Amintiri din epoca de vinil
Pentru cei care au intrat direct în epoca muzicii digitale, coperta unui disc de vinil nu le spune (aproape) nimic. Şi totuşi...Anii 60-70 ai secolului trecut au fost ani în care s-au afirmat o serie de artişti importanţi, care au creat coperte de disc şi afişe pentru grupuri celebre, precum Deep Purple, Pink Floyd, The Beatles, Grateful Dead, The Rolling Stones, pentru Jimi Hendrix, Janis Joplin, etc. Coperta era la fel de importantă ca şi muzica. Iar afişele rămân şi acum piese de referinţă în domeniu.
De curând, la începutul lunii iunie, s-a stins din viaţă Alton Kelley, grafician, reprezentant al contraculturii rock, care s-a afirmat în anii 60, alături de Stanley Mouse. Lucrările lor sunt reprezentative pentru ceea ce numim artă psyhedelică. Cei doi sunt autorii celebrului afiş pentru concertul formaţiei Grateful Dead, de la Avalon Ballrom, din 1966. Era inspirat dintr-o gravură de secol 19 pentru Rubaiatele lui Omar Khayyam, care prezenta un schelet cu o cunună de trandafiri roşii pe cap şi o coroană de trandafiri în mâna stângă. Sper să vă facă plăcere să vedeţi câteva dintre lucrările lor.
Alton Kelley în anii '60
Alton Kelley cu Stanley Mouse în aceeaşi perioadă
5 comentarii:
Staţi numai să mai scape Ciupi de muncile cele scârbavnice şi dăm drumul la mezelic şi lăutari în grota piratului.
Şi mai am a mă lăuda cu un Jeff Wayne's musical version of War of The Worlds.Veche dar importantă şi mare raritate.
Abia aştept, prietene! Era şi cazul!
înca cîteva zile. ori înebunesc, ori înebunesc :)
eu cu greatful dead nu ma simt prea comod iar pentru muzica lor nu prea am organ. sunt altii din aceeleasi timpuri si oala muzicala dupa care ma topesc.
Prietene Ciupico, mă bucur să ştiu că eşti bine, cât poţi fi tu de bine cu mormanul de probleme pe cap. Acum nici eu nu mă dau foarte tare în vânt după Mortul Recunoscător. Dar au câteva lucruri care sună al dracului de bine!
total de acord. poate cel mai important e ca fenomenul greatfful dead a facut scoala si a adunat o gramada de lume ( fani si muzicieni) din care nu multi si'au depasit maestrii.
Trimiteți un comentariu