E groasă!
Barack Obama este propulsat în frunte, în sondaje, de criza financiară , iar John McCain anunţă că-şi suspendă pentru o zi campania electorală şi doreşte să amâne pentru o altă dată prima confruntare faţă în faţă cu rivalul său democrat, pentră că vrea să se întoarcă la Washington, unde să încerce construirea unui consens în Senat în favoarea planului de salvare a sistemului financiar american.
Se pare că situaţia economiei americane, în special cea a sistemului financiar, este cu mult mai gravă decît o percepem şi decît ni se spune. Că e şi o doză mare de populism şi de oportunism electoral în decizia lui McCain, nu încape discuţie. Dar la fel de adevărat este că planul Administraţiei va trece greu prin Senat, pentru că legiuitorii se simt, într-un fel, traşi pe sfoară şi bănuiesc că în spatele presiunilor Administraţiei Bush stau interese private care nu au nimic de-aface cu nevoia de a pune rapid sub control o criză cu mare impact asupra economiei mondiale. E de urmărit cu atenţie!
Şi o ultimă veste: George W. Bush se va adresa poporului american în seara asta, la ora 21, ora locală. Vorbim mâine despre discurs, dar nu poate fi de bine. Probabil va face apel la consens şi va justifica necesitatea cheltuirii a 700 de miliarde de dolari din bani publici pentru a corecta eşecurilor pieţei. Că asta i-a spus domnului Tufiş colegul său de axă , Traian Băsescu, că este misiunea statului.
Un comentariu:
Cred ca pentru intelegerea moralei situatiei, trebuie precizate si sumele primite de conducatorii unor mari banci implicate in scandalul subprimelor si acum in intreaga criza de neincredere in sistemul de creditare : indemnizatia (sau filodorma) pentru serviciile depuse in fruntea bancii la parasirea ei se ridica la peste 50 milioane dolari, uneori (pentru Lehman Brothers - la peste 100 milioane dolari). Asta inainte de a-i lua FBI la daracit...
Trimiteți un comentariu