Chiar e groasă!
Discursul lui Bush a fost dramatic, şi, nota bene, este singurul, în timpul celor două mandate ale sale, dedicat special economiei. Cum spuneam, ideea de bază a discursului este: "Cetăţeni, săriţi cu marafeţii, recesiunea bate la uşă, întreaga economie este în pericol!" Sigur, cred că americanilor le este frică şi fără discursul lui Dubya, dar o porţie suplimentară nu strică.
N-am văzut, sau poate n-am fost eu prea atent, o umbră de autocritică, de punere în discuţie a sistemului, care a permis asemenea excese, excese care pun în pericol chiar existenţa lui. În schimb dedică o odă "capitalismului democratic(sic!): " In the long run, Americans have good reason to be confident in our economic strength. Despite corrections in the marketplace and instances of abuse, democratic capitalism is the best system ever devised."
Deci, atenţie bizoni! Alt sistem mai bun ca ăsta nu pupaţi voi! Ia daţi banii, că democraţia costă! Pe ce lume vă credeţi? Hai cu toţii la ghişeu, că băieţii de pe Wall Street au rămas fără bani de prime de Crăciun! "And together we will show the world once again what kind of country America is: a nation that tackles problems head on, where leaders come together to meet great tests, and where people of every background can work hard, develop their talents, and realize their dreams." Nu-i aşa că are umor micuţul?
Un comentariu:
Fostul cancelar al Germaniei, Helmut Schmidt, implineste in luna decembrie a acestui an varsta de 90 de ani. El a publicat ieri in saptamanalul „Die Zeit“ un admirabil articol despre criza financiara : cine sunt vinovatii, cine sunt victimele ei si care ar fi solutiile de iesit din ea (in traducere articolul poate fi citit pe : nraducanu.wordpress.com). Gravitatea problemei l-a determinat pe George W. Bush sa-i convoace la Casa Alba pe cei doi candidati la presedintie pentru a le cere sfatul si probabil pentru a se convinge ca nici unul dintre ei nu il va invinui in anul viitor ca a dus tara de rapa. Dar la noi in tara problema se pare ca nu intereseaza pe nimeni : ea este a celor de peste ocean, iar prabusirea consecintelor ei devastatoare asupra noastra (prognozata de unii economisti straini) va fi primita cu indiferenta de cele cateva mii de bogatasi, si cu resemnare de restul populatiei.
Trimiteți un comentariu