miercuri, 10 iunie 2009

Pupincurism, greaţă extremă!

Prin amabilitatea lui Beranger
Nu putea lipsi din corul de "analişti" care inventează argumente pentru a contrazice realitatea în ceea ce priveşte câştigătorul alegerilor europene Sebastian Lăzăroiu. Şi, sincer vorbind, unde putea să-şi publice "analiza" dacă nu în "Cotidianul", care degeaba mimează detaşarea şi neutralitatea: este portocaliu din cap până în picioare.
Înainte de orice, o remarcă: la Cotroceni s-a instalat un soi de paranoia în ceea ce priveşte presa. Ştiţi bine că nu sunt dintre cei care au poziţii prea tandre faţă de presa noastră de doi bani. Dar de aici şi până la respingerea în bloc a presei e cale lungă. Şi e penibil pentru un sociolog să pună scorul PSD pe seama Antenelor. Fără sentimentul popular că PD-L şi Traian Băsescu nu mai reprezintă o soluţie pentru România, pot sta în cur şi'n cap cei de la Antene, populaţia n-ar fi acceptat mesajul lor. Dar dacă îl acceptă, de vină sunt Băsescu şi pedeliştii, nu Gâdea, Badea, omul cu laptopul, Ciutacu şi compania. Iată la ce anume din interviu mă refer:
"Aritmetic, cele două forţe politice sunt aproape la egalitate. PSD a beneficiat de prezenţa PC în alianţă, evident, nu din punct de vedere electoral, ci din punct de vedere mediatic (a avut un trust media care a făcut o campanie agresivă pentru PSD+PC). Fără prezenţa PC, PSD ar fi luat un scor mai mic decât PDL, care nu a avut nici un aliat politic sau mediatic. Având în vedere discrepanţa uriaşă, fără precedent (16%), dintre prezenţa în rural (unde PSD era până acum avantajat) şi cea din urban (unde PDL avea un avantaj), aş spune că PDL este câştigătorul real."
PDL nu a avut niciun aliat politic? Păi, EBA ce-a fost? Nu adună toţi din PDL procentele lor cu procentele tunatei? Şi n-a avut PDL aliaţi mediatici? Realitatea Tv ce-o fi? Cotidianul, EvZ, astea ce-or fi? Televiziunea şi Radioul publice, ele ce-or fi? Duşmani?
M-a amuzat teribil chestia asta:
"Faţă de europarlamentarele din 2007, PDL pierde cinci mandate, PSD câştigă unul. Cum se explică această evoluţie?
Şi ce răspunde Lăzăroiu? "PDL în 2007 era de fapt o construcţie care nu exista. Abia după alegerile de atunci PD şi PLD şi-au unit forţele într-un singur partid. Cine era realist nu a crezut atunci, când s-a făcut unificarea, că se va naşte o forţă politică ce va însuma voturile celor două partide, ci se va naşte o forţă politică de dreapta, consolidată. După trei scrutinuri putem spune că PDL este contraponderea de dreapta la PSD, partidul de stânga care a dominat cei 20 de ani de tranziţie. PDL obţine sistematic în jur de 30% în alegeri. Spectrul politic s-a echilibrat. PSD era foarte slăbit la europarlamentarele din 2007 (ajunsese, dacă vreţi, la forma minimă), aşa se explică de ce a câştigat un mandat în plus, astăzi. Aşadar, PSD nu e foarte puternic azi, ci era extrem de slab atunci. Dacă punem la socoteală mandatul PC de anul acesta (care i-a asigurat prezenţa mediatică pe un întreg trust de presă), PSD are practic acelaşi număr de mandate."
Păi nu era mai bine să nu existe în continuare construcţia numită PDL? Poate acum avea şi mai multe mandate decât în 2007!
E jalnică această încercare de salvare a aparenţelor. PD-L a pierdut alegerile europene. Punct! În loc să caute explicaţii în curtea lui Voiculescu, mai bine s-ar uita în curtea Cotrocenilor.
De toată jena este şi prorocirea intrării candidatului PRM în turul doi, alături de Băsescu. Să fim serioşi! Ceea ce s-a întâmplat în 2000 nu se va repeta în 2009. Metoda similitudinii nu funcţionează aici! Poate doar un dezastru economic să-l ducă pe Vadim peste Geoană. Dar atunci cel de pe locul trei nu va fi nici el, nici Antonescu, ci Băsescu!
"După alegerile europarlamentare este evident că s-a intrat în linie dreaptă pentru cele prezidenţiale. În ce fel vor fi influenţate prezidenţialele din toamnă de rezultatul de la europarlamentare?
Prea puţin. Doar un prim semnal că lupta pentru cine intră în al doilea tur se complică. Domnii Antonescu şi Geoană au un nou competitor - candidatul PRM, indiferent cine va fi. Dacă Antonescu şi Geoană îşi doresc al treilea loc, aşa cum suspectez, de azi încolo le va fi mai uşor să-l ocupe, fără prea mult balet politic."
Jalnic, pentru un sociolog şi pentru un intelectual. Datoria de loialitate este una, cea de luciditate, cu totul alta. Lăzăroiu a ales să fie loial. Şi a ignorat datoria de a fi lucid.
PS: mi-e prea silă să comentez părerile lui Lăzăroiu despre EBA şi despre candidatura ei.

2 comentarii:

Karakas spunea...

Sila e maxima. M-am lamurit si cu Ioropa unita-n prostie.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Dezastrul economic e aproape. Vad ca guvernul se imprumuta iar.
Normal, economia reala e la pamant, iar bugetarii sunt foarte multi. Nu vor fi bani pentru salarii si pensii, va garantez!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...