miercuri, 24 septembrie 2008

Mişto colivă!
Cum era de aşteptat, până şi nişte politicieni cu foamea de voturi în gât nu pot înghiţi pe nemestecate un proiect demenţial cum este cel propus de Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson şi de şeful FED, Ben Bernanke pentru salvarea sistemului financiar american, cu atât mai mult cu cât suma este uriaşă: peste 700 de miliarde de dolari. Democratul Chris Dodd, preşedintele Comisiei bancare a Senatului american a criticat în termeni duri planul, spunând că nu are cum să funcţioneze şi ca atare, este inacceptabil. La rândul lor, mulţi economişti americani se revoltă în faţa lipsei unei autentice dezbateri publice în legătură cu planul de salvare propus de cei doi.
Iar lucrurile să fie şi mai complicate, vine şi FBI să toarne gaz peste foc, cu anunţul că a deschis anchete privitoare la modul în care conducerile celor patru stabilimente aflate în dificultate: Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers şi AIG. Cu acestea patru, totalul anchetelor FBI în lumea finanţelor americane se ridică la 26 numai în ultimul an. clasic, este vorba de delicte de iniţiat şi de falsificarea bilanţurilor contabile.
Cu alte cuvinte, se pune de-o colivă foarte mişto, pentru o situaţie de tot căcatul, pe care nişte indivizi fără scrupule au provocat-o prin lăcomie şi iresponsabilitate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Intr-un comentariu la "Economia-cazinou" spuneam ca masura propusa de administratia Bush va isca un scandal mare. Iata ca a inceput circul. OK, ca democratii sunt impotriva, e normal. Sunt totusi in plina campanie electorala. Cum la fel de normal este faptul ca unii dintre republicanii de vaza sunt impotriva acestui plan. Sigur ca e si foamea de voturi, dar in egala masura cred ca vorbim si de un alt fel de politica. Daca in politica damboviteana partidul e suveran, in cea americana lucrurile nu stau deloc asa.
Revenind la ancheta FBI, e clar ca va scoate la iveala o serie de nereguli, fapt care va amplifica starea de nemultumire a contribuabilului american. Cu rezultate dezastruoase pentru candidatul republican. Am avut criza din Georgia, cu avantaj McCain. Acum avem criza financiara, cu avantaj Obama. Mai ca-mi vine sa intreb: urmatoarea criza pe cine va avantaja? ca pot paria ca vom mai avea "surprize".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...