duminică, 28 septembrie 2008

Îndemnuri mobilizatoare!
Creşte furia americanilor, după ce au aflat cât îi costă salvarea sistemului financiar, pus pe butuci de excesele şi mânăriile bancherilor. Odată cu furia vine şi frica. Pentru că acum află, şi cu americanii aflăm şi noi, adevărata dimensiune a sistemului financiar paralel, faptul că practic nu are reguli de funcţionare şi că este total netransparent, uneori chiar şi pentru iniţiaţi.
O cifră care trebuie să ne dea fiori: schimburile financiare globale, numai pe produsele derivate, se ridică la uriaşa sumă de 286 000 de miliarde de Dolari, ATENŢIE!, de şase ori valoarea bogăţiei mondiale! În ce au corespondenţă aceşti bani, dacă sunt de şase ori mai mulţi decât bogăţia materială a lumii?
Cele câteva voci care avertizează de multă vreme în privinţa pericolelor capitalismului financiar lăsat de capul lui ai fost ignorate. Şi nu sunt nişte neica-nimeni: bancheri, laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, şefi de state. Poate că acum vor reuşi să convingă lumea de necesitatea unei reforme de fond a sistemului. Zic poate, pentru că au mai fost crize, cel puţin în ultimii 30 de ani, din care nimeni n-a învăţat nimic. Aşa s-a ajuns ca azi NYTimes să titreze: Wall Street, R.I.P.
Eu, unul, să fiu bancher pe Wall Street, m-ar lua cu frig să văd fluturându-mi cineva pe sub nas îndemnul supărat de mai sus. E vocea poporului, care, Doamne fereşte, dacă vede că băieţii fac tot ce ştiu ei mai bine, poate trece şi la fapte. Şi în locul Palatului de Iarnă de la Sankt Petersburg asaltul se va da la sediul Bursei din New York.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Creierele alea spalate cu cola si hollywood nu vor trece la nici o "fapta".
ruxi

Anonim spunea...

Capitalism = inselaciune la scara planetara. Sunt tare curios daca o sa explodeze donut-ul/gogoasa...Sa vedem cu ce autoritate o sa mai vorbeasca de coruptia din Romania.

Anonim spunea...

Cum se face că oficialii români susţin totuşi că România nu este afectată de acest "crash" economic mondial? Suntem chiar atât de izolaţi economic, politic şi social de restul lumii?

Anonim spunea...

Alandra, România nu este încă afectată DIRECT, dar efecte indirecte sunt deja vizibile. Noi suntem incluşi în "globalizare" atât direct, cât şi prin intermediul UE. Dacă în UE, care este principalul nostru partener comercial, scade ritmul creşterii economice sau, Doamne fereşte, apare recesiunea, nu avem cum fi la adăpost. Criza este multiformă, şi dacă băncile noastre nu sunt expuse pe imobiliarele americane, nu înseamnă că nu au probleme, unele tot din cauza imobliarelor, de data asta autohtone. Scăderea activităţii economice poate reduce capacitatea celor care împrumută pentru investiţii şi producţie de a-şi rambursa creditele.
Întrebarea nu "dacă?" ci "cât?" vom fi afectaţi. Discursul oficial este unul menit să reducă anxietatea.

Anonim spunea...

De la Adam Smith şi David Ricardo la cine? Cine este geniul economiei care poate propune un sistem în care nu ticăloşia şi dorinţa de a acumula cu orice preţ este motorul?
Capitalismul e în agonie, acum, când abia devenirăm şi noi capitalişti... Ce punem în loc? Dictatura elitelor? O suprastructură formată din cine?

Anonim spunea...

Citind asta, ma gandeam cum ar fi daca toate costurile legate de salvarea sistemului ar fi suportate de cei care au generat dezastrul. Adica de CEO + consiliul de administratie + actionariat. La modul: sechestru imediat pe intreaga avere. Asa cum castigurile au intrat in buzunarul propriu, tot asa si pierderile sa fie suportate din acelasi buzunar. Numai ca asa ceva n-o sa se intample. De-aici si frustrarea americanului de rand. Frustrare care se va transforma incet-incet in furie. Si am si o curiozitate: cum va reactiona englezul de rand la stirea ca Bradford&Bingley va fi a doua banca nationalizata din Marea Britanie, ca rezultat al crizei financiare mondiale.

Anonim spunea...

vezi ca a început si în europa ( anglia si belgia) si aici nu mai e vorba de imobiliar ci de lipsa de încredere= nu mai te împrumută nimeni ( adica bacă pe bancă)= lipsa de lichiditati= panică = faliment. remediu= nationalizare. si uite aşa dupa ce s'au ferit să pronunte cuvîntul în gura mare, vor ajunge să predea economia socialista la şcoala. de ani de zile şi eu dar şi altii ( din fostul lagar socialist) de multe , prea multe ori , în activitatea zilnică trăim deja cu sentimentul de deja vu.
trist dar adevarat, am plecat prea tîrziu din românia, căci la dolce vita a cam dispărut de mult din occident. idem si cu revoluţia. am făcut'o prea tîrziu.
si uite asa, populismul, nationalismul împreună cu vocalii respectivi sunt din nou pe val. daca mai vine si o criză alimentară, am pus'o şi asta la nivel planetar.

Anonim spunea...

Ştiu, prietene Ciupico, şi tu eşti, într-un fel, în miezul firbinte al evenimentelor. Din păcate, dincolo de realitatea că o bancă o mai şi ia la vale, mai are probleme, fără să fie neapărat vorba de fraude, ci de un context nefericit, când începe panica, e greu de spus ce se mai poate face, chiar şi după ce intervine statul şi naţionalizează.
Nu vin vremuri bune pentru economie mondială. Din păcate, nimeni nu a mai construit modele economice alternative, pe motiv că ca capitalismul nu găsim. Şi ne-am ales cu un mare caca!
Acum e greu de făcut o reformă de fond a sistemului economic mondial, dar criza oferă oportunitatea unei schimbări. Însă fără un model alternativ, criza se va repeta, în momentul în care oamenii o uită pe cea prezentă.

Anonim spunea...

Revin cu o stire: fostul director al WaMu, Alan Fishman, va incasa cam 13,5 milioane USD pentru cele 18 zile in care a condus banca. Nu-i asa ca-l intereseaza foarte tare falimentul bancii?

Anonim spunea...

Sitemul socila de tip capitalist s-a nascut prin secolele 12-13 si mai serios de prin secolul 14.
La scoala invatam ca totul a pornit de la comertul cu mirodenii a Tarilor de Jos.
Explicati ami se parea la vreme cu pricina o tampenie... Dar, se pare, ca este adevarat.
De aici a pornit dezvoltarea unui alt tip de societate in Europa, care nu mai avea la baza criteriile sistemului feudal.
Capitalismul pare sa fie un unicat al Europei care a fost exportat, mai apoi, in tota lumea.
COnditia sin qua non ca dansul sa existe, a fost posibilitatea de expaniune (cam ca la jocurile piramidale). Atata timp cat a avut unde expansiona, s-a dezvoltat.
Acum, dupa ce s-a mondializat, nu mai are unde sa expansioneze si va urma ceea ce era de asteptat: declinul.
Fenomenul acesta este denumit de literatura politica necapitalista actuala "depasirea societatii capitaliste".
Sa vedem catre ce va merge...
Actualul sistem care se considera detine de sase ori mai multa masa monetarra decat toate bunurile fizice ale lumii, nu poate fi decat un sistem "dezaxat", alienat si neviabil. Orice ganditor onest isi pune problema: care sunt valorile reale ale unei societati...
Zeul capitalismului se numeste "Zeul Ban" pe al carui altar s-a sacrificat totul : bun simt, omenie, etica, onestitate, verticalitate...

Pe vremea cand a fos exportat capitalismul in ceea ce numim acum America Latina, se povesteste ca niste autohtoni au sesizat care este adevaratul zeu al cuceritorilor. Ei au rapit un cos cu pepite de la spanioli, s-au intors cu acesta in satul lor si i-au indemnat pe concetatenii lor sa-l onoreze (asa cum stiiau ei) cu dansuri, cantece si jertfe, poate in acet mod avea sa fie imbunat "zeul" si sa-si duca veneratorii in alta parte a lumii....
Povestitorul se numeste Eduardo Galeano iar cartea "Memoria Focului".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...