România abia începe să dea pieptul cu criza economică şi cu efectele ei sociale. Nu fac parte dintre naivii care cred că puteam scăpa de criză dacă Iubitul Conducător avea la Palatul Victoria un cirac al lui, şi nu pe Tăriceanu. Acum are un idiot perfect, pe care-l mânuieşte cum vrea, şi ce-a făcut? Rahatul praf!
Înainte de orice discuţie, trebuie să ne punem serios întrebarea: care a fost sensul adevărat al schimbărilor din 1989? A fost vorba despre democraţie, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti? Poate, dar marginal. Dovadă că la auzul cuvântului "democraţie" nu mai tresare nimeni, participarea la alegeri scade alarmant, încrederea în Parlament şi în partidele politice tinde spre zero.
A fost vorba în principal despre lărgirea pieţelor, în cel mai pur stil imperialist. Abordarea a fost identică şi din partea europenilor, şi din partea americanilor. Uitaţi-vă cum arată acum economiile ţărilor din Est, care au fost transformate în pieţe de desfacere, în rezervoare de forţă de muncă ieftină şi de creiere, cărora li s-au luat pe nimic industriile profitabile şi băncile, şi au primit în loc gunoaiele "societăţii de consum".
Acum sunt obligate să se împrumute cu sute şi mii de miliarde de euro pentru a nu da faliment, după ce toată seva le-a fost suptă de noii lor stăpâni. Şi ce-au primit pentru asta? Dreptul de a muri în războaiele stăpânilor, dreptul de a munci la negru, pentru că, deşi cetăţeni europeni, li se neagă drepturi fundamentale, dreptul de a fi ţinta extremiştilor rasişti din "metropole".
Cortina de Fier din Europa a rămas, bine mersi, la locul ei. Doar ne prefacem că nu mai există. Solidaritate, egalitate, cuvinte goale de conţinut. Doar nişte elite din Est care au adoptat limbajul şi obiceiurile stăpânilor şi fac munca murdară în locul lor, pentru a rămâne stăpânii imaculaţi şi "repere" aspiraţionale.
De aceea NU veţi vedea vreo dezbatere seriasă despre criză şi despre felul în care se poate ieşi din ea, în Est. Pentru că o astfel de dezbatere ar pune sub semnul întrebării nu doar "capitalismul", ci şi întreg eşafodajul moral al "revoluţiilor" din 1989 din Est. Aceste ţări trebuie să rămână în continuare slugile Occidentului, pieţe de desfacere şi rezervor de forţă de muncă.
Aşa că Traian Băsescu va continua să facă ce ştie el mai bine, adică să muşte pe toată lumea de cur, să se amestece în Justiţie, să facă circ pe televiziuni, să bată câmpii şi mai ales să-şi îmbogăţească familia şi apropiaţii, intelectualii vor continua să facă pe anticomuniştii, vânzând arhivele României, proştii vor continua să muncească pentru bunăstarea băncilor străine, câmpurile vor continua să crape de arşiţă, importurile de alimente vor aflui în continuare, românii vor continua să fie umiliţi în Occident şi la ei acasă.
Nu mai avem "economie naţională". Este inutil să faci planuri de salvare pentru ceva ce nu există. Este inutil să risipim bani publici în proiecte himerice, care nu aduc nimic pentru români. Oricum deciziile nu se iau la Bucureşti. La Bucureşti se negociază parandărăturile. Atât.
11 comentarii:
Am scris si eu despre asta, cu alte cuvinte, intr-un anumit cotidian.
Bun. Si acum, ca ne-am dat seama, ce urmeaza?
Ruxandra Lungu
Prin 1991-1992 Virgil Zbaganu a spus exact ce spuneti dumneavoastra. Estul este menit piata de desfacere pentru Vestul ]n prag de criza.
Si, la ce i-a folosit ?
Si cui i-a pasat ?
Pun aceeasi intrebare poe care am mai pus-o:
Care este viitorul copiilor nostri in aceasta lume de hiene ?
Concluziile sunt bune. Nu la Bucuresti se iau deciziile cine va fi marioneta. Cui i-ar folosi o Romanie puternica? Mai bine slaba, macinata de conflicte politice, si condusa de niste netoti betivi si inconstienti. Are dreptate Basescu: scoala a scos multi tampiti, iar unul a ajuns Presedinte!
Formidabil, Geomarz, nu-ti imaginezi de cand incerc sa-mi aduc aminte numele lui! Nu mai stiam decat prenumele, un Z si ca a murit in anii aia. Acum in sfarsit am putut sa sap pe net dupa el, am gasit si articolul din '91 cu ipotezele despre viitor si comentariul din 2001 al fratelui. Teribil exercitiu de intoarcere in timp (de fapt la ce gandeam atunci), pentru cine le citeste acum.
Iar in ultimii ani, cel mai clar si mai sistematic a scris despre asta Ilie Serbanescu. De fapt de-asta a si zburat de la 22. Noroc ca scrie in continuare la Bloombiz.
Sunt de acord cu toate pozitiile exprimate in acest articol. Insa nu pot fi de acord cu starea de resemnare mioritica, de sprijinire a fruntii in palma pe fondul tanguirii "asta a fost, ce sa-i mai faci" ,specifica celei mai mari parti a oamenilor care inteleg dar nu vor sa actioneze. In timp ce noi ne gandim la ce-a spus Zbaganu in '91 in Vest se participa la mitinguri ,la proteste, se incheaga noi partide, se ridica noi luptatori ,se imprastie manifeste...
Pai, Alpert, si privirea la ce gandeau (sau nu) unii in '91, si privirea la ce se intampla acum in Vest si in Est sunt instructive. E greu sa dai sanse stangii la noi daca ai in fata numai imaginea miscarilor din Vest si in spate (adica la tine acasa, dupa '90) numai vid si critici ale capitalismului venite fie din demagogie ceausista, fie din socialism utopic.
Evone,
Virgil Zbaganu NU a murit. A fost ucis într-o minusculă localitate de munte din jurul Bacăului. La comandă, se crede.
Evone,
Fratele lui i-a publicat cele cîteva articole care i-au supravieţuit într-o micuţă culegere. Mai are, încă, cîteva disponibile...
Multumesc, Geomarz. Am vazut titlul pe mai multe site-uri, dar cartea nu mai era disponibila.
Puteti sa ma contactati oricand.
Si, scuzati inversune de litere din numele dumneavoastra. Hiba asta o am dintotdeauna.
tel : 0723948198
Trimiteți un comentariu