa recunosc ca aveti si inteligentza si si masura si spirit analitic. Ori un om ca Dvs trebuie sa vada ca tzelul este impartzirea Rusiei. Rusia , zic neoconii , are prea multe bogatii si trebuie sa le dea si altora. Pe deamoaca. Asta . Restul e punerea planului in practica. Catzeii spera si ei la un oscior, ceva acolo, ori macar o mangaiere pe crestet.Basescu NU A FOST ALES DE POPOR , a fost NUMIT prin falsificarea rezultatelor. Romania e o colonie americana.
Spuneam ca jucatorul nu este decat o portavoce. A cui? se stie. O stim si noi, o stiu si altii. Se stie si cam ce hram poarta, cate parale fac declaratiile lui si, in general, nimeni de prin Europa nu mai pune baza pe spusele lui.
Nu mai tine nici chestia cu "noi suntem buni, rusii sunt rai". In ultima saptamana, emotionalul a lasat locul ratiunii. Iar azi HRW a dat publicitatii un comunicat cu privire la folosirea unor munitii cu fragmentatie de catre trupele georgiene in asaltul din Osetia.
Si ar mai fi de spus ceva: la summit-ul NATO de la Bucuresti, rusii doar si-au aratat muschii si Georgia n-a primit MAP. Prima mare divergenta SUA - Europa. Acum rusii au reusit si divizarea UE. Nu neaparat in pro si contra lor. Ci intre estul UE (care inca judeca mult prea emotional in relatiile cu Rusia) si vestul UE (pragmatic, constient de interdependenta dintre ei si rusi). Sa mai amintesc si ca s-a terminat si cu largirea NATO?
Baiatu' e agent de influenta. Chiar trebuie sa fac un desen?
ruxi
Asta presupune ca baiatu' sa aiba influenta pe langa altii. Personal, cred ca asa ceva e imposibil.
Trimiteți un comentariu