duminică, 28 septembrie 2008

Contopirea dintre om şi pasăre
Sigur, e plină lumea de nebuni şi de recorduri stranii. Precum acela al unui soi de şarlatan, care-i tot una cu magician, David Blaine. Omul nostru zice că a stat 60 de ore agăţat cu capul în jos, poate pentru a demonstra că omul se trage din liliac. A avut parte de reclamă cât cuprinde, chiar dacă gurile rele zic că a trişat, şi se pare că şi-a luat nişte ouă clocite pe scăfârlie pentru asta.
S-ar părea că unii sunt tentaţi şă treacă la aceeaşi categorie performanţa pilotului elveţian Yves Rossy, care a traversat Canalul Mânecii, zburând cu o aripă motorizată cu patru minireactoare. Zborul a fost şi un omagiu adus lui Louis Bleriot , cel care a traversat primul Canalul în zbor. Nu este vorba de un record cretin, făcut de dragul senzaţionalului. Omul nostru a fost pilot militar, are peste 1000 de ore de zbor pe Mirage III, iar acum pilotează pe Airbus.
Este un experiment tehnologic făcut cu rigoare şi determinare, cu obiective clare. Acum Yves Rossy, supranumit Fusion Man, poate părea un trăznit ca mulţi alţii. Dar crearea unor aparate de zbor individuale, de talie cât mai mică, este o preocupare care durează de cel puţin 50 de ani. La noi s-a ocupat de asta Justin Capră.
Apariţia unor noi materiale, precum fibra de carbon, a unor noi tehnologii, a miniaturizării, pot democratiza zborul individual, care acum este extrem de costisitor. Merită deci să acordăm atenţie reuşitei lui Rossy. Nu e şarlatan, nu e dependent de adrenalină, e un om pentru care zborul este esenţa vieţii.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...