luni, 8 iunie 2009

Chiar e o înfrângere pentru stânga?

Mulţi s-au repezit să ridice în slăvi victoria dreptei la nivelul UE, clamând prăbuşirea stângii. Numai că dacă te uiţi mai atent la rezultate, plecând de la constatarea existenţei mai multor stângi, vezi că lucrurile sunt mai nuanţate. E adevărat că social-democraţia este în recul. Motivul? Simplu: nu este suficient de radicală în demersul său critic la adresa capitalismului. Dreapta populistă şi conservatoare a făcut mai bine! Mai mult, nu este suficient de etatistă! Populiştii sunt mai etatişti şi mai intervenţionişti decât social-democraţii!
Dar există în PE, alături de social-democraţi, cu 159 de mandate, şi GUEN, stânga europeană unită, cu 33 de mandate, şi verzii, cu 51 de mandate, iar din independenţi şi din neafiliaţi sunt destui cu vederi de stânga. PPE are 267 de mandate. De unde se vede că se poate face joc egal, stânga-dreapta, mai mult, dacă va şti să joace, stânga poate coopera bine cu ALDE, democraţi-liberalii, care au şi ei 81 de mandate.
Cam atât, deocamdată. Găsiţi aici detalii despre rezultatele alegerilor europene, ţară cu ţară.
Despre laburiştii britanici şi socialişttii francezi: nu încă!

10 comentarii:

Béranger spunea...

Bag sama că italienii au fost printre cei mai papagali, cu votul lor pentru populişti.

Desmond spunea...

Cred ca reculul social-democratilor are cauze mai complexe decat lipsa unei critici mai virulente la adresa capitalismului. Vorba lui Schulz, pentru unii socialisti a fost o seara trista.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu, la noi este doar o infrangere a stangii care a tradat si s-a unit cu dreapta. PSD (caci de PC nu poate fi vorba) putea avea mult mai mult daca nu se alia cu PDL.

geomarz spunea...

Bună seara,
Acesta este un mesaj personal.
Nu are nimic în comun cu comentariul acesta. Este numai o rugăminte personală.
Am înţeles că aţi făcut construcţia de avioane. Am avut un coleg de şcoală generală care, ar fi trebuit să vă fie coleg: Ciuperceanu Iulian. Nu mai ştiu nimic de al de foarte mulţi ani.
V-aş rămîne recunoscătoare dacă m-aţi ajuta să-l găsesc...

Constantin Gheorghe spunea...

Geomarz, când a absolvit? Cu aproximaţie. Crede-mă, acum numele nu-mi spune nimic. Şi eu am plecat de aproape 20 de ani din sistem, am pierdut legătura cu foştii colegi.

geomarz spunea...

A fost leat 53. A mers normal, cu admiterea în 72 si absolvirea la termen... Nu mai ştiu cît a durat facultatea, 5 ani, cred...

Constantin Gheorghe spunea...

Cred că ne despart cel puţin trei ani. Eu am făcut şi armata, tocmai introdusese Ceauşescu sistemul MTR. Îmi pare rău. Poate ne citeşte...

Turambar spunea...

O harta interactiva pe FT. Cam albastra situatia... :)

http://www.ft.com/cms/s/0/19a261f2-5399-11de-be08-00144feabdc0,dwp_uuid=a0a64c2e-395c-11de-b82d-00144feabdc0.html

N. Raducanu spunea...

E putin prematur a face asemenea aprecieri cu privire la echilibrul dintre dreapta si stanga in PE. In primul rand pentru ca cifrele de pe harta din The Guardian contin erori (in Romania s-ar fi ales 13 deputati "populari"(PD-L) si 11 - socialisti (PSD), in Italia partidul democrat anti-Berlusconi cu 22 deputati este pus la categoria "Others", iar nu la "socialisti" cum ar fi corect, etc). Pe de alta parte, sa nu ne facem iluzii ca s-ar realiza o alianta in jurul propunerilor grupului socialist(PES), cu cei de la ecologisti, de la liberali (ALDE)si chiar de la stanga(GUEN). Vom vedea asta chiar la realegerea presedintelui Comisiei, Barroso, desi nu parlamentul stabileste cine vor fi comisarii, adica compozitia Comisiei (in fond ministrii guvernului european), ci Consiliul European, adica presedintii statelor si primii ministii. Aste e chiar una din slabiciunile parlamentului european fata de cele nationale. Cred ca pe viitor va trebui sa se explice mai clar electoratului ca majoritatea legilor adoptate de parlamentele nationale sunt doar aplicarea directivelor venite de la Comisia de la Bruxelles. Nu stiu care e procentul lor in Romania, dar in Germania de pilda, 70% din legile ce trec spre aprobare prin Bundestag sunt propuneri venite initial de la Bruxelles. Ar merita deci o discutie cu privire la cauzele absenteismului (in Europa si la noi), ale reculului stangii fata de alegerile trecute desi criza ar fi justificat o sporire a atractiei ideilor ei, ale influentei deciziilor luate de PE si de comisarii UE asupra politicii nu numai economice din Romania, s.a.

Karakas spunea...

Cred ca toti trebuie sa fim ingrijorati de revenirea extremei drepte in PE, cu retorica lor fascista, anti-europeana. UE este in mare impas, si economic, si social, si ca model politic.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...