Lecţia de stupiditate
Se afirmă în ţara asta un soi nou de fundamentalişti, cărora nici nu ştii ce "etichetă" poţi să le pui. "Oameni de afaceri", de fapt indivizi care câştigă banul uşor într-o economie a tuturor exceselor, cum este cea din România, şcoliţi prin America, cel mai ades, neapărat cu un MBA, care urăsc sincer şi aplicat statul redistributiv, aşa numit al bunăstării.
Specia asta de idioţi cred că toţi ar trebui să fim oameni de afaceri, că săracii sunt vinovaţi de situaţia lor şi că esenţa răului pe pământ o reprezintă impozitul, mai ales cel care finanţează ajutoarele sociale. Un demn reprezentant al speciei despre care vorbesc produce chestia asta pe blogul lui, care este republicată, cum să nu, de HotNews.
Pe tip îl deranjează creşterea pensiilor, care în opinia lui este o pomană electorală. "Bine ca se maresc pensiile! Din ce se maresc pensiile?! Din contributiile muncitorilor. Intrebati orice angajator despre cum e sa dea 70% la stat si o sa va impartaseasca opinia lui despre fondurile de pensii. In sine, ideea e buna. Numai ca banii se platesc acum, se cheltuiesc maine si datoria din viitor creste. Asta inseamna mai multe impozite. Desigur, la un moment dat se sare calul si multi prefera sa gaseasca metode alternative (mai mult sau mai putin legale) pentru a-si reduce costurile (sau birurile). Intram intr-o spirala fara iesire. Deja in Romania exista mult mai multi pensionari decat angajati. Intr-un fel sun necesari: trebuie sa li se plateasca pensiile si sa li se ia voturile!
Pe termen scurt. Asta e cheia. Politica se face mereu pe termen scurt. Pe termen scurt crestem pensiile. Pe termen lung habar nu avem de unde le crestem. Pe termen scurt crestem impozitele. Pe termen lung nu ne intereseaza. Se vor mai gasi idioti care sa porneasca o afacere in loc sa se angajeze, vom avea de unde lua si mai multi bani! E foarte bine ca pe termen scurt economia creste si pensiile cresc. E foarte bine ca din termen scurt in termen scurt vin noi alegeri care determina noi spoieli, noi imprumuturi, necesitatea unor noi taxe samd.
Cat timp iti ia sa-i explici unui pensionar ca nu cresterea pensiei sale e solutia si ca, de fapt, o sa-l doara mai tare pe termen lung? Cat timp iti ia sa-l convingi de asta? Mult mai mult timp decat sa-l faci sa se bucure de o pomana care ne costa scump pe toti. De asta orice politician o sa creasca pensiile, pentru ca votul unui pensionar e la fel de bun ca votul unui economist, al unui profesor sau al unui inginer. Slava Cerului ca sunt suficienti pensionari si muritori de foame, plus oameni needucati, care pot fi usor prostiti cu binele pe termen scurt, cat sa li se ia voturile. Cat vor plati pe termen lung pentru asta, e doar problema lor."
Keynes spunea că pe termen lung vom fi cu siguranţă morţi! Iar pensionarii, prin forţa lucrurilor, vor fi morţi pe termen scurt! Aşa că educaţia economică le foloseşte cu mult mai puţin decât o colivă bine făcută!
Trecând peste asta, şlagărul cu pomana socială începe să devină enervant! Pensia nu este o pomană. Fiecare a contribuit zeci de ani pentru a avea o pensie. Iar pensia publică este un mecanism de solidaritate intergeneraţională. Şi peste tot în lume pensiile publice sunt indexate cu inflaţia, sau mărite, după scheme cunoscute şi cuprinse în legi.
După logica idioţilor ăştia, niciun moment nu este bun pentru o mărire a prestaţiilor sociale, pentru că într-o democraţie oricând pot fi alegeri. Să fim serioşi! Opiniile politice şi intenţiile de vot nu sunt atât de sensibile la astfel de gesturi pe cât s-ar crede.
Bun, şi dacă nu creşterea pensiei e soluţia, atunci care este? Cum să creşti puterea de cumpărare, sau măcar s-o păstrezi? Cine îţi mai face plan de pensie privată când ai 70-80 de ani? Cine te mai angajează, când la noi nici la 45-50 de ani nu-ţi mai găseşti loc de muncă?
Hai să le lăsăm dracului de democraţie reprezentativă şi de vot universal. Să introducem votul censitar. Votează doar cei care au venituri de peste 100.00 de euro pe an. Aşa pensionarii, muritorii de foame şi oamenii ne-educaţi(deşi cunosc mulţi care sar pârleazul celor 100.000 de euro pe an!) nu vor mai distorsiona rezultatele votului, şi iese cine trebuie! Şi se vor putea bucura şi ei, fără mustrări de conştiinţă, de pomana socială a statului...
"Lecţia de economie" este, în esenţă, o lecţie de prostie din partea unui individ care nu a înţeles cum funcţionează un stat modern şi pentru care cuvântul solidaritate nu are sens. Nu există decât el, şi nimic în jur! Iar dacă vrea să vadă cum arată o lecţie de economie, iat-o! Iar dacă vreţi să vedeţi cât de neintervenţionist este statul american, şu cum nu dă el electoral cu banii în populaţe, citiţi asta!
4 comentarii:
Partea proasta e haosul si lipsa de viziune in politicile distributive si redistributive la astia care se ocupa cu guvernarea. Pentru ei distributivul e in functie de relatia de partid iar redistributivul cand vine campania si cam asta e toata filozofia politica pe care o aplica. Viziune economica pe termen lung (alta decat ragaitul taricean cu locul 8 in Europa) nu prea am vazut. Citeam azi ca desi economia se lauda cu cresteri (record ar spune varujanii) Bursa a ajuns exact la nivelul din 2005. Credibila rau economia, cum ar veni. Inainte de 89 agricultura - asa cum era ea, stransa in menghina si cvasi-rechizitionata - producea in jur de 27% din balanta comerciala excedentara. Dupa, produce in jur de 30% din aia deficitara. Deci pierderi in jur de 60%. Si tot asa. Nu mai vorbesc de loviturile constante la fibra genetica a natiei, alimentate in exces cu fruttifreshuri si gluten (nu consumam nici 1/2 din proteina animala din media UE) de unde si explozia de diabet ; de reaparitia pelagrei, de incidenta tuberculozei samd.
Desmond, ai dreptate! Dar asta e o realitate tocmai pentru că statul s-a retras nepermis de mult din gestionarea economiei. Iar piaţa a restructurat haotic economia, nimic nu se mai leagă! Economia este în creştere, dar nu este o creştere de calitate. Şi nici una durabilă, dar nu în sensul că nu mai durează mult, ci pentru că nu crează structuri economice viabile pe termen lung.
Ba eu nici nu cred ca este vorba de crestere economica. Acei 8% s-au arnjat din hartie si creion, prin niste calcule imbarligate din care nu pricepe nimeni nimic. (In afara de statisticienii care le-au inventat).
Adevarul este ca imensa masa de oameni normali este in galeata. Pensionarii cei mai tare ei nemai putand face nimic decat sa astepte sa i se faca mila cuiva de ei.
Sa va povestesc o imbecilitate asemanatoare.
In R exista asistente medicale. Majoritatea lor s-au instruit in licee speciale si scoli postliceale. O data cu intrarea in UE se cere ca aceste posturi sa fie deservite de peronal calificat prin cursuri universitare. Sau asa au inteles inteligentii nostri conducatori.
Altfel se va ajunge la REDECERE de salariu.
Ce le-a trecut prin cap acelorasi inteligenti....
Sa puna pe toata lume, cu mic cu mare sa se duca la facultate. Si nu la oricare ci la cea cu plata ( 1 000E anul durata 4 ani).
Va dati seama ce mai tampenie din care vor iesi sume bune, de ordinul a zeci de milioane de E...
Candsolutia la nivel de bun simt era simla. Le echivalezi pe cele de pna la UE cu asa ceva iar pentru urmatoarele ceri facultate...
Mai este o problema.
Eu sunt angajator de 18 ani si am vazut "din interior" cum (nu) functioneaza economia si cum s-a distrus productia romaneasca!
Ce ma supara e altceva!
Platesc impozite mult prea mari, dar, macar daca ele s-ar regasi in buzunarul parintilor mei care au 5 milioane pensie(intelectuali, nu maturatori de strada) si, pe cinstite, daca n-ar fi avut copil ar fi murit de foame si umilinta la propriu.
Beleaua e ca taxele si impozitele SE FURA! Intra in buzunarele unora!
Casuneni, Umbraresti,Poponeti si alte specimene care se mai si lauda, cu nesimtire gretoasa, ca au dar 16.000 euro pe o sticla de sampanie!
Nici macar nu se pune problema redistribuirii sau cat de corect este sistemul!
Banul public nu se mai intoarce la cetatean!
ruxi
Trimiteți un comentariu